YLE A-Ö
Hae YLEstä:
   
 
 

Teksti-TV:n etusivulle

 
 
 
  < edelliselle sivulle
 


Valokuvia ja tekstiviestejä matkalta

 

 

Kuva: Matti Rämö
Garda-järvi sijaitsee Po-joen tasangon ja Alppien taitekohdassa. Järven eteläpäätä lukuun ottamatta vuoret nousevat rannalta jyrkästi. Maasto soveltuu monenlaiseen ulkoiluun. Kaikenikäisiä pyöräilijöitä oli runsaasti liikkeellä.

Kuva: Matti Rämö
Järven itärantaa seuraavalla tiellä on muutama lyhyt tunneli, länsipuolella tunneleita on enemmän. Nämä lyhyetkin tunnelit ovat sen verran pimeitä, että myös päiväsaikaan kannattaa käyttää takavaloa tai vähintään heijastinliivejä. Vähänkin pidemmissä tunneleissa ajo on pääsääntöisesti epämiellyttävää puuhaa melun ja huonon ilman vuoksi, usein myös valaistus on puutteellinen.

Kuva: Matti Rämö
Garda-järveltä nousin läheiseen Adige-joen laaksoon, jossa ensimmäisen yöpaikan etsimisessä oli pieniä vaikeuksia. Päädyin maantien turvavallin ja jyrkän rinteen väliselle kapeahkolle kaistaleelle. Osaan rinteestä oli pystytetty irtokivien pysäytysaita, jyrkempään, lähes pystysuoraan osaan oli viritetty seinämää myötäilevä verkko ja osa oli jätetty ilman turvarakenteita. Teltan viritin turvaverkon suojaamaan kohtaan. Yön pimetessä ennen nukahtamista kuuntelin kuinka läheistä suojaamatonta rinteenosaa vaelsi alas pari-kolme kertaa tunnissa pieniä kiviä. Seuraavana päivänä kesken aamutoimien havahduin siihen, että pohjoisesta lähestyi nopeaa vauhtia synkännäköinen pilvirintama.

Kuva: Matti Rämö
Kiireellä laitoin leirin kasaan ja kiskoin päälle auringossa kuivumassa olleita ajovetimiä. Juuri kun olin valmis siirtämään tavarat ja pyörän nojaamaan vähän matkan päässä ollutta pientä sementtistä rakennelmaa vasten lastauksen ajaksi, hirmuinen tuulenpuuska, yli 25 metriä sekunnissa, pysäytti kaiken valmistelun. Oli liian myöhästä lähteä, rajuilma oli saapunut. Sadeviitta ja kenkäsuojat päälle, ja taivas aukeni. Istuin kyykkyyn makuualustojen päälle sadeviitan suojaan. Ensin raivokas sade piiskasi maastoa, sitten alkoi tulla sormenpään kokoisia rakeita, jotka tuntuivat olkapäissä ”luunappeina”. Onneksi kypärä oli päässä. Raekuuro kesti kymmenkunta minuuttia ennen kuin oli taas kovan sateen vuoro. Yht’äkkiä rinteestä kuului kovaa rytinää, ja ällistyneenä ehdin seurata kuinka kuvan n. 50 x 60 x 80 senttimetrin suuruinen kivenlohkare rysähtää 40 metrin päähän leiripaikasta. Pienempiä kiviä tuli alas vähän väliä. Raju kuuro jatkui vielä kymmenkunta minuuttia. Ja kohta aurinko oli taas taivaalla. Myräkkä loppui yhtä nopeasti kuin se oli alkanutkin. Lähtiessäni huomasin vielä, että lohkareesta oli alas iskeytyessä lohjennut useampi isohko pala. Läheisessä Trenton kaupungissa lahjoitin tuomiokirkon ovella passiivisesti kerjänneelle vanhalle romaninaiselle pienen aterian verran ”kohtalon lunnasrahaa” ennen kuin poliisit tulivat hätistelemään naista muualle.

 

1. Latvian maaseudulla

2. Tien päällä Liettuassa

3. Itä-Puolassa

4. Krakovaa kohti

5. Auschwitz Etela-Puolassa

6. Tshekista Slovakiaan

7. Bratislava ja Tonava

8. Itävalta - Unkari

9. Zagreb Alppien juurella

10. Slovenian vuoristossa

11. Trieste

12. Po-joen suisto

13. San Marino

14. Apenniineilla kohti Roomaa

15. Ikuinen, ajaton, monikasvoinen Rooma

16. Roomasta Napoliin

17. Napoli

18. Kalabria

19. Sisilia

20. Etna

21. Palermon seutu

22. Pantellerian saari

23. Brianin elämää Tunisiassa

24. Kohti suolajärveä

25. Chott El Jerid -suolajärvi

26. Keidaskaupunki Tozeur

27. Tamerzan vuoristokeidas

28. Dyynejä autiomaassa

29. Aavikolta vuoristoon

30. Tataouine - kääntöpaikka

31. Tunis - Veltolta tukea

32. Back in the EU - Sisilia

33. Sardinian vuorilla

34. Korsika

35. Genovasta Po-joen tasangolle

36. Garda-järveltä alpeille

Tekstiviestit:

- 26.8. Desenzano del Garda, 8030 km
Jalkapalloviikonloppu: lauantaina Serie B:tä Bresciassa. Sunnuntaina junavierailu Gardajärveltä Milanoon, San Siron hieno stadion.

- 28.8. Bolzano, Italia, 8210 km
Raju raekuuro ja jyrkästä rinteestä rysähti lohkare 40 m:n päähän telttapaikasta. 70 km pyörätietä Adige-joenlaaksossa. Alppinousut edessä.

37. Brenneron solaa kohti

38. Alpeilta Tšekkeihin

39. Saksan kautta kotiin


Katso myös sarjakuvat!

   
   
 
 
YLE Teksti-TV, PL 64, 00024 Yleisradio
Puh. +358 9 1480 5190 | Sähköposti: teksti-tv@yle.fi