SERBIA

"2000-luvun taitteessa alkoi balkan-musan buumi ympäri maapalloa, myös mun kotikaupungissa New Yorkissa, missä Gogol Bordello, ja Balkan Beat Box alkoi yhdistellä mustalaismusaa, punkin, reaggaen ja maailmanmusan kanssa. Alunperin mustalaismusiikki täräytti mun nupin Saturnukseen joskus 90-luvun puolivälissä, kun mä näin Emir Kusturican leffat Black Cat, White Cat ja Underground. Rakkaus tähän musaan on tuonut mut Serbiaan.

Mä hyppään junaan ja lähden kohti Belgradia. Belgrad on Serbian kosmopoliittinen pääkaupunki, jossa mä aioin vähän haistella, mihin musiikilliset tuulet puhaltaa näinä päivinä. Mestan historia on täynnä valloitusta, kärsimystä ja kaaosta. Viimeisestä tuhoisasta sodasta on ainoastaan parikymmentä vuotta. Kuten useasti aikaisemminkin myös tän sodan vaiettua uhreja oli mustalaiset, joita jälleen kerran lahdattiin ja kidutettiin armotta. Balkanin romaniyhteisö on niemimaan köyhintä ja sorretunta. Sota on ohi, mutta epätasaarvo, syrjintä ja kärsimys jatkuu."

Serbia

KAL

BRASILIA

"Welcome to Pernambuco. Brasilia. Samban, fudiksen, beachien ja kauniiden ihmisten maa. Mut brasseista löytyy muutakin kuin Rio ja sademetsät. Mun matka suuntautuu maailmalla vähemmän tunnettuun Brasilian koillisosaan, Pernambucon osavaltioon. Mä kävin täällä viimeksi vuonna 2008. Silloin mä hoidin itelleni kasan paikallisia levyjä, lentokoneessa 10 kilsan korkeudessa mä tilasin cachaçan jäillä ja lämäsin korvalappustereot päähän. Tää musa nostatti mun fiilikset vielä korkeimpiin sfääreihin. Perinteinen Pernambucon kansanmusiikki yhdistyi rokin, funkin, hiphopin ja reaggen kanssa. Se oli täysin ennakkoluulonta kamaa, musaa joka ei välittänyt paskaakan normeista vaan heitti yhteen staileja miten huvitti. Tätä vuonna -91 alkanutta movementia kutsutaan nimellä 'mangue bit'. Mä oon tullut tsekkaamaan, mikä Recifen musiikillinen tilanne on nyt, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin."

Brasilia

Maracatu

Maracatu Estrella Brilhante

ESPANJA

"Mä oon vihdoin viimein päätynyt Andalusiaan, Etelä-Espanjaan, joka on Flamencon koti. Flamenco on paljon diipimpää kuin turisteille tarkoitetussa tavernassa tanssimista ruusu korvan takana. Flamenco on tykkimusaa, tunteita ei pidätellä, omaa sielua ei säästellä. Parhaiden flamencomuusikoiden tekninen osaaminen on käsittämätöntä. Rytmillisesti se on hurjaa tiedettä, joka pitää sisällään intialaisia ja arabialaisia tahtilajia, tai jopa valssia. Sitä on välillä vaikeaa tunnistaa monirytmisen taputuksen alta. Flamenco on enemmän kuin musaa, se on ainutlaatuista kulttuuria - ja elämäntapa.

Mun vanha frendi, Marco Aquilar, on messissä kuskaamassa ja näyttämässä mulle Andalusiaa. Marco on flamenco-kitaristi, paljasjalkainen andalusialainen ja yks parhaista heeboista, mitä mä olen tavannut. Tällä reissulla mä haluan kokea tätä ainutlaatuista musaa mahdollisimman monipuolisesti, murskata siihen liittyviä luutuneita mielikuvia ja löytää sen todellisen, raa'an ja alkuperäisen flamencon."

Espanja

El Maui

ARGENTIINA

"Reijo Taipale lauloi Satumaasta vuonna 1963, kun Suomi oli ollut tangon humalassa jo kolme vuoskymmentä. Alunperin tango oli ajautunut Härmän rannoille merimiesten ja vaeltavien muusikoiden messissä jo 1900-luvun alussa. Mua tää musa alkoi kiinnostaa kun kuulin argentiinalaista tangon pahaa poikaa, Astor Piazzolaa. Sen jälkeen mä oon käynyt keikkarundeilla Etelä-Amerikassa ja nähnyt tangoa niin klubeissa, teattereissa kuin kadullakin.

Mun vanha frendi, Marco Aquilar, on messissä kuskaamassa ja näyttämässä mulle Andalusiaa. Marco on flamenco-kitaristi, paljasjalkainen andalusialainen ja yks parhaista heeboista, mitä mä olen tavannut. Tällä reissulla mä haluan kokea tätä ainutlaatuista musaa mahdollisimman monipuolisesti, murskata siihen liittyviä luutuneita mielikuvia ja löytää sen todellisen, raa'an ja alkuperäisen flamencon."

Argentiina

Tango, Oscar Nelson

ETIOPIA

Etiopia on mystinen mesta. Se on ikivanha sivilisaatio, ainoa maa Afrikassa jota länsimaat ei ole pystynyt kolonialisoimaan. Muutama vuosi sitten mä kuulin cd-kokoelman nimeltä "Éthiopiques". Sen soundi vei mut täysin mukanaan. 70-luvulla etiopialaiset artistit alkoi yhdistämään omaa kansanmusaansa Tamla-Motownin beateihin, torviin ja sovituksiin. Messiin tuotiin myös psykedeelisen rokin wowwow-pedalit, urut ja se koko spaced out levytysstaili.

Tän lisäksi Etiopia on myös maailman vanhimman säröbasson hima. Mun oli pakko lähtee ettii sitä ja tsekata samalla maan rikkaan musiikillisen tradition antimet. Matka Konsoon oli täynnä kiemuraisia teitä ja komeata vuoristoa.

Gypsy punk-legenda Gogol Bordelloon basisti Tommy Gobena on mun brother from another mother ja kotoisin Etiopiasta, joten totta kai Etiopian lähdettäessä mä pyysin herran mukaan seikkailuun, tutkimaan tätä ihmiskunnan kehtoa, sen musiikkia ja kulttuuria.

Vuosisatoja vanhan, kivisen kylän asukkaat toivotti meiät tervetulleeksi perinteisellä tanssilla ja musalla. Konso-heimolle ominaiset värikkäät vaatteet puetaan päälle vain eritysiä tilaisuuksia varten.

Etiopia

Lalibela

Alemu Aga

YHDYSVALLAT

Jenkit on iso mesta, niin maantieteellisesti kuin musiikillisestikin. Ainoa tapa nähdä ja kokea Amerikka kunnolla on road trip, isolla fuck off dösällä, American style.

Mä haluan tavoittaa tällä matkalla amerikkalaisen musan rikkauden, monipuolisuden, sydämen ja sielun.

Dom Flemons

Yhdysvallat, Mariachi Tapatio, LUE LISÄÄ

Chris Faust

Yleisradio Lisää musiikkia osoitteessa yle.fi/musiikki

      00:00 / 03:00