Huume-Suomen historia - LSD

Alussa oli jyvä.

Torajyvä
(Claviceps purpurea)

on rukiissa, vehnässä ja ohrassa kasvava kotelosienitauti. Torajyvä on myrkyllinen ja se aiheuttaa suurina määrinä hallusinaatioita.

Torajyvän saastuttama vilja ja siitä leivottu leipä on aiheuttanut kautta historian massapsykooseja.

Yksi tunnetuimmista on Pont-Saint-Espritin tapaus vuodelta 1951.

1930-luvulla torajyvästä opittiin eristämään ergotamiini-nimistä ainetta. Ergotamiinista tuli suosittu lääke muun muassa migreeniin, hermostollisiin vaivoihin ja masennukseen.

1950-luvulla suomalainen Leiraksen lääketehdas alkoi valmistaa ergotamiinia. Ainetta saatiin sopimusviljelijöiden kasvattamasta torajyvästä.

Ihmelääke mullistaa maailman

Jo vuonna 1938 sveitsiläisen Sandoz-yrityksen kemisti Albert Hofmann etsi ergotamiinista migreenilääkkeeksi sopivaa yhdistettä. Vahingossa hän valmisti LSD:tä eli Lysergihapon dietyyliamidia.

Suomalainen Leiraksen lääketehdas vei ergotamiinia myös Sveitsiin, mutta arkistot eivät kerro, päätyikö lääkeainetta Sandoz Oy:lle LSD:n valmistukseen.

Hofmann ei vielä 1930-luvulla huomannut LSD:n mahdollisuuksia, mutta palasi tutkimaan ainetta vuonna 1943. Tällöin hän sai vahingossa ihon kautta pienen annoksen ainetta elimistöönsä. Kotiin pyöräillessään Hofmann koki maailman ensimmäisen LSD-tripin.

“Minun täytyi kamppailla puhuakseni ymmärrettävästi. Pyysin laboratorioassistenttiani saattamaan minut kotiin. Matkalla vointini alkoi saada uhkaavia piirteitä. Näkökentässäni kaikki aaltoili ja häiriintyi kuin kaareutuvassa peilissä. Minusta tuntui, etten pystynyt liikkumaan paikasta toiseen. Siitä huolimatta assistenttini kertoi myöhemmin, että olimme pyöräilleet hyvin nopeasti.” Albert Hofmann: LSD – My Problem Child.

Hofmannin keksimä LSD osoittautui erittäin voimakkaaksi psykedeeliksi. 1940-luvun lopulla sitä alettiin tutkia psykiatrian apuvälineenä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. LSD:tä kokeiltiin psyykenlääkkeenä vuosina 1947–65.

Vuonna 1954 Helsingin Sanomat siteerasi kansainvälistä tiedelehteä: ”Valmiste, joka on - torajyväekstraktia, vaikuttaa siten, että potilas kokee erittäin selvästi tapahtumia aikaisemmasta lapsuudestaan. Kerrotaan, että se tulee saamaan suuren merkityksen eräiden mielisairauksien diagnoosissa ja - käsittelyssä.”

Neljä vuotta myöhemmin Helsingin Sanomien toimittaja mainosti LSD:tä ”ihmelääkkenä, joka mullistaa maailman”.

Samaa LSD:n ilosanomaa toi Kauneus ja Terveys –lehti vuodelta 1963 artikkelissaan ”Takaisin lapsuuteen tabletinko avulla”. Siinä joukko lääkäreitä ja professoreja kertoo LSD:n käytöstä psykiatristen potilaiden hoidossa. ”Torstai on Lierin sairaalassa LSD-päivä, sanoi tohtori Alnaes. Silloin ne potilaat, joille tämä hoitokeino sopii, saavat aamiaisen jälkeen annoksensa.”

Hofmannin Suomen vierailu

1960-luvun alussa lääketehdas Sandoz alkoi markkinoida tätä uutta lupaavaa tutkimuskemikaalia nimellä Delysid.

Tohtori Albert Hofmann kiersi luennoimassa LSD:n hyödyistä. Keväällä 1960 Hofmann saapui Suomessa biokemiallisen seuran vieraaksi. Vierailua isännöi kemian nobelistimme A.I. Virtanen.

Hofmann luennoi Biokemiallisessa tutkimuslaitoksessa ”hallusinogeenisten aineiden kemiallisista ja lääkinnällisistä ominaisuuksista”.

BioBio-seuran sihteeri Jorma K. Miettinen raportoi luennosta seuran pöytäkirjaan:

”Tohtori Hofmann keksi sattumalta tämän yhdisteen voimakkaan hallusinogeenisen vaikutuksen saatuaan sitä vahingossa organismiinsa luultavasti ihon kautta. Jo 0,02 mikrogrammaa riittää usean tunnin psyykkiseen efektiin. - - - Esitelmä oli tavattoman mielenkiintoinen, ja oli vahinko, että sitä kuulemaan oli saapunut vain 35 henkeä.”

Tapaus Vappu Taipale

Lääketehdas Sandoz lähetti näytepakkauksia psykiatreille ympäri maailmaa. Hofmannin Suomen vierailun jälkeen, 60-luvun alussa, LSD:llä tehtiin kokeiluja ainakin Lapinlahden, Hesperian ja Vaasan keskussairaaloissa, kertoi Yle Uutiset.

LSD:tä syötettiin koemielessä myös yksittäisille potilaille.

Kuuntele Lapinlahden sairaalan entisen apulaisylilääkärin Yrjö Alasen haastattelu. Kesto: 1min 9sek

LSD-kokeiluja tehtiin myös virallisen lääketieteen ulkopuolella. Muun muassa suomalainen parapsykologi Jarl Fahler tutki LSD:n ja meskaliinin vaikutusta ihmismieleen. Fahlerin kollegan Uno Remizin mukaan tämä oli saanut LSD:tä "sveitsiläiseltä lääketehtaalta", todennäköisesti Sandozilta.

LSD-kokeisiin osallistui myös lääketieteen opiskelijoita. Heidän joukossaan myös Vappu Taipale, josta tuli myöhemmin sosiaali- ja terveysministeri ja Stakesin pääjohtaja. Vuonna 2001 Taipale mainitsi kokeilustaan Ylioppilaslehden haastattelussa.

Nousi valtava kohu. Lehtien palstat täyttyivät Taipaletta arvostelevista kirjoituksista.

Peräti 50 kansanedustajaa teki Eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kyselyn: ”Katsooko hallitus, että Stakesin pääjohtaja Vappu Taipale on LSD-lausuntojensa valossa tehtäviensä tasalla, ja jos ei niin, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo asian suhteen ryhtyä?”

Taipale pyysi anteeksi puheitaan. Tuolloin peruspalveluministerinä ollut Osmo Soininvaara vapautti hänet.

Lääkkeestä laittomaksi huumeeksi

Taipaleen kokeilu tapahtui aikana, jolloin LSD oli edelleen lupaava psyykelääke, ei laiton huume. Vasta 60-luvun lopulla LSD karkasi laboratorioista kaduille. LSD-villitys pyyhkäisi myös läpi muusikkopiirien, heidän joukossaan oli The Beatlesien keulakuva John Lennon ja The Rolling Stonesin laulaja Mick Jagger.

Aihe nousi esiin myös Rolling Stonesin Suomen vierailulla vuonna 1970.

Vuonna 1971 LSD liitettiin YK:n huumausainelistalle. LSD on luokiteltu luokkaan I eli aineeksi, jolla ei katsota olevan mitään lääketieteellisiä sovelluksia.

Lääkekokeilut loppuivat vuosikymmeniksi.

Aivan viime vuosina LSD on palannut tutkijoiden pöydälle. Tutkimusta tehdään erityisesti LSD:n juurilla Sveitsissä. Marraskuussa 2014 julkistettiin tieteellinen tutkimus, jonka mukaan LSD lievittää kuolemansairaiden ahdistusta ja kuolemanpelkoa.

Tekijät

Käsikirjoitus ja ohjaus
Riikka Kaihovaara

Kuvaus
Henrik Leppälä
Juulia Kalavainen

Leikkaus
Juulia Kalavainen

Visualisointi
Heidi Grönroos
Annukka Väisänen

Verkkototeutus
Tomi Rantala

Tuottaja
Nina Stenros

Vastaava toimittaja
Ville Vilén

Muualla Yle.fi:ssä