Yle Radio 1 etusivu | Kaikki ohjelmat | Musiikkiohjelmat

Yle Radio 1:n ohjelmia

ohjelmat tällä viikolla
ohjelmat ensi viikolla
ohjelmat kahden viikon kuluttua
ohjelmat kolmen viikon kuluttua
ohjelmat viime viikolla


Maanantai 13.11.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Desprez: Ave Maria, gratia plena - Virgo serena (Chanticleer/Joseph Jennings). Vanha liturginen sävelmä: Isä meidän (Teppo Lampela ja Cetus Noster).

6.15  Aamuhartaus
pastori Hannele Juutinen, Tampere

6.25  Aamusoitto
Telemann: Sinfonia G-duuri (Grillen-Symphonie) (Henry Peyrebrune ja Tracy Rowell, kontrabasso, sekä Apollo's Fire/Jeannette Sorrell). H. Neumann: Teema ja muunnelmia Paisiellon duetosta (Dieter Klöcker, klarinetti, ja Sonja Prunnbauer, kitara). Vivaldi: Konsertto kahdelle huilulle, jousille ja continuolle C-duuri (Jari S. Puhakka ja Petra Aminoff, huilu, sekä Kuudennen kerroksen ork./Anssi Mattila).

6.56  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
Tournier: Aamulla (Willy Postma, harppu). Pethman: Serenadi aamulle (Matti Helin, huilu, ja Virolainen kam.ork./Toomas Vavilov) Crusell: Allegro risoluto klarinettikonsertosta nro 3 (Kari Kriikku, klarinetti, ja RSO/Sakari Oramo). Adam: Postiljoonin aaria oopp. Longjumeaun postiljooni (Nicolai Gedda, tenori, ja Ranskan RO/Georges Prêtre). Tshaikovski: Sävelmä (James Ehnes, viulu, ja Eduard Laurel, piano). Ippolitov-Ivanov: Sardarin kulkue (Boston Pops/Arthur Fiedler).

7.45  Hartaita säveliä
F. Mendelssohn: Sinfonia n:o 5 D-duuri op.107 (Uskonpuhdistus) osa 3. Andante (Johanneksen Kamariorkesteri/Pertti Eerola).

7.50  Aamuhartaus
pastori Hannele Juutinen, Tampere

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Engvick: Crazy in the heart (Peggy Lee). Monnot: Milord (Edith Piaf). McTell: Streets of London (Ralph McTell). Gaze: Egon (Evelyn Künneke). Chaplin: Smile (Nana Mouskouri). Best: Sua lemmin kuin järjetön mä oisin (Olavi Virta). Kay: That's life (Frank Sinatra). Mancini: Peter Gunn mambo(Jack Costanzo). Pisano: Arvid (Siw Malmkvist). Bindi: You're my world (Tom Jones). Dimitriu: Maria lapsi auringon (Päivi Paunu). Hadzidakis: All alone am I (Brenda Lee). Peterson: Hymn to freedom (Oscar Peterson Trio).

10.00  Yle Uutiset

10.05  Roman Schatzin Maamme-kirja. Perkele! Sanoja Suomesta.
Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

11.00  Välilevyjä
Toimittajana Kare Eskola.

11.57  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Verkostoituneita ranskattaria 1/2
Renée de France, Mme de Sévigné, Ninon de Lenclos ja Louise de Marillac olivat vaikuttajanaisia 1500- ja 1600-lukujen Ranskassa. Hyvin verkostoituneiden naisten tapoihin ja tarinoihin ovat perehtyneet filosofian tohtorit Rose-Mary Peake ja Riikka Maria Pöllä sekä professori Outi Merisalo. Sarjan toimittaa Sini Sovijärvi.

13.00  Klassista kahteen
Spohr: Alkusoitto näyt. Der Matrose (Pohjois-Saksan RO/Howard Griffiths). Ries: La Capricciosa (Vadim Gluzman, viulu, ja Angela Yoffe, piano). Weber: Fagottikonsertto F-duuri (Juhani Tapaninen ja RSO/Jukka-Pekka Saraste). Beethoven: Clärchenin laulu ''Die Trommel gerühret'' mus. näytelmään Egmont (Pilar Lorengar, sopraano ja Wienin FO/George Szell). Hummel: Pianotrio n:o 2 F-duuri. (Lev Oborin, piano, David Oistrah, viulu, ja Svjatoslav Knushevitski, sello). Kalkbrenner: Adagio e allegro di bravura pianolle ja orkesterille (Howard Shelley ja Tasmanian SO).

14.00  Suomen juhlavuoden Musiikin voima: viulisti Elina Vähälä
Toimittajana Timo Asikainen.

14.45  Elina Vähälän valitsemaa musiikkia
Beethoven: Adagio cantabile sonaatista pianolle nro 8 c-molli ''Pateettinen'' (Paavali Jumppanen). Fagerlund: Urbana Konsertosta klarinetille ja orkesterille (Christoffer Sundqvist ja Göteborgin SO/Dima Slobodeniouk).

15.00  Yle Uutiset

15.05  Kultakuume
Lutherin ihannekuvat naisesta ja miehestä olivat tilannekohtaisesti häilyviä. Esimerkiksi itselle ja lähipiirin arvostetuille naisille sallittiin ihanteesta poikkeavaa käytöstä. Väitöskirjatutkija Sini Mikkola on tutkinut Lutherin ihmiskäsitystä sukupuolen, ruumiillisuuden ja lihallisuuden näkökulmista. Lukeminen on tylsää, eivätkä kirjat voisi vähempää kiinnostaa. Tätä mieltä on yhä useampi nuori. Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen on huolissaan siitä, että nuorten sanavarasto kapenee ja kirjoitustaidot heikkenevät. Vapaiden teatteriryhmien ja laitosteattereiden kumppanuutta kannattaa vahvistaa. Tätä mieltä on Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki, jonka väki on nyt syksyllä - muutaman evakkovuoden jälkeen - palannut Aurajokirantaan.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.15  Faunin iltapäivä
Smetana: Alkusoitto oopp. Pirunmuuri (Prahan RSO/Otakar Jeremias). W.A. Mozart: Allegro maestoso serenadista Es-duuri (Kell Chamber Players/Reginald Kell). Verdi: Don Alvaron resitatiivi ja aaria oopp. La Forza del destino (Seppo Ruohonen, tenori, ja RSO/Ilpo Mansnerus). Brahms: Intermezzo a-molli op.118/1 pianolle (Glenn Gould, piano). Mielck: Frage (Eeva-Liisa Saarinen, mezzosopraano, ja Pentti Kotiranta, piano). Klami (sov.): Elämäni ilo jousiorkesterille ja pianolle n:o 1 kok. Kaksi kansanlaulua orkesterille (Radio-orkesteri, joht. Toivo Haapanen, ja tuntematon solisti). Rossini: Don Ramiron resitatiivi ja aaria oopp. Tuhkimo (Tuomas Katajala, tenori, ja RSO/Alberto Hold-Garrido). A. Merikanto: Hämärän laulu (Seppo Salovius, piano). Beethoven: Finaali viulusonaatista nro 9 A--duuri ''Kreutzer-sonaatti'' (Joseph Szigeti, viulu, ja Béla Bartók, piano).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Kirjakerho. Miten saadaan nuoret kiinnostumaan lukemisesta?
Suomalaisnuoret ovat kansainvälisissä lukutaitovertailuissa maailman kärkijoukkoa. Tutkijat ovat silti huolissaan, sillä joka kymmenes suomalaisnuori kuuluu heikkoihin lukijoihin. Heidän mahdollisuutensa jatko-opinnoissa ja työelämässä ovat huonot. Huolestusta herättää myös suomalaisten lasten ja nuorten asenne lukemiseen, joka on PISA -tutkimukseen osallistuvien maiden kolmanneksi kielteisin. Mistä lukumotivaation puute johtuu? Entä kuinka lukuintoa yritetään kohottaa? Aihetta pohtivat lukututkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitokselta, väitöskirjatutkija Annette Ukkola, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Maija Leppänen, ammattikoulun äidinkielen opettaja Elsa Hartman sekä Sanat haltuun -projektin vetäjät Aleksis Salusjärvi ja Mikko Sarjanen. Lukemisesta puhuvat myös nuoret Eikka, Ida, Lilli, Miika, Okko, Petrus ja Väinö. Toimittaja on Maarit Lukkarinen.

17.55  Äänitarina. Puhe.
Tämänkertaisen Äänitarinan tekijä Anna Laine kertoo: ''Teokseni nimi on Puhe ja se sukeltaa ajatusmaailmaani esiintyessäni julkisesti. Teos kuvaa sisäisen ja ulkoisen monologini häilyviä rajoja.''

18.00  Kuunnelman esittely: Valkoinen huone
Marko Järvikallaksen ohjaama Valkoinen huone kertoo miehestä, joka ei voinut hyväksyä vaimonsa kuolemaa ja joka elää robottivaimon kanssa. Teos on osa Radioteatterin kolmiosaista tulevaisuuskuunnelmien sarjaa. Millaista perhe-elämää Valkoisessa huoneessa eletään ja miltä Valkoisen huoneen tunnelma kuulostaa? Kuunnelman esittelyssä tavataan ohjaaja Marko Järvikallas ja äänisuunnittelija Anders Wiksten.

18.20  Radioteatteri esittää: Kadonnutta aikaa etsimässä 3, osa 75.
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hengellisen musiikin toivekonsertti
Williams (sov. Töyrylä - Saari): Halki yön ja epäilyksen (Hannu Niemelä, baritoni, Vetelin Mieskuoro, Bothnia-kvartetti sekä Hannu Annala, kitara, ja Vesa Erkkilä, urut). Hollantilainen sävelmä: Jeesus, luona armopöydän sinut löydän (Soile Isokoski ja Marita Viitasalo). O. Merikanto: Oi muistatko vielä sen virren (Esa Ruuttunen ja Safarikuoro/Viive Mäemets). Salminen: Tuhkasta nousee aamu (Pirkko Välimäki ja Terttu Välimäki).

18.50  Iltahartaus
Näyttelijä Laura Malmivaara lukee Sirakin kirjaa

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Kuunnelmia tulevaisuudesta: Valkoinen huone.
Kuunnelmia tulevaisuudesta: VALKOINEN HUONE. Valkoinen huone on kuvaus miehestä, joka ei hyväksynyt vaimonsa ennenaikaista kuolemaa. Ja miehen kollegasta, joka väsyi ystävänsä kyber-kriisiin. Ja robotista, joka masentui ihmisten maailmassa. Ja tytöstä, joka hyväksyi äidin paluun kuoleman takaa. Rooleissa: Tapani - TAPANI KALLIOMÄKI, Saara - ELINA HIETALA, Lilli - EEDIT PATRAKKA, Timo - TIMO TORIKKA Käsikirjoitus: Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen Ohjaus: Marko Järvikallas. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Tuotanto: Pekka Savolainen. Musiikki: Anders Wiksten ja Pekka Savolainen. Kuunnelma on osa Radioteatterin Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjaa.

20.00  Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
Joht. Pietari Inkinen, sol. Sergei Hatshatrjan, viulu. - Olli Virtaperko: Usvapatsas (kantaesitys, Ylen tilaus). Dmitri Shostakovitsh: Viulukonsertto nro 1 a-molli. Antonin Dvorák: Sinfonia nro 8 G-duuri. (Äänitetty Musiikkitalossa 27.10.)

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Roman Schatzin Maamme-kirja. Perkele! Sanoja Suomesta.
Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

23.10  Yöklassinen.
Uccellini: Sonaatteja ja aarioita viululle ja bassocontinuolle ''La Bergamasca'' (The Arcadian Academy ja Nicholas McGegan, viulu). 00:23 Weber: Muunnelmia venäläisestä teemasta pianolle. (Alexander Paley). 00:43 W.A. Mozart: Aaria Dunque sperar poss'io oopp. Lucio Silla. (Michael Maniaci, kontratenori, ja Bostonin barokkiork./Martin Pearlman). 00:54 Byström: Sonaatti n:o 1 B-duuri. (Tatjana Grindenko, viulu, ja Aleksei Ljubimov, piano). 01:12 Saint-Saëns: Sinfonia n:o 3 c-molli (Urkusinfonia). (Anthony Newman, urut, ja Pittsburghin SO/Lorin Maazel). 01:50 de Victoria: Vexilla Regis prodeunt (Nyt liehuu viiri kuninkaan). (The Sixteen/Harry Christophers). 02:00 Dvorák: Jousikvartetto n:o 14 As-duuri. (Emerson-kvartetti). 02:33 Chopin: Scherzot pianolle n:o 1 h-molli, n:o 2 b-molli, n:o 3 cis-molli ja n:o 4 E-duuri. (Ivan Moravec). 03:14 Lalo: Espanjalainen sinfonia. (Jascha Heifetz, viulu, ja RCA Victor -SO/William Steinberg). 03:39 Beethoven: Sinfonia n:o 3 Es-duuri (Eroica). (Philadelphian ork./Riccardo Muti). 04:32 R. Strauss: Osia orkesterisarj. Der Bürger als Edelmann (Porvari aatelismiehenä) (Chicagon SO/Hans Rosbaud). 04:56 Fodor: Sinfonia n:o 3 c-molli. (Alankomaiden radion kamariork./Anthony Halstead). 05:25 Schumann: Jousikvartetto n:o 3 A-duuri (Eroica-kvartetti). 05:56 Wolf: Der Tambour (Petteri Salomaa, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano).

Tiistai 14.11.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Tuntematon: Yö synkkä aivan hämmästyi (Cetus Noster ja Eero Palviainen, teorbi). Tuntematon: Jeesus, ilo sydämeni (Lilli Paasikivi, mezzosopraano ja Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog, urut). T. Kuusisto: Taas siunattu päivä (Ville Urponen, urut).

6.15  Aamuhartaus
pastori, kanttori Samuli Korkalainen, Helsinki

6.25  Aamusoitto
Farinel: Faronell's division on a ground (David Douglas, viulu, Paul O'Dette, teorbi, ja Andrew Lawrence-King, harppu). Stamitz: Sinfonia D-duuri (Uuden-Seelannin kamariork./Donald Armstrong). Quantz: Käyrätorvikonsertto Es-duuri (Barry Tuckwell ja St. Martin-in-the-Fields -kamariork./Iona Brown).

6.56  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
Smetana: Alkusoitto oopp. Suudelma (Clevelandin ork./Christoph von Dohnányi). Dvorák: Katseesi lumouksessa (Uusi Helsinki-kvartetti). Ravel (sov. Warnier-Zhang): Laideronnette, imperatrice des pagodes (Joint Venture Percussion Duo). J. Ikonen: Verso huilulle ja kanteleelle (Sami Junnonen ja Elisa Kerola). Hawley: Fuggi, fuggi, dolor (Chanticleer/Joseph Jennings). Mushel (sov. Semjonov): Toccata (Mika Väyrynen, harmonikka). Bolzoni: Menuetti jousiorkesterille (Detroitin SO/Neeme Järvi).

7.45  Hartaita säveliä
Salminen: Saviruukku (Esa Ruuttunen ja soitinyhtye/Osmo Vänskä).

7.50  Aamuhartaus
pastori, kanttori Samuli Korkalainen, Helsinki

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg Ykkösaamun vieraana. Puhetta tulee niin sotaharjoituksista kuin asehankinnoista. Presidentinvaalikeskustelua arvioivat valtiotieteen tohtori Anneli Portman Helsingin yliopistosta ja erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Manilassa tapasi kaksi erikoista persoonaa, Yhdyscaltain presidentti Donald Trump ja Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte.Kirsi Crowley raportoi. Aleksis Salusjärvi tarkastelee Suomen satavuotisjuhlintaa. Sakari Kilpelä juontaa.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Kärki: Köyhä laulaja (Henry Theel). Bergström: Ken lienetkään (Henry Theel). Tolbert: Hit that jive Jack (Nat King Cole Trio). Carter: Swingin' in November (Benny Carter and His Orchestra). Russell: Tell him (The Exciters). Bacalov: Lui (Rita Pavone, laulu, ja yhtye). Nascimbene: Kylmää sotaa ja rakkautta (Ritva Mustonen). Newman: Anastasia (Pat Boone). Berlin: Let me sing and I'm happy (Brook Benton). Jobim: Desafinado (Joao Gilberto, Stan Getz). Rose: Blueberry Hill (Fats Domino, laulu ja piano, sekä yhtye). Gaze: Egon (Metro-tytöt). Ellington: Solitude (Billie Holiday). Coleman: Au Venezuela (Tino Rossi). Koskimaa: Syyspihlajan alla (Henry Theel).

10.00  Yle Uutiset

10.05  Sari Valto: Miten suitsia itsekkyyttä?
Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

11.00  Klassikkoparatiisi: Italian auringossa
''Täällä olen Firenzessä, ilma on lämmin ja taivas kirkas; kaikki on kaunista ja riemukasta'', kirjoitti Felix Mendelssohn kotiin Berliiniin lokakuussa 1830. Suuri seikkailu Italiassa oli juuri alkanut, ja siitä Mendelssohn aikoi säveltää sinfonian. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Felix Mendelssohn: Scherzo Oktetosta op.20 (Christian Tetzlaff, Isabelle Faust, Lisa Batiashvili, ja Antje Weithaas, viulu, Rachel Roberts ja Ori Kam, alttoviulu, Tanja Tetzlaff ja Quirine Viersen, sello). Sinfonia no 4 A-duuri ''Italialainen'' (18. vuosisadan orkesteri/Frans Brueggen).

11.57  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Tiedeykkönen kiertotalous säästää luonnonvaroja ja energiaa
Tiedeykkönen - kiertotalous säästää energiaa ja luonnonvaroja Onko tarpeen ostaa oksasilppuri tai höyrypesuri, jos sitä käyttää kerran? Mitä, jos lainaisi? Ruokaa, metalleja ja energiaa haaskataan joka päivä. Ja jouluna moni hankkii lisää kaikenlaista tavaraa entisten lisäksi ja ostaa ruokaa enemmän kuin jaksaa syödä. Tulevaisuudessa hukutaan jätteisiin, jos luonnonvarojen ja muun materiaalin tuhlailuun ei tule tolkkua. VVT Teknologian tutkimuskeskus tarjoaa jouluruuhkassa tavaroita haaliville kansalaisille järkevää vaihtoehtoa: kiertotalous hillitsee tavarapaljoutta. Kiertotalous voi pelastaa luonnonvarojen lisäksi myös turhaan tavaraan hukkuvan kansalaisen. Mitä tarkoittaa kiertotalous ja miten se eroaa tavallisesta kierrätyksestä, siitä kuullaan Tiedeykkösessä. Leena Mattilan vieraina ovat tutkijat Raija Lantto ja Jutta Laine-Ylijoki VVT Teknologian tutkimuskeskuksesta.

13.00  Klassista kahteen
Martinu: Alkusoitto orkesterille (Baselin SO/Vladimir Ashkenazy). Schumann: Adagio ja Allegro As-duuri (Vitali Bujanovski, käyrätorvi, ja Eleonora Nuridzhanjan, piano). Beach: Romanssi viululle ja pianolle (Rachel Barton Pine ja Matthew Hagle). Skotlantilainen kansanlaulu (sov. Hazell): Loch Lomond (Bryn Terfel, bassobaritoni, ja Lontoon SO/Barry Wordsworth). Chopin: Muunnelmia huilulle ja pianolle Rossinin teemasta (Elizabeth Mann ja Garrick Ohlsson). Busoni: Duettino concertante F-duuri kahdelle pianolle (Ljubov Bruk ja Mark Taimanov). Tshaikovski: Tatjanan aaria oopp. Jevgeni Onegin (Raili Viljakainen, sopraano, ja RSO/Peeter Lilje).

14.00  Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
Joht. Douglas Boyd, sol. Pieter Wispelwey, sello. - W. A. Mozart: Balettimusiikkia oopp. Idomeneo. Joseph Haydn: Sellokonsertto nro 1 C-duuri; Alkusoitto oopp. Asumaton saari. (Äänitetty Musiikkitalossa 12.11.2014).

15.00  Yle Uutiset

15.05  Kultakuume: Nuorisoteatterin ohjaajalla on valtava vastuu - ihastuminenkin voi olla nuorelle rankka aihe näytellä.
Rankkoja juttuja, vuorovaikutusta ja osallisuutta maailmaan. Q-teatterin Nuorten teatterin ohjaaja Jaana Taskinen ja Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan opettaja Irene Kajo keskustelevat Kultakuumeessa siitä, miten nuorta näyttelijää ohjataan, kun esitysten aiheet ovat rankkoja ja vaikeita. Muokkaako vallitseva ihmiskuva näyttelijäkoulutusta? Teatterikorkeakoulussa 1980-luvun alusta näyttämöliikuntaa opettanut professori Seppo Kumpulainen on paitsi nähnyt, myös tutkinut sitä, miten näyttelijäkoulutuksen painotukset muuttuvat. Vanhoista filmeistä on syntynyt uusia lyhytelokuvia taiteilijoiden ja tavisten toimesta. Yle on julkaissut joka kuukausi vanhaa filmimateriaalia, josta kuka tahansa voi leikata omia lyhytelokuvia. Oi maamme! -videotaideprojektin elokuvia näytetään nyt Yle Teemalla. Osa elokuvista on esillä Jyväskylän taidemuseossa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.15  Faunin iltapäivä
Kálmán: Tangolaulu oper. Montmartren orvokki (Simon Keenlyside, baritoni, ja Ala-Itävallan Tonkünstler-ork./Alfred Eschwe). Schumann: ''Nicht schnell'' sarjasta Fünf Stücke im Volkston op.102 (Mstislav Rostropovitsh, sello, ja Benjamin Britten, piano). Chapi: Luisan aaria zarzuelasta Las Hijas de Zebedeo (Teresa Berganza, mezzosopraano, Englantilainen kamariork./Enrique García Asensio). Massenet: Madrilene, balettimusiikkia orkesterille oopperasta Le Cid (Israelin FO/Jean Martinon). Paganini: Sonaatti viululle ja kitaralle A-duuri (Scott St. John ja Simon Wynberg). Holst: Merkurius, siivekäs sanansaattaja sarj. Planeetat (Atlantan SO/Yoel Levi). Rahmaninov: Katkelmia (Ilkka Paananen, piano). Grieg: Romanssi jousikvartetosta g-molli (Australian kamariork./Richard Tognetti). Bernstein: Lonely town (Dawn Upshaw, sopraano, ja St. Luken ork./Eric Stern).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Sadan vuoden kirjat. 1928 Aino Kallas ja romaani Sudenmorsian
Aino Kallaksen romaanissa Sudenmorsian nainen menee metsään, muuttuu ihmissudeksi ja hylkää lapsensa. Vuonna 1928 julkaistua romaania on tulkittu niin feministisenä julistuksena, avainromaanina kuin fantasiakirjallisuutena. Sudenmorsiamen monista tulkinnoista keskustelevat Sadan vuoden kirjoissa elokuvaohjaaja Saara Cantell ja tutkija Maarit Leskelä-Kärki. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

17.35  Venäjän vallankumous. Ikuinen Lenin täyttää sata vuotta
Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat. Vallankumousjohtaja Leninin syntymästä tuli vuonna 1970 kuluneeksi sata vuotta. Sankaria juhlittiin näyttävästi niin Neuvostoliitossa kuin Suomessakin. Millaiset syntymäpäiväjuhlat Kremlin muurissa balsamoituna maannut ruumis sai? Ikuinen Lenin täyttää sata vuotta -osan vieraana on yliopistonlehtori Pia Koivunen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

18.00  Romano mirits
Miriam Schwartz on Romano miritsin osa-aikainen toimittaja, joka on pitkään etsinyt myös kokopäiväistä työtä. Koulutusksesta, työkokemuksesta ja erityisestä aktiivisuudesta huolimatta Miriam ei ole onnistunut työllistymään. Missä määrin kyseessä ovat romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot? Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

18.15  Kurkistus Etnoiltaan

18.20  Radioteatteri esittää: Kadonnutta aikaa etsimässä 3, osa 76.
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hartaita säveliä
Rissanen (sov.): Herran ristin kantajiksi (Human Organ/Säde Rissanen). Tuntematon: Kristallivirta (Pasi Kaunisto ja yhtye). Vaija (sov. S.J.Järvinen): Vain yksin Jeesus (Reijo Ikonen, laulu). Perttilä: Sinun edessäsi painamme päämme (Tahtosi tiellä) (virsi 930) (Markku Perttilä, laulu, kitara, Lauluyhtye Viisveisaa, Laura Airola, viulu, Ville Myllykoski, piano, Mikko Iivanainen, kitara, Hannu Rantanen basso, sekä Pekka Nyman ja Sami Koskela, lyömäsoittimet). Kansansäv. (sov. Nyman): Nousta sain aamuun (virsi 967) (Aili Ikonen, laulu, Ville Myllykoski, piano, Mikko Iivanainen, kitara, Hannu Rantanen, basso, Sami Koskela, rummut, ja Pekka Nyman, vibrafoni).

18.50  Iltahartaus
toimittaja Säde Loponen, Metodistikirkko, Turku

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Etnoilta: Sydänjuurilla: Marrasvaloissa levyuutuuksia ja ajankohtaisia asioita
Marrasvaloissa levyuutuuksia ja ajankohtaisia asioita. Toimittajana Amanda Kauranne.

19.45  Etnoilta: Keinuva talo - Máxima cualidad, Espanjan parasta etnoa
Andalusia, Kastilia, Baskimaa, Valencia, Galicia. Muun muassa näiltä alueilta kuullaan Espanjan nykyetnoa. Toimittajana Mika Kauhanen.

20.30  Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma
Paikallista musiikkia sieltä jostakin.

21.30  Radioteatteri esittää: Iiris ja viettelykset.
Sähköpyörä. Iiris ja Tytti sähköpyöräilevät Toscanassa. Iiris säästelee sähköä ja Tytti menee kevyesti ja vauhdilla, mutta onko sähköpyörissä jonkinlainen toimintasäde. Miksi pyörävuokraaja ilmestyy aina kuin tyhjästä naisten reitin varrelle? Radioteatterille kirjoittanut Pirjo Toikka. Ohjaus: Janne Tapper. Musiikki: Pietari Mikkonen. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuottaja: Pekka Ruohoranta. Henkilöt: Iiris Hölttä - Minttu Mustakallio. Petteri Alametsä - Mikko Reitala. Tytti Backlund - Ria Kataja. Italialainen yrittäjä - Eero Ritala. Tarjoilija - Maaria Holma. Italialainen mies - Pekka Savolainen.

21.50  Etnohetki
Kansanlaulu (sov. Demetriades): Kullallein minä kaffia keitän (Halogeeni). Paalanen (sov. Kiharakolmio): Rytke (Kiharakolmio). Kansansäv. (sov. Pyylampi-Enkel): Sydänystävä (Enkel -kansanmusiikkiyhtye).

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Sari Valto: Miten suitsia itsekkyyttä?
Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

23.10  Yöklassinen.
Dvorák: Prahalaisia valsseja (Detroitin SO/Antal Dorati). 23:20 Tshaikovski: Pianokonsertto n:o 3 Es-duuri (Allegro brillante) (Stephen Hough ja Minnesotan ork./Osmo Vänskä). 23:35 Suolahti: Sinfonia piccola h-molli. (RSO/Kari Tikka). 23:56 Brahms: Jousikvartetto n:o 1 c-molli (Emerson-kvartetti). 00:28 Couperin: Konsertto n:o 10 a-molli (Markku Luolajan-Mikkola ja Mikko Perkola, bassogamba, sekä Aapo Häkkinen, cembalo). 00:39 Weber: Muunnelmia norjalaisesta sävelmästä (William Steck, viulu, ja Lambert Orkis, piano). 00:52 Beriot: Balettikohtaus (Itzhak Perlman, viulu, ja Juilliard-orkesteri/Lawrence Foster). 01:02 Rautavaara: Cantus arcticus (RSO/Jukka-Pekka Saraste). 01:21 Schumann: Kinderszenen (Lapsikuvia) sarja pianolle. (Vladimir Horowitz). 01:40 Saint-Saëns: Viulukonsertto n:o 2 C-duuri. (Jean-Jacques Kantorow ja Tapiola Sinfonietta/Tuomas Ollila). 02:07 Liszt: Faust-sinfonia. (Alexander Young, tenori, Beecham Choral Society ja Lontoon kuninkaallinen FO/Thomas Beecham). 03:17 Glazunov: Kaksi preludia. (Neuvostoliiton valtion SO/Jevgeni Svetlanov). 03:35 Busoni: Pieni sarja sellolle ja pianolle op.23 (Dorothy Lawson, ja Steven Blier). 03:56 Mahler: Das Lied von der Erde (Laulu maasta). (Kathleen Ferrier, altto, Julius Patzak, tenori, ja Wienin filharmonikot/Bruno Walter). 04:58 Mielck: Dramaattinen alkusoitto d-molli. (RSO/Ulf Söderblom). 05:12 Mendelssohn: Jousikvartetto n:o 1 Es-duuri (Emerson-kvartetti). 05:36 Arcas: Fantasia kitaralle oopp. La Traviata teemoista (David Russell). 05:43 Muffat: Sonaatti viululle ja continuolle D-duuri. (Trio Settecento). 05:56 Palmgren: Näktergalen (Lilli Paasikivi, mezzosopraano, ja Ilmo Ranta, piano).

Keskiviikko 15.11.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Tuntematon: Nyt, Herra, aamun tullen (Topi Lehtipuu, tenori, Jonte Knif, positiiviurut, Jarmo Julkunen, teorbi, ja Mikko Perkola, viola da gamba). Berthier: Vain Jumalassa rauhan sieluni saa (Tuohus-kuoro ja -yhtye/Juha Vintturi).

6.15  Aamuhartaus
opetusneuvos Pertti Luumi, Helsinki

6.25  Aamusoitto
Devienne: Rondo huilukonsertosta nro 7 e-molli (Emmanuel Pahud ja Baselin kamariork./Giovanni Antonini). Gratiani: Mobil nave e nostra vita (Consortium Carissimi/Garrick Comeaux). Kerll: Magnificat secundi toni (Tuomas Pyrhönen, Kouvolan Myllykosken kirkon urut). Jiránek: Sonaatti viululle ja continuolle F-duuri (Lenka Torgersen, viulu, ja Vaclavb Luks, cembalo).

6.56  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
Lalo: L' Aube naît (Aamu herää) (Tassis Christoyannis, baritoni, ja Jeff Cohen, piano). Suk: Joutsenten ja riikinkukkojen leikkiä (Buffalon FO/JoAnn Falletta). Faltin: Marssi uruille (Ville Urponen). Lehár: Hannan ja Danilon duetto oper. Iloinen leski (Anna Netrebko, sopraano, Piotr Beczala, tenori, ja Lontoon kuninkaallinen FO/Lukasz Borowicz). Debussy (sov. Hainen): Veneessä (Elizabeth Hainen, harppu). Liszt: Konserttietydi nro 3 (Huokaus) (Daniil Trifonov, piano). Respighi: Serenata (New Yorkin kamariork./Salvatore Di Vittorio). Melartin: Päin kaunista kaukorantaa yksinlaulu (Hedvig Paulig, sopraano, ja Marko Hilpo, piano).

7.45  Hartaita säveliä
Tuntematon: Näytä, Herra Jeesukseni (Jorma Hynninen, baritoni, ja Tapio Tiitu, urut).

7.50  Aamuhartaus
opetusneuvos Pertti Luumi, Helsinki

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
Millariikka Rytkönen johtaa Tehyä. Kemin keskussairaalan toiminta ulkoistetaan. Miten malli sopii muualle? Keskustelemassa kansanedustajat Sari Raassina (kok), Anneli Kiljunen (sdp) ja Martti Talja (kesk). Mihin tietoon glyfosaatista voi luottaa? Tutkimuksen etiikasta puhuvat pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof Tutkimuseettisestä neuvottelukunta ja johtava tutkija Jouni Tuomisto THL:stä. Hannu Reime pohtii kolumnissaan Saudi-Arabian kruununprinssin koko Lähi-idässä virittelemää tilannetta. Marja Ala-Kokko juontaa.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Phillips: North to Alaska (Johnny Horton). Tyson: Four strong winds (Ian and Sylvia). Kärki: Neljän tuulen tiellä (Tapio Rautavaara). Piha: Intiaanin sotahuuto (Heikki-Juhani). Lordan: Apache (Xavier Cugatin orkesteri) Dominguez:Perfidia (Cliff Richard & The Shadows). Loesser: A Woman in love (The Four Aces). Bloom: Fools rush in (Shirley Bassey). Kesslair: Odotin sinua (Marion Rung). Trapani: Cara mia (David Whitfield). Hupfeld: As time goes by - Men tiden går (Monica Zetterlund). De Andre: La canzone di Marinella (Fabrizio de Andre). Pagano: I wanna go (Orso Maria Guerrini). Anka: Tuuli viedä saa (= Crying in the wind) (Laila Halme)

10.00  Yle Uutiset

10.05  Brysselin kone. Verolainsäädäntö EU:ssa uudistuu kovalla vauhdilla. Helsingin yliopiston kansainvälisen vero-oikeuden professori
Toimittajana Maija Elonheimo.

10.50  Kuuluttajan vieras: mediateknikko Jyrki Häyrinen

11.00  Riikan tähtitarha: Vieraana harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylä
Riikka Holopainen tapaa kiinnostavia nuoren polven muusikoita ja musiikintekijöitä. Sarjan toisessa osassa vieraana on harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylä.

11.57  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Julkinen sana. Kuinka globalisaatiosta puhuttiin 20 vuotta sitten?
Juha Kulmanen ja Jussi Raumolin haastattelevat Sveitsin suurimman pankin, Ranskan talousministeriön sekä WTO:n ja OECD:n talousasiantuntijoita.

13.00  Klassista kahteen
Enescu (sov. Smedvig): Romanialainen rapsodia nro 1 (Empire Brass). S. Tanejev: Andante semplice (Joseph Banowetz, piano). Pierné: Impromptu-kapriisi (Laura Hynninen, harppu). Janácek: Satu (Susanna Mälkki, sello, ja Eero Heinonen, piano). Sibelius: Sävelruno En Saga (Satu) (Amsterdamin Concertgebouw-ork./Kirill Kondrashin). Palmgren: Lumihiutaleita (Izumi Tateno, piano).

14.00  Valkoista valoa: Jumalan historia
Maapallolla nyt elävistä ihmisistä suurin osa uskoo Jumalaan - siis johonkin tarjolla olevista jumalista, tai vielä johonkin muuhun kuin yleisesti tunnettuihin. Jumalan historia on ihmiskunnassa ainakin 14 000 vuotta vanha. Ohjelman musiikki on bulgarialaista naislaulua: Le Mystère des voix bulgares. Valkoisen valon toimittaa Johanna Korhonen. (Uusinta)

14.45  Valomusiikkia
Schubert: Pianotrio B-duuri (The Mozartean Players).

15.00  Yle Uutiset

15.05  Kantapöytä
Kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa suorassa radio- ja videolähetyksessä. Vieraina pianisti Iiro Rantala, musiikintutkija Eila Tarasti, alttoviulisti Jakob Dingstad, säveltäjä Eero Hämeenniemi sekä Uuno Klami -sävellyskilpailun nuoret voittajat Maxim Larionov ja Ossi Hiltunen. Opiskelijatreffeillä tuubisti Ville Niemelä. Kahvia kaatamassa toimittajat Janne Koskinen ja Vesa Kytöoja.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.15  Faunin iltapäivä
Rimski-Korsakov: Ruhtinaiden kulkue oopperabal. Mlada (Empire Brass sekä Richard Jensen ja Arthur Press, lyömäsoittimet). Fauré: Unen jälkeen (Susanna Mälkki, sello, ja Eero Heinonen, piano). Wolf: Italialainen serenadi (Nomos-kvartetti). Rossini: Don Basilion juoruaaria oopp. Sevillan parturi (Matti Salminen, basso, ja Sinfonia Lahti/Eri Klas). Satie: Avant-derniers pensées (Margit Rahkonen, piano). Janácek: Allegro - Vivace -osa puhallinsekstetosta Nuoruus (Los Angelesin kamariork./Gerard Schwarz). Ravel: Kaunotar ja hirviö orkesterisarjasta Hanhiemo (Minnesotan ork./Charles Dutoit). Händel: Allegro viululle ja continuolle c-molli (Andrew Manze ja Richard Egarr). Puccini: Mimin aaria oopp. La Bohème (Helena Juntunen, sopraano, ja RSO/Pietro Rizzo).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Aristoteleen kantapää: Lintujen nimet ovat omia ja muista kielistä lainattuja
Suomalaisten lintujen nimien etymologiaan perehtyvän kaksiosaisen ohjelman jälkimmäisessä osassa käydään läpi muun muassa miten hemppo, kirvinen ja sieppo ovat saaneet nimensä. Hintikka kertoo myös, mikä voi olla riittävän painava peruste vaihtaa jo olemassa oleva linnun nimi. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

17.40  Ykkösvieras: Markku Into
Runoilija Markku Into kertoo, miten innostui jo lukiolaisena vapaasta runoilmaisusta, jossa ei tarvinnut loppusoinnuista välittää. Hän muistelee myös turkulaisen underground-kulttuurin kulta-aikoja - ja lausuu runoja. Toimittaja on Marko Gustafsson.

18.00  Venäjän vallankumous. Ikuinen Lenin täyttää sata vuotta
Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat. Vallankumousjohtaja Leninin syntymästä tuli vuonna 1970 kuluneeksi sata vuotta. Sankaria juhlittiin näyttävästi niin Neuvostoliitossa kuin Suomessakin. Millaiset syntymäpäiväjuhlat Kremlin muurissa balsamoituna maannut ruumis sai? Ikuinen Lenin täyttää sata vuotta -osan vieraana on yliopistonlehtori Pia Koivunen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

18.20  Radioteatteri esittää: Kadonnutta aikaa etsimässä 3, osa 77.
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hartaita säveliä
Tuntematon: Maailmaa, Herra, armahda (RKK/Timo Nuoranne ja Harri Viitanen, urut). Koraalitoisinto: Rauhan Herra, siunaa meitä (Jaakko Kortekangas, baritoni, ja Eero Annala, urut). Voipio: Mua tartu käteen Herra (Jouni Somero). Toisinto Kalajokilaaksosta: Soi virteni kiitosta Herran (Matti Tuloisela ja Paavo Soinne). Tuntematon (sov. Vänskä): Pois pelko, Herran kansa (Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä).

18.50  Iltahartaus
kappalainen Eija Kalliala, Turku

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Radion sinfoniaorkesterin konsertti
Joht. Bernard Labadie, sol. Laura Vikman, viulu, ja Jakob Dingstad, alttoviulu. - Ludwig van Beethoven: Coriolanus, alkusoitto. W. A. Mozart: Sinfonia concertante Es-duuri. - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson. Kanadalainen Bernard Labadie perusti vuonna 1984 Les Violons du Roy -kamariorkesterin ja toimi sen musiikillisena johtajana vuoteen 2014 asti. Kuten yhtyeen Bourbon-kuninkaan soittajistoon viittaava nimi antaa ymmärtää, kamariorkesterin ohjelmiston pääpaino on 1600- ja 1700-lukujen musiikissa. Bernard Labadie työskentelee edelleen ''Kuninkaan viulujen'' sekä kotikaupunkiinsa Québeciin 1985 perustamansa Chapelle de Québec -kuoron kanssa. Labadie on vähitellen siirtynyt johtamaan myös perinteisiä sinfoniaorkestereita. Näiden joukossa mm. Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkesterit, New Yorkin filharmonikot sekä Amsterdamin Concertgebouw -orkesteri. 2000-luvulla Bernard Labadie työskenteli sekä Quebecin ja Montrealin oopperan taiteellisena johtajana.

19.55  Suoraa puhetta Musiikkitalosta
Toimittajana Lotta Emanuelsson.

20.20  Radion sinfoniaorkesterin konsertti jatkuu
W.A. Mozart: Sinfonia nro 39 Es-duuri.

21.05  Sopraano Irma Urrilan äänitteitä
Robert Schumannin: Viisi laulua Maria Stuartin runoihin (Eva Pataki, piano). W.A. Mozart: Paminan aaria oopp. Taikahuilu; Susannan resitatiivi ja aaria oopp. Figaron häät (RSO, joht. Okko Kamu)

21.45  Kolmannen maailman puheenvuoroja. Kuinka Saksa aikoo hyvittää hererojen kansanmurhan?
Peik Johansson esittelee namibialaisen politiikantutkijan Henning Melberin ajatuksia.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Ajassa soi
Haapamäki: Konsertto 1/4-sävelaskelpianolle (ke). - Elisa Järvi, piano, Avanti!, joht. Tomas Djupsjöbacka. (Äänitetty Ritarihuoneella 6.11.2017.)

23.10  Yöklassinen.
Stenhammar: Sinfoninen alkusoitto Excelsior. (RSO/Ole Kristian Ruud). 23:24 Liszt: Concerto pathetique konsertto e-molli kahdelle pianolle (Martha Argerich ja Nelson Freire). 23:43 Melartin: Sex enkla stycken (Kuusi helppoa kappaletta). (Arto Noras, sello, ja Tapani Valsta, piano). 00:02 Kuhlau: Huilukvintetto n:o 3 A-duuri. (Jean-Pierre Rampal ja Juilliard-kvartetti). 00:23 Schubert: Sonaatti pianolle n:o 17 D-duuri (Richard Goode, piano). 01:03 Brahms: Zigeunerlieder (RKK/Anders Eby, sekä Antti Hotti, piano). 01:24 Berwald: Konserttikappale F-duuri (Otto Virtanen, fagotti, ja RSO/Santtu-Matias Rouvali). 01:37 J. Haydn: Vuodenajat (Arleen Auger, sopraano, John Aler, tenori, Håkan Hagegård, baritoni, sekä The Minnesota Chorale ja Saint Paulin kamariork./Joel Revzen). 03:54 Stravinsky: Konserttitansseja (Orpheus-kamariork.). 04:15 Boccherini: Kvintetto kitaralle ja jousille D-duuri (Richard Savino, kitara, ja Artaria-kvartetti). 04:36 J.S. Bach: Goldberg-muunnelmat. (Simone Dinnerstein, piano). 05:57 O. Merikanto: Elämälle (Tommi Hakala, baritoni, ja Kristian Attila, piano).

Torstai 16.11.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Lagi: Rauhan Herra, maailmaasi (Cetus Noster). Schütz: Kaikki katsovat sinua, Herra (RKK/Timo Nuoranne ja Harri Viitanen, urut). Koraalitoisinto: Valkeus iankaikkinen (Jorma Hynninen, baritoni, ja Pertti Eerola, urut).

6.15  Aamuhartaus
päätoimittaja Heli Karhumäki, Lapua

6.25  Aamusoitto
Salaverde: Canzon ottava, soprano e basso canzona (The Newberry Consort). Boyce: Sinfonia n:o 2 A-duuri (Academy of St. Martin-in-the-Fields/Neville Marriner). Corelli: Triosonaatti G-duuri (Ensemble Stravaganza). Purcell: Fantasia jousille d-molli (Moskovan kamariork./Rudolf Barshai). Jannequin: Chant des oyseaulx (RKK/Eric-Olof Söderström).

6.56  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
Borodin: Keski-Aasian aroilta (Minnesotan ork./Eiji Oue). Tárrega: Recuerdos de la Alhambra (Muistoja Alhambrasta) (John Williams, kitara). Saint-Saëns: Scherzo pianotriosta nro 1 F-duuri (Colub Kaplan Carr Trio). Chopin: Etydi nro 19 cis-molli (Erik T. Tawaststjerna). Brahms: Adagio viulusonaatista nro 3 d-molli (Itzhak Perlman, viulu, ja Daniel Barenboim, piano). Tormis: Merimiesten jäähyväisvalssi ja finaali näytelmämus. Valtameri (Estonian-Finnish Symphony Orchestra/Anu Tali).

7.45  Hartaita säveliä
Piiparinen: Hiljaa (Hannu Kiiski, sello, ja Tauno Äikää, urut).

7.50  Aamuhartaus
päätoimittaja Heli Karhumäki, Lapua

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
Suomen talous jatkaa vahvaa kasvuaan, kertovat tutkimuslaitokset. Kasvun syitä ja kestävyttää arvioivat tutkimusjohtaja Niku Määttänen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta ja tutkimuskoordinaattori Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Suomessa kehitellään uusia keinoja diabeteksen ehkäisyyn. Saksan hallitustunnustelut on käyty ja todelliset neuvottelut alkavat. Asetelmia selventää yliopistonlehtori Kimmo Elo. Pasi Myöhänen lukee englantilisia lehtiä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Bock: Sunrise, sunset (Bing Crosby). Cabral: La Foule (Martha Wainwright). Walker: Mr. Bojangles (Sammy Davis Jr.). Bourtayre: Penkki, puu ja puistotie (Carola). Farres: Perhaps, perhaps, perhaps (Doris Day). Brel: Ne me quitte pas (Jacques Brel). Sherman: Chim chim cheree (Dick Van Dyke ja Julie Andrews). Migliacci: Che sara (Ricchi e Poveri). Silver: Jazzbacillen (Siw Malmkvist). Gordon: Unforgettable (Natalie Cole ja Nat King Cole). Roloff: Käymme yhdessä ain (Tapani Kansa). Berlin: Cheek to cheek (Louis Armstrong ja Ella Fitzgerald).

10.00  Yle Uutiset

10.05  Mikä maksaa? Vieraana Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan.
Juho-Pekka Rantala etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin.

11.00  Valkoista valoa: Jumalan historia
Maapallolla nyt elävistä ihmisistä suurin osa uskoo Jumalaan - siis johonkin tarjolla olevista jumalista, tai vielä johonkin muuhun kuin yleisesti tunnettuihin. Jumalan historia on ihmiskunnassa ainakin 14 000 vuotta vanha. Ohjelman musiikki on bulgarialaista naislaulua: Le Mystère des voix bulgares. Valkoisen valon toimittaa Johanna Korhonen. (Uusinta)

11.45  Valomusiikkia
Schubert: Pianotrio B-duuri (The Mozartean Players).

11.57  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Laajakulma
Laajakulmassa pohditaan millaisen perinnön valistuksen ja järjen aika jätti meille nykyihmisille? Millainen mahtoi olla oli ideaali-ihminen 1700-luvulla? Miten luokkayhteiskunta näkyi? Mahtaako meillä nykyajan ihmisillä olla mitään yhteistä tuohon aikaan eläneiden ihmisten kanssa? Asiantuntijana on Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentti Marjo Kaartinen. Laajakulmassa ovat vieraina journalistit Reetta Meriläinen ja Jari Hanska. Toimittajana Satu Kivelä

13.00  Klassista kahteen
Schumann: Fantasiakappaleita (Antonin Kubalek, piano). Bree: Allegro d-molli (Viotta-yhtye/Viktor Liberman). Borne - Piccinini: Carmen-fantasia (Marina Piccinini, huilu, ja Anne Epperson, piano). Grieg: Holbergin ajoilta (Vancouverin radio-ork./Mario Bernardi). Verdi: Herttuan aaria oopp. Rigoletto (Luciano Pavarotti, tenori, ja Lontoon SO/Richard Bonynge).

14.00  Musiikkistudio
Historian havinaa. Yleisradion musiikkituotantoa menneiltä vuosikymmeniltä. Lotta Emanuelssonin toimittama sarja vuodelta 2012, osa 3/5.

15.00  Yle Uutiset

15.05  Kultakuume
Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.15  Faunin iltapäivä
Verdi: Alfredon ja Violettan juomalaulu oopp. La Traviata (Joan Sutherland, sopraano, ja Carlo Bergonzi, tenori, sekä Firenzen musiikkijuhlien kuoro ja ork./John Pritchard). Janácek: Pieni pöllö huhuilee yhä (Eero Heinonen, piano). Ehrström (sov. Almark) Vid en källa (Marika Krook ja Annika Hultman sekä Wegelius-kuoro ja Wegelius-kamariorkesteri/John Storgårds). Glass: Paru-joki sarjasta Aguas da Amazonio (Uakti-yhtye). Nicolai: Kuukuoro oopp. Windsorin iloiset rouvat (Leipzigin radiokuoro ja Dresdenin valtionork./Silvio Varviso). Debussy: Kuutamo (Boston Pops/Arthur Fiedler). W.A. Mozart: Leporellon luetteloaaria oopp. Don Giovanni (Jaakko Ryhänen ja RSO/Jukka-Pekka Saraste). Verdi: ''Va pensiero'' heprealaisten orjien kuoro oopp. Nabucco (Atlantan sinfoniaork. ja -kuoro/Robert Shaw,).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Sadan vuoden kirjat. 1927 Unto Seppänen ja novellikokoelma Taakankantajat
Karjalankannas oli 1920- luvun lopulla ja 1930-luvun alussa suomalaisten taiteilijoiden suosittu lomakohde, aikansa Riviera. Useat kirjailijat ja kuvataiteilijat kävivät Terijoen kesäisillä rannoilla. Kannas oli poliittisesti tärkeä Suomelle. Siitä pyrittiin tekemään taloudellisesti luja suojamuuri venäläistä vaikutusta vastaan. Kirjailija Unto Seppänen aloitti kirjailijauransa kirjoittamalla Karjalankannaksen liittyvä novelleja. Ilman Seppäsen teoksia suomalaislukijat tietäisivät paljon vähemmän rajaseudun ihmisten elämästä. Taakankantajista keskustelevat kirjailija poika Esa Seppänen ja historian professori Maria Lähteenmäki. Toimittaja on Seppo Puttonen.

17.35  Salatut eläimet: Orava
Ihmisen mielikuvitus on muovannut mytologisia petoja yllättävistäkin eläimistä - niin kuin vaikka oravasta! Aikojen alussa orava oli raivoisa jättiläinen, jonka jumalat kutistivat ihmistä suojellakseen. Sekä skandinaavinen mytologia, että useat intiaanilegendat ovat nähneet oravan pahasuisena suupalttina. Intialainen tarusto puolestaan arvostaa oravien puuhakasta ahkeruutta. Kalevalassa oravat liitetään oluen syntyyn. Sen kunniaksi Kaisa Pulakka selvittää ohjelmassaan, kuinka monta tuoppia olutta saisi yhdellä oravannahalla. Lukijana on Pietari Kylmälä.

18.00  Musiikkikamari
Bennett: Valssi elokuvasta Idän pikajunan arvoitus (Hollywood Bowl Orchestra/John Mauceri). Mårtenson: Marraskuu (Ratio). Andersson: Veli Joachim (Hector). Stierncreutz, A: Matkustaja (Ylioppilaskunnan Laulajat/Pasi Hyökki). Arlen: Somewhere over the rainbow (Iiro Rantala String Trio).

18.20  Radioteatteri esittää: Kadonnutta aikaa etsimässä 4, osa 1.
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hartaita säveliä
Sörlie: Jeesus, sä ainoa heikkojen auttaja (Soile Isokoski ja Marita Viitasalo). Maasalo: Tule kanssani, Herra Jeesus (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Kaartin Soittokunta/Raine Ampuja). Kauppi: Fantasia f-molli. (Tauno Äikää, urut). Nyman: Ristin alla (virsi 940) (Sanna Vuolteenaho, laulu, Mikko Iivanainen, kitara, ja Pekka Suikkanen, urut). Kosonen: Te autuaat (virsi 978) (Hannu Lepola, laulu, Ville Myllykoski, koskettimet, Mikko Iivanainen, kitara, Hannu Rantanen, basso, Sami Koskela, rummut, ja Pekka Nyman, lyömäsoittimet). I. Kuusisto: Kosketa minua, Henki (Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä).

18.50  Iltahartaus
kappalainen Marja Kopperoinen, Kokkola

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Yuja Wang ja Mahler-kamariorkesteri Helsingin Musiikkitalossa
Helsingin Juhlaviikot: Mahler-kamariorkesteri, sol, Øuja Wang, piano. - Wolfgang Amadeus Mozart: Alkusoitto oopperasta Don Giovanni. Ludwig van Beethoven: Konsertto pianolle ja orkesterille nro 2 B-duuri. Igor Stravinsky: Pulcinella-sarja. Väliajalla haastateltavana mm. illan solisti. - Helsingin Musiikkitalossa 30.10. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

20.35  Franz Schubertin oktetto jousille ja puhaltimille

21.45  Ykkösvieras: Markku Into
Runoilija Markku Into kertoo, miten innostui jo lukiolaisena vapaasta runoilmaisusta, jossa ei tarvinnut loppusoinnuista välittää. Hän muistelee myös turkulaisen underground-kulttuurin kulta-aikoja - ja lausuu runoja. Toimittaja on Marko Gustafsson.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Todellisia tarinoita. Elämää juoksuhaudoissa. Mies katosi itään ja Oodi radiolle.
Ohjelmasarjan toinen osa (2/3) kertoo talvisodan aikana kadonneesta Paavo Pajusesta. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

22.55  Kuuluttajan vieras: mediateknikko Jyrki Häyrinen

23.10  Yöklassinen.
De Curtis: Torna a Surriento (Peter Lindroos, tenori, Marita Viitasalo, piano). 23:13 Beethoven: Sinfonia n:o 1 C-duuri (RSO/Jukka-Pekka Saraste). 23:41 Holst: Hammersmith. (Eastman-puhallinork./Frederick Fennell). 23:55 Massenet: Sarja orkesterille n:o 7 (Elsassilaisia kuvia). (Uuden-Seelannin SO/Jean-Yves Ossonce). 00:18 Gounod: Balettimusiikkia oopp. Faust (Bostonin SO/Seiji Ozawa). 00:36 Telemann: Triosonaatti oboelle, cembalolle ja continuolle Es-duuri (Battalia). 00:48 Tshaikovski: Jousikvartetto n:o 3 es-molli. (Borodin-kvartetti). 01:27 Schumann: Karnevaali. (Arturo Benedetti Michelangeli, piano). 01:59 Rautavaara: Sellokonsertto. (Raimo Sariola ja RSO/Pertti Pekkanen). 02:14 Prokofjev: Sinfonia n:o 5 B-duuri (Rotterdamin FO/Valeri Gergijev). 02:57 Weber: Pianosonaatti n:o 4 e-molli. (Leon Fleisher). 03:21 Glinka: Serenadi Es-duuri (Venäjän kansallisorkesterin kamariyhtye). 03:42 Dvorák: Slaavilaiset tanssit op. 46 ja op. 72. (Atlantan SO/Yoel Levi). 04:55 W.A. Mozart: Sonaatti F-duuri (Richard Goode, piano). 05:20 Hummel: Pianotrio n:o 3 G-duuri (Beaux Arts -trio). 05:35 Bizet: Arlesitar-sarja orkesterille n:o 1. (Lontoon kuninkaallinen FO/Thomas Beecham). 05:56 Ljadov: Musikaalinen nuuskarasia (Olga Kern, piano).

Perjantai 17.11.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Sandström: Hear my prayer, o Lord (Key Ensemble/Teemu Honkanen). Tuntematon (sov. Haapasalo): On Kristuksen tulemus arvaamaton (RKK/Tarja Viitanen sekä Harri Viitanen, urut, ja Maija Huuskonen, huilu).

6.15  Aamuhartaus
kirkkoherra Arto Antturi, Helsinki

6.25  Aamusoitto
Telemann: Triosonaatti huilulle, viola da gamballe ja continuolle h-molli (Battalia). Rosier: Sarja kolmelle viululle (John Holloway, Stanley Richie ja Andrew Manze, barokkiviulu). Tuntematon 1300-luvulta: Jocundare plebs fidelis (Mary Springfels ja David Douglass, fiideli). De Fesch: Konsertto kahdelle viululle, jousille ja continuolle (Combattimento Consort Amsterdam/Jan Willem de Vriend).

6.56  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Aamusoitto
J. Haydn: Alkusoitto oopp. Armida (Orpheus-kamariork.). Foote: Sävelmä (Suzanne Ornstein, viulu, ja Thomas Schmidt, piano). Mozart: Dans un bois solitaire (Julianne Baird, sopraano, ja Colin Tilney, fortepiano). Albeniz: Navarra (Eduard Sjomin, piano). Elgar: Romanssi fagotille ja orkesterille. (Nick Byrne, ofikleidi, ja David Miller, piano). Schmidt: Intermezzo oopp. Notre Dame (Monte Carlon FO/Lawrence Foster).

7.45  Hartaita säveliä
Koraalitoisinto (sov. V. Maasalo): Jo herää, sielu, synnin unestasi (RKK/Timo Nuoranne, Jonna Imeläinen, sopraano).

7.50  Aamuhartaus
kirkkoherra Arto Antturi, Helsinki

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas summaa Bonnin ilmastokokouksen saavutukset. Ympäristömuutoksen professori Atte Korhola ja tutkijatohtori Meri Ruppel Helsingin yliopistosta selvittävät, kuinka musta hiili pilaa maapallon jäähdytysjärjestelmää. Muokatun maaperän hiilipäästöt kumoavat kasvavan puuston hiilinielun, todistaa dosentti Heikki Simola Itä-Suomen yliopistosta. Tiiminvetäjä Harri Sallinen ulkoministeriöstä ja väitöskirjatukija Saana Hansen Helsingin yliopistosta valaisevat Zimbabven tilannetta. Lama vaivasi rakennusalaa 20 vuotta sitten; katsaus 1990-luvulle. Sakari Kilpelä juontaa.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Partanen: Kaunis on luoksesi kaipuu (Annikki Tähti). White: Belle (Mehdi El Glaoui). Fontane: Vie a 25 ans (Dani). Reed: Pilvi taivaan peittää (Pepe ja Paradise) Cassano - Conti - Pace: The Way it used to be.(Engelbert Humperdinck) Juergens: The Music played (Matt Monro). Costa: Toinen (Carola). Gade:Jalousie (Caterina Valente). Bianco: Plegaria (Henry Theel, laulu, ja ork.). Troilo: Sörkkaan terveiset vie (Eino Grön). McHugh: Diga Diga Do (Oscar Aleman) LaRocca: Tiger rag (Louis Armstrong). Young: Sweet Sue, just you (Barney Kessel). Young: Love letters (Peggy Lee).

10.00  Yle Uutiset

10.05  Lähde ja Hämäläinen. Alkoholilain uudistus.
Vieraina Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina ja Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.

11.00  Uudet levyt
Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma. Toimittajana Kare Eskola.

11.57  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Tiedeykkönen: Albert Einstein - kaikkien aikojen suurin fyysikko, nero ja pasifisti
Albert Einstein - kaikkien aikojen suurin fyysikko, nero ja pasifisti. Albert Einsteinia on kuvattu viime vuosisadan suurimmaksi fyysikoksi mutta professori Kari Enqvist nostaa hänet jopa kaikkien aikojen suurimmaksi fyysikoksi, jopa Isaac Newtonin edelle. Einstein oli teoreetikko, joka kehitti fysiikkaa monipuolisesti mutta kuuluisaksi hän tuli kumouksellisista suhteellisuusteorioistaan. Suppea suhteellisuuteoria julkaistiin vuonna 1905 ja yleinen suhteellisuusteoria vuonna 1915. Princetonissa Yhdysvalloissa Einstein pyrki kehittämään vielä kaiken teoriaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Einstein oli pasifisti, joka vastusti sotia. Hänellä oli kuitenkin yllättävä rooli Manhattan-projektin käynnistämisessä. Sisko Loikkanen keskustelee Einsteinista kosmologian professorin Kari Enqvistin kanssa.

13.00  Klassista kahteen
Tschetschulin: Berceuse (Annemarie Åström, viulu, ja Sonja Fräki, piano). Tanejev: Talvinen matka (Dmitri Hvorostovski, baritoni, ja Ivari Ilja, piano). Widor: Sarja huilulle ja pianolle (Jeffrey Khaner ja Hugh Sung). W.A. Mozart: Jousikvartetto nro 3 (Reeta Maalismaa, Jenni Kivistö, viulu, Olga Reskalenko, alttoviulu, ja Lassi Viljanen, sello). J. S. Bach (sov. Reger): Brandenburgilainen konsertto nro 3 (Anderson ja Roe -pianoduo). Järnefelt: Romanssi viululle ja pianolle C-duuri (Jaso Sasaki ja Marko Hilpo). Faure: In paradisum Requiemista (Johanneksen Kamarikuoro ja -orkesteri/Pertti Eerola).

14.00  Näistä levyistä en luovu: Musiikkivieraana äänitystuottaja Laura Heikinheimo.
Musiikkivieraana äänitystuottaja Laura Heikinheimo. Toimittajana Anu Jaantila.

15.00  Yle Uutiset

15.05  Kultakuume: Kulttuuriviikon päättäjäiset: kohurokkia, maailman tuhoa, ruumiillisuutta ja kehuja.
Marilyn Manson ravistelee hyvän maun rajoja ja ylittää ne. Amerikkalaisen keskiluokan provosoinnille omistautunut rocktähti Marilyn Manson teki kansainvälisen läpimurtonsa 1990-luvulla. Hänelle sysättiin myös vastuu Columbinen järkyttävästä verilöylystä. Aseteema kulkee pasifistiksi itseään kutsuvan Mansonin taiteessa yhä mukana. Näkökulmia viikon varrelta. Väitöskirjatutkija Sini Mikkola on tutkinut Lutherin ihannekuvia naisesta ja miehestä. Teatterikorkeakoulun liikunnanopettaja Seppo Kumpulainen on nähnyt, miten vallitseva ihmiskuva muokkaa näyttelijäkoulutusta. Kolumni. Siri Kolu kirjoittaa ja puhuu kehumisen taidosta. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.15  Faunin iltapäivä
Kuuntelijoiden toivemusiikkia. Tshaikovsk: Johdanto bal. Pähkinänsärkijä (Mariinski-teatterin kuoro ja ork./Valeri Gergijev). Kreisler: Kiinalainen tamburiini (Jaakko Kuusisto ja Marita Viitasalo). Schubert: Der Wegweiser laulusarjasta Winterreise (Martti Talvela, basso, ja Ralf Gothoni, piano). W.A. Mozart: Rondo Konsertosta Es-duuri (Alicia de Larrocha ja Andre Previn, piano, sekä St. Luken ork.). Nummi: Kaunis on täällä maa (RKK/Johanna Almark-Mannila). Raitio: Scherzo (Felis domestica) orkesterille (Tapiola Sinfonietta/Tuomas Hannikainen). Adam: Postiljoonin aaria oopp. Longjumeaun postiljooni (Nicolai Gedda, tenori, ja Ranskan RO/Georges Prêtre). Brahms: Allegro-osa Sinfoniasta nro 3 F-duuri (RSO/Sakari Oramo).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Lähde ja Hämäläinen. Alkoholilain uudistus.
Vieraina Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina ja Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.

18.15  Nuntii Latini - latinankielinen viikkokatsaus

18.20  Radioteatteri esittää: Kadonnutta aikaa etsimässä 4, osa 2.
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hartaita säveliä
G. Gräsbeck: Magnificat (Akateeminen orkesteri, Brahe Djäknar ja Florakören/Gotffrid Gräsbeck ja Päivi Kuntze, Hannu Ilola ja Folke Gräsbeck). P. J. Hannikainen: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie (Suojelusenkeli) (virsi 971) (Johanna Iivanainen, laulu, Mikko Iivanainen, kitara, Hannu Rantanen, basso, Pekka Nyman, marimba, sekä Sami Koskela, kellopeli ja vibrafoni).

18.50  Iltahartaus
pastori Outi Hänninen, Vihti

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Andras Schiff ja J. S. Bach Lontoon Promeilla
András Schiff, piano. - J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier I. - Lontoon Proms-festivaalilla 7.9. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

21.00  Musiikkia konsertin jälkeen
Mendelssohn: Jousikvartetto nro 2 a-molli (Emerson-kvartetti). Sor: Allegro moderato e-molli sekä Andantino A-duuri kitaralle (David Starobin). Sor: Etydi kitaralle h-molli (Julian Bream).

21.40  Salatut eläimet: Orava
Ihmisen mielikuvitus on muovannut mytologisia petoja yllättävistäkin eläimistä - niin kuin vaikka oravasta! Aikojen alussa orava oli raivoisa jättiläinen, jonka jumalat kutistivat ihmistä suojellakseen. Sekä skandinaavinen mytologia, että useat intiaanilegendat ovat nähneet oravan pahasuisena suupalttina. Intialainen tarusto puolestaan arvostaa oravien puuhakasta ahkeruutta. Kalevalassa oravat liitetään oluen syntyyn. Sen kunniaksi Kaisa Pulakka selvittää ohjelmassaan, kuinka monta tuoppia olutta saisi yhdellä oravannahalla. Lukijana on Pietari Kylmälä.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Radioateljee esittää: Kuoleman ja unen ovet - Uuno Kailas.
Kun Uuno Kailas allekirjoittaa valittujen runojensa esipuheen 31-vuotiaana, hän on keuhkotaudin merkitsemä mies. Tuberkuloosin riuduttama runoilija on muunnellut ja muuntanut runojaan. Itseensä nähden hän on himokriitikko. Uuno Kailas kuului Tulenkantajien kirjalliseen sisäpiiriin, joka oli hänelle seurusteluryhmä vihassa ja rakkaudessa. Uuno Kailas oli 1920-luvulla aloittaneista kirjailijoista ainut, jolla on sotakokemuksia. Aunuksen retkeltä jäi sotamuistoksi syvät mielenarvet. Kailas on kärsimyksen, syyllisyyden ja hajoavan mielen kuvaaja. Runoissa on vahva tunnelataus. Uuno Kailas keskustelee runoissa kuoleman kanssa ja väläyttää rakkauden tuskan. Hän etsii rakkautta naisten ja miesten sylistä. Kailas kirjoitti kymmenessä vuodessa viisi kokoelmaa ja viimeisen kokoelman viimeisessä runossa hän kirjoittaa: Kaipaan orjuuden maasta sinne, missä kahleeni riisutaan Käsikirjoitus ja ohjaus: Anna-Liisa Haavikko. Kertojat: Minna Haapkylä ja Antti Reini. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

22.58  Radioateljeen jälkeen

23.10  Yöklassinen.
Massenet: Manon, ooppera (Victoria de los Angeles, sopraano, Henri Legay, tenori, Michel Dens, baritoni, Jean Borthayre, basso, René Hérnet, tenori, Jean Vieuille, baritoni, ja Liliane Berton, sopraano, sekä Pariisin Opéra-Comiquen kuoro ja ork./Pierre Monteux). 01:55 Sibelius: Kymmenen kappaletta pianolle op.24 (Eero Heinonen). 02:36 Bruch: Konserttikappale fis-molli. (Salvatore Accardo, viulu, ja Leipzigin Gewandhaus-ork./Kurt Masur). 02:55 Madetoja: Osia sinfonisesta sarjasta (RSO/Jukka-Pekka Saraste). 03:18 Marchand: Pieces d'orgue, deuxieme livre. (Joseph Payne, urut). 03:34 Ravel: Miroirs (Peilikuvia). (Samson Francois, piano). 04:04 Janácek: Jousikvartetto n:o 2 (Intiimejä kirjeitä). (Juilliard-kvartetti). 04:32 Liszt: Unkarilaiset rapsodiat pianolle n:ot 1-9. (György Cziffra). 05:45 Avison: Concerto grosso Scarlattin mukaan n:o 7 g-molli. (The Brandenburg Consort/Roy Goodman). 05:57 Debussy: Pieni neekeripoika. (Marina Piccinini, huilu, ja Anne Epperson, piano).

Lauantai 18.11.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Koraalitoisinto (sov. Alakotila): Nyt nouse, kiitä Luojaa (virsi 968b) (Minsku Tammela, laulu, Tommi Asplund, viulu, Senni Valtonen, kantele, Maria Kalaniemi, harmonikka, Hannu Rantanen, kontrabasso, ja Timo Alakotila, piano). Kansansäv.: Oi ihmeellistä armoa (virsi 932) (Aili Ikonen, laulu, Ville Myllykoski, kosketinsoittimet, Mikko Iivanainen, kitara, Hannu Rantanen, basso, Sami Koskela, rummut, ja Pekka Nyman, lyömäsoittimet).

6.15  Aamuhartaus
Sirkku Pöyry, Baptistikirkko, Pirkkala

6.25  Aamusoitto
Byrd: Kellot (Canadian Brass). C.P.E. Bach: Duo huilulle ja viululle e-molli. (Pauliina Fred ja Minna Kangas). Händel: Musette concerto grossosta g-molli (Handel and Haydn Society/Christopher Hogwood). Gluck: Eraton aaria oopp. Il Parnaso confuso (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, ja Akademie für alte Musik Berlin/Bernhard Forck).

6.56  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

7.00  Yle Uutiset

7.03  Aamusoitto
Beethoven: Allegretto sinfoniasta nro 6 F-duuri ''Pastoraalisinfonia'' (RSO/Sakari Oramo). Kuhlau: Menuetti huilukvintetosta nro 2 E-duuri (Jean-Pierre Rampal, huilu, ja Juilliard-kvartetti). Scharwenka: Puolalainen tanssi es-molli (Earl Wild, piano). Korngold: Menninkäinen (Gil Shaham, viulu, ja Jonathan Feldman, piano). Schubert: Allegro vivace oktetosta jousille ja puhaltimille F-duuri (Music from Aston Magna). Mendelssohn: Sanaton laulu D-duuri (Pierre Fournier, sello, ja Gerald Moore, piano). Arditi: Parla (Rita Streich, sopraano, ja Berliinin RSO/Kurt Gaebel).

7.45  Hartaita säveliä
J.S. Bach - Nicolai: Herätkää, niin huuto kaikaa (Kamariherrat/Heikki Peltola ja Tauno Äikää, urut).

7.50  Aamuhartaus
Sirkku Pöyry, Baptistikirkko, Pirkkala

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.05  Kuusi kuvaa
Kulttuurin monitoimimies, espoolainen Ilkka Aaltonen tunnetaan parhaiten teekkarilauluperinteen ylläpitäjänä ja uudistajana. Diplomi-insinööritaustainen Aaltonen on säveltänyt ja/tai sanoittanut satoja kappaleita ja julkaissut kymmeniä nuottivihkoja. Aaltonen on myös Hummeripojat- laulukvintetin perustajana. Häntä ovat työllistäneet lisäksi kuunnelmien ja näytelmien käsikirjoittaminen, sarjakuvapiirtäminen, graafisen alan työt. Ilkka Aaltosen elämän kuuden kuvan äärellä on toimittaja Esa Viherä.

8.50  Musiikkikamari
Popper: Unkarilainen rapsodia D-duuri (Janos Starker, sello, ja Gerald Moore, piano).

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Porter: Begin the beguine (Werner Müller orkestereineen). Sylvain: Tangokavaljeeri (Hannu Hovi). Rixner: Blå himmel (Kjell Johansson, Harmony Sisters) Matos Rodriguez: La Cumparsita (Orquesta Tipica Victor). Weiss: Weit - so weit (Lys Assia). Vysotski: Pesnja o druge (Vladimir Vysotski). Theodorakis: 18 marraskuuta ja Naurava poika (Arja Saijonmaa) Loewe: Toiset on luotuja kulkemaan (Tapio Rautavaara). Ramirez: Malaguena (Trio Los Panchos). Kansanlaulu: Yksi ruusu on kasvanut laaksossa (The Golden Gate Quartet). Bindi: Olet kaikki (Johnny). Bacharach: Anyone who had heart (Cilla Black). Roubaix: Le Rapace (Los Incas).

10.00  Kalle Haatanen. Kungfu-opintoja ja kulttuurishokkeja Kiinassa.
Kuopiolainen kungfu-opettaja ja lääkäri Joonas Tolvanen opiskeli perinteistä kiinalaista taistelulajia kungfuta Kiinassa useaan eri otteeseen vuosikymmenen ajan. Kungfu on olennainen osa kiinalaista kulttuuriperintöä. Sitä opetetaan lukemattomissa kungfu ?kouluissa ja myös monissa buddhalaistemppeleissä. Kungfu-koulut ovat usein sisäoppilaitoksia, joissa on karut asumisolosuhteet ja hyvin ankara kuri. Ruoka on huonoa ja ruumiillinen kuritus arkipäivää. Kalle Haatasen kesäisen kepeässä ohjelmassa Joonas Tolvanen kertoo kokemuksiaan kungfu-kouluista ja kiinalaisesta yhteiskunnasta.

10.55  Äänitarina. Raja vastaan.
Maailma on täynnä rajoja. Myös niitä hyviä rajoja, eli niitä joissa se on tullut vastaan ennen kuin on liian myöhäistä. Toteutus: Pauliina Herronen.

11.00  Klassikkoparatiisi: Italian auringossa
''Täällä olen Firenzessä, ilma on lämmin ja taivas kirkas; kaikki on kaunista ja riemukasta'', kirjoitti Felix Mendelssohn kotiin Berliiniin lokakuussa 1830. Suuri seikkailu Italiassa oli juuri alkanut, ja siitä Mendelssohn aikoi säveltää sinfonian. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Felix Mendelssohn: Scherzo Oktetosta op.20 (Christian Tetzlaff, Isabelle Faust, Lisa Batiashvili, ja Antje Weithaas, viulu, Rachel Roberts ja Ori Kam, alttoviulu, Tanja Tetzlaff ja Quirine Viersen, sello). Sinfonia no 4 A-duuri ''Italialainen'' (18. vuosisadan orkesteri/Frans Brueggen).

11.57  Päivän mietelause
Ote kuvataiteilija, ohjaaja, kirjailija Teemu Mäen esseekokoelmasta Taiteen tehtävä, Into Kustannus 2017.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Maailmanpolitiikan arkipäivää
Seksuaalisesta häirinnästä on viime viikkoina keskusteltu poikkeuksellisen laajasti ja avoimesti monissa maissa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy, miksi ahdistelusta nousi meteli juuri nyt ja johtaako keskustelu pysyviin muutoksiin. Ohjelman on koonnut Johanna Numminen.

12.35  Eurooppalaisia puheenvuoroja. Onko Espanja pelkkä kuori?
Juha Kulmanen esittelee katalonialaisen Javier Ruiz Portellan näkemyksiä nationalismista.

12.50  Radio 1 vastaa
Kanavajohto kommentoi kuuntelijapalautetta.

13.00  Klassista kahteen
W.A. Mozart: Alkusoitto oopp. Mithridates, Pontoksen kuningas (Norjan oopperan ork./Rinaldo Alessandrini). Beethoven: Sonaatti viululle ja pianolle n:o 4 a-molli (Christian Ferras ja Pierre Barbizet). Janácek: Määriläisiä tansseja (Slovakian FO/Libor Pesek). Brixi: Pastorella C-duuri (Peter van Dijk, urut). Butler: Sonaatti g-molli (The Newberry Consort). Telemann: Huilukonsertto D-duuri (Robert Stallman ja Philadelphian kamariork.).

14.00  Välilevyjä: Soivat artefaktit
Toimittajana Kare Eskola.

15.00  Radioteatteri esittää: Iiris ja viettelykset.
Kesähuvila. Iiris perii suuren rantatontin täysin tuntemattomalta sukulaiselta. Tytin kanssa he rakentavat jo kesähuvilaa ja Iiris ottaa varmuuden vuoksi ison lainan. Radioteatterille kirjoittanut Pirjo Toikka. Ohjaus: Matti Kinnunen. Musiikki: Pietari Mikkonen Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Tuottaja: Pekka Ruohoranta. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola Henkilöt Iiris Hölttä: Minttu Mustakallio. Tytti Backlund: Ria Kataja. Petteri Alametsä: Mikko Reitala. Pankkivirkailija: Matti Kinnunen. Tahvanainen: Toni Wahlström. Kunnanvirkailija: Tuula Hyttinen.

15.20  Etnohetki
Forsberg-Kastinen: Ukontaarna (Virpi Forsberg, pukinsarvi, ja Arja Kastinen, kantele). Rinne-Saari-Norvio: Biegga (Tuuli) (Wimme Saari ja Tapani Rinne).

15.30  Aristoteleen kantapää: Lintujen nimet ovat omia ja muista kielistä lainattuja
Suomalaisten lintujen nimien etymologiaan perehtyvän kaksiosaisen ohjelman jälkimmäisessä osassa käydään läpi muun muassa miten hemppo, kirvinen ja sieppo ovat saaneet nimensä. Hintikka kertoo myös, mikä voi olla riittävän painava peruste vaihtaa jo olemassa oleva linnun nimi. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.05  Faunin iltapäivä
Offenbach: Alkusoitto oper. Siniparta (Lontoon FO/ Jean Martinon). Mahler: Revelge (Herätys) (Heinz Rehfuss, baritoni, sekä Wienin musiikkijuhlien orkesteri/Felix Prohaska). F. Godzinsky: Valse orientale (Arto Satukangas, piano). Händel: Bourrée sarj. Vesimusiikkia (Seattlen SO/Gerard Schwarz). Falla: Johdanto ja espanjalainen tanssi oopp. Lyhyt elämä (Chicago SO/Fritz Reiner). Ravel: Chanson espagnole (Cecilia Bartoli, mezzosopraano, ja Myung-Whun Chung, piano). Shostakovitsh: Allegretto - Minun kultani kaunis on Sarjasta suomalaisista kansanlauluista sopraanolle, tenorille ja pienelle orkesterille (Mari Palo, Tuomas Katajala, Vladimir Ashkenazy ja Helsingin kaupunginorkesteri). Saint-Saens: Molto allegro pianokonsertosta nro 5 (Egyptiläinen konsertto) (Stephen Hough, piano, ja Birminghamin SO/Sakari Oramo). Verdi: Amelian aaria Come in quest'ora bruna oopp. Simon Boccanegra. (Anna Moffo, sopraano, ja Italian RCA:n oopperaork./Franco Ferrara). Chopin (sov. Tarrega): Nokturno nro 2 Es-duuri (Timo Korhonen, kitara). Pugni (sov. McDermott): Finaali bal. Pas de quatre (Cincinnati Pops/Erich Kunzel).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Verkostoituneita ranskattaria 1/2: Montargis ja Le Marais
Renée de France, Mme de Sévigné, Ninon de Lenclos ja Louise de Marillac olivat vaikuttajanaisia 1500- ja 1600-lukujen Ranskassa. Hyvin verkostoituneiden naisten tapoihin ja tarinoihin ovat perehtyneet filosofian tohtorit Rose-Mary Peake ja Riikka Maria Pöllä sekä professori Outi Merisalo. Sarjan toimittaa Sini Sovijärvi.

18.00  Ehtookellot: Pöytyän kirkon kellot

18.01  Iltahartaus
kirkkoherra Mirva Ahola, Pyhäjärvi

18.10  Lauantain toivotut levyt

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Valtakunnallisen Lied-sävellyskilpailun loppukilpailukonsertti
Valtakunnallisen Lied-sävellyskilpailun loppukilpailukonsertti. Esiintyjinä sopraano Kaisa Ranta, mezzosopraanot Essi Luttinen ja Merja Mäkelä, bassobaritoni Nicholas Söderlund sekä pianistit Kiril Kozlovsky ja Ilkka Paananen. Kilpailun juontavat Jaakko Kortekangas ja Lotta Emanuelsson. - Suora lähetys G Livelabista.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Kalle Haatanen. Kungfu-opintoja ja kulttuurishokkeja Kiinassa.
Kuopiolainen kungfu-opettaja ja lääkäri Joonas Tolvanen opiskeli perinteistä kiinalaista taistelulajia kungfuta Kiinassa useaan eri otteeseen vuosikymmenen ajan. Kungfu on olennainen osa kiinalaista kulttuuriperintöä. Sitä opetetaan lukemattomissa kungfu ?kouluissa ja myös monissa buddhalaistemppeleissä. Kungfu-koulut ovat usein sisäoppilaitoksia, joissa on karut asumisolosuhteet ja hyvin ankara kuri. Ruoka on huonoa ja ruumiillinen kuritus arkipäivää. Kalle Haatasen kesäisen kepeässä ohjelmassa Joonas Tolvanen kertoo kokemuksiaan kungfu-kouluista ja kiinalaisesta yhteiskunnasta.

23.00  Radio 1 vastaa
Kanavajohto kommentoi kuuntelijapalautetta.

23.10  Yöklassinen.
Mahler: Todtenfeier, sinfoninen runo (Chicagon SO/Pierre Boulez). 23:36 Flodin: Neljä idylliä (Tapani Valsta, piano). 23:46 Suk: Keijukaissatu. (Buffalon FO/JoAnn Falletta). 00:17 Beethoven: Sinfonia n:o 7 A-duuri. (Minnesotan ork./Osmo Vänskä). 00:59 Bassobaritoni George London laulaa W.A. Mozartin ooppera-aarioita. (Columbia-SO/Bruno Walter). 01:41 Telemann: Konsertto huilulle, jousille ja continuolle C-duuri (Robert Stallman, huilu, ja Philadelphian kamariork.). 01:58 Zelenka: Sonaatti kahdelle oboelle, fagotille ja continuolle n:o 2 g-molli (Burkhard Glaetzner ja Ingo Goritzki, oboe, Knut Sönstevold, fagotti, Siegfried Pank, viola da gamba, Achim Beyer, violone sekä Walter Heinz Bernstein, cembalo). 02:20 J. Haydn: Sinfonia n:o 103 Es-duuri (Rummunpäristys). (St. Luken ork./Charles Mackerras). 02:50 Shostakovitsh: Kvintetto pianolle ja jousille g-molli. (Yefim Bronfman ja Juilliard-kvartetti). 03:22 Roman: Sarjat cembalolle n:o 1-6. (Joseph Payne). 04:38 Brahms: Ein Deutsches Requiem (Janet Williams, sopraano, ja Thomas Hampson, baritoni, sekä Chicagon sinfoniaorkesteri ja kuoro/Daniel Barenboim). 05:56 Vivaldi: Sonaatti viululle ja continuolle c-molli (The Boston Museum Trio). 06:09 Skrjabin: Le Poeme de l'extase, sinfoninen runo (Chicagon SO/Pierre Boulez). 06:32 Fasch - Reichardt: Miltonin aamulaulu, hymni solisteille, kuorolle ja orkesterille. (Carola Nossek, sopraano, Annette Markert, altto, Ekkehard Wagner, tenori, ja Andreas Scheibner, basso, sekä Berliner Singakademie ja Berliinin valtionork./Dietrich Knothe). 06:57 Lawes: Sweet stay a while (Paul Hillier, laulu, ja Nigel North, luuttu).

Sunnuntai 19.11.2017

7.00  Yle Uutiset

7.03  Näistä levyistä en luovu: Musiikkivieraana äänitystuottaja Laura Heikinheimo.
Musiikkivieraana äänitystuottaja Laura Heikinheimo. Toimittajana Anu Jaantila.

7.58  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.05  Kirjakerho. Miten saadaan nuoret kiinnostumaan lukemisesta?
Suomalaisnuoret ovat kansainvälisissä lukutaitovertailuissa maailman kärkijoukkoa. Tutkijat ovat silti huolissaan, sillä joka kymmenes suomalaisnuori kuuluu heikkoihin lukijoihin. Heidän mahdollisuutensa jatko-opinnoissa ja työelämässä ovat huonot. Huolestusta herättää myös suomalaisten lasten ja nuorten asenne lukemiseen, joka on PISA -tutkimukseen osallistuvien maiden kolmanneksi kielteisin. Mistä lukumotivaation puute johtuu? Entä kuinka lukuintoa yritetään kohottaa? Aihetta pohtivat lukututkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitokselta, väitöskirjatutkija Annette Ukkola, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Maija Leppänen, ammattikoulun äidinkielen opettaja Elsa Hartman sekä Sanat haltuun -projektin vetäjät Aleksis Salusjärvi ja Mikko Sarjanen. Lukemisesta puhuvat myös nuoret Eikka, Ida, Lilli, Miika, Okko, Petrus ja Väinö. Toimittaja on Maarit Lukkarinen.

8.45  Romano mirits
Miriam Schwartz on Romano miritsin osa-aikainen toimittaja, joka on pitkään etsinyt myös kokopäiväistä työtä. Koulutusksesta, työkokemuksesta ja erityisestä aktiivisuudesta huolimatta Miriam ei ole onnistunut työllistymään. Missä määrin kyseessä ovat romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot? Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Musiikkia vanhasta Euroopasta
Zelenka: Sonaatti kahdelle oboelle, fagotille ja continuolle n:o 6 c-molli (Burkhard Glaetzner ja Ingo Goritzki, oboe, Knut Sönstevold, fagotti, Siegfried Pank, viola da gamba, Achim Beyer, violone, ja Walter Heinz Bernstein, cembalo). Mendelssohn: Vakavia muunnelmia (Murray Perahia, piano). Vivaldi: Konsertto D-duuri (Elizabeth Blumenstock, viulu, ja Philharmonia-barokkiork./Nicholas McGegan).

9.55  Raahen Pyhän Kolminaisuuden kirkon kellot kutsuvat

10.00  Jumalanpalvelus Raahen Pyhän Kolminaisuuden kirkosta
Saarnaa kappalainen Harri Joensuu, liturgina seurakuntapastori Markus Tuukkanen, kanttorina Jouni Pietiläinen, tekstinlukijoina Hilkka ja Kalevi Silvola, urkurina Niina Ylikulju, esirukous: Silja Lukkarila. Musiikissa avustaa Raahen seurakunnan lapsikuoro sekä nuorten kuoro (joht. Jouni Pietiläinen). Virret: 148, 479:4-5, 310:1,5,6,8, 151:1-6, 155:6. Kuoron laulut: ''Kedon kukkanen'' (säv. & san. Heini Kataja), ''Valvomaan ja rukoilemaan'' (Taizé-laulu, säv. Jacques Berthier, suom. san. Anna-Maija Raittila). ''Jonkun on jäätävä valvomaan'' (Säv. Trond Kverno, sov. Hannu Virpi, suom.san. Anna-Maija Raittila) Viuluobligaton soittaa Rebekka Lohi. Alkusoittona alkusoitto virteen 148, päätösmusiikkina kuorolaulu ''Aamen, kunnia, kiitos'' (säv. Birger Gran, san. Raamatusta).

11.00  Ortodoksinen liturgia Pyhän Johannes Kastajan syntymän kirkosta Kemistä
Palveluksen toimittaa pastori Tuukka Rantanen ja kuoroa johtaa kanttori Helena Matsi

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.05  Musiikkikamari
Popper: Unkarilainen rapsodia D-duuri (Janos Starker, sello, ja Gerald Moore, piano).

12.15  Horisontti: Pääseekö Jeesus enää päiväkotiin?
Uusi varhaiskasvatussuunnitelma vaikuttaa päiväkotien arkeen.Uskontokasvatus on korvattu katsomuskasvatuksella. Mitä ja miten lapselle saa puhua uskonnosta, jos uskontoon ei saa häntä sitouttaa? Uhkaako monikulttuurisuus kristinuskon asemaa? Keskustelemassa ovat opetusneuvos Ulla Laine Opetushallituksesta, asiantuntija Heljä Petäjä Kirkkohallituksesta sekä Mellunkylän moskeijan imaami Abbas Bahmanpour. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

13.00  Klassista kahteen
J.S. Bach: Konsertto kahdelle viululle, jousille ja continuolle d-molli. (Richard Tognetti ja Helena Rathbone, viulu sekä Australian kamariork.). Cavalli: O quam suavis (Oi kuinka suloinen ja kaunis olet) motetti (Ian Honeyman, tenori, Mikko Perkola, viola da gamba, ja Aapo Häkkinen, urut). Platti: Oboekonsertto g-molli (Hans-Peter Westermann ja Neue Düsseldorfer Hofmusik/Mary Utiger). Legrenzi: Sonaatti nro 5 (Concerto di Viole ja Basel Consort). Hayes: Kaksi osaa oodista The Passions (Emma Kirkby, sopraano, ja Cantillation-kuoro sekä Orchestra of the Antipodes/Anthony Walker). Speth: Magnificat quinti toni (Klaas Stok, urut).

14.00  Riikan tähtitarha: Vieraana harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylä
Riikka Holopainen tapaa kiinnostavia nuoren polven muusikoita ja musiikintekijöitä. Sarjan toisessa osassa vieraana on harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylä.

15.00  Radioteatterin valiouusinta: Seitsemän veljestä, osa 24/30
Selvittyään rippikirkosta alkavat veljekset saada taloansakin kuntoon. He päättävät ottaa Jukolan taas haltuunsa. Kirjoittanut: Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1955. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

15.34  Arkisto: Koulu näinä päivinä
Ohjelma on vuodelta 1969.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.05  Faunin iltapäivä
Koskimies (sov.): Vanha kulta ja uusi kulta, kansanlaulu (Anja Marvia, sopraano, ja Matti Lehtinen, baritoni, sekä Radion kansanmusiikkiyhtye). Kozeluch: Menuetti Sinfoniasta C-duuri (Pardubicen valtiollinen kamariork./Marek Stilec). Stephan: Pantterilaulu sarj. Kuusi laulua Gerda von Robertuksen sanoihin (Robin Tritschler, tenori, ja Malcolm Martineau, piano). Litolff: Scherzo Pianokonsertosta n:o 4 d-molli op.102 (Louis Fremaux ja Birminghamoin SO/John Ogdon). Schumann: Der Arme Peter (Pekka-parka). (Peter Schreier, tenori, ja Christoph Eschenbach, piano). Raff: Winterruhe F-duuri (Tra Nguyen, piano). W. A. Mozart: Kreivittären aaria ''Porgi, amor'' oopp. Figaron häät (Kiri Te Kanawa, sopraano, ja Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Foerster: Allegro energico Pianotriosta n:o 2 B-duuri (Janácek-trio). Crusell: Rondo grazioso duosta nro 2 F-duuri (Sven Lavela ja Matti Voutilainen, klarinetti). Pandolfi Mealli: Sonaatti viululle ja continuolle (Andrew Manze, viulu, ja Richard Egarr, cembalo). Tárrega: Arabialainen kapriisi (Sharon Isbin, kitara).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Kuusi kuvaa
Kulttuurin monitoimimies, espoolainen Ilkka Aaltonen tunnetaan parhaiten teekkarilauluperinteen ylläpitäjänä ja uudistajana. Diplomi-insinööritaustainen Aaltonen on säveltänyt ja/tai sanoittanut satoja kappaleita ja julkaissut kymmeniä nuottivihkoja. Aaltonen on myös Hummeripojat- laulukvintetin perustajana. Häntä ovat työllistäneet lisäksi kuunnelmien ja näytelmien käsikirjoittaminen, sarjakuvapiirtäminen, graafisen alan työt. Ilkka Aaltosen elämän kuuden kuvan äärellä on toimittaja Esa Viherä.

18.00  Todellisia tarinoita. Elämää juoksuhaudoissa. Mies katosi itään ja Oodi radiolle.
Ohjelmasarjan toinen osa (2/3) kertoo talvisodan aikana kadonneesta Paavo Pajusesta. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

18.50  Kuuluttajan vieras: mediateknikko Jyrki Häyrinen

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Jazzklubi
Klubi-isäntänä Markus Partanen.

20.00  Jazzklubin illan keikka
UMO Jazz Orchestra: Esko Linnavalli -sävellyskilpailun finaali. Äänitetty Savoy-teatterissa 31.5.2017.

21.00  Jazzklubin kolmas setti
Grimseyn studiosessiot. Toimittajana Eero Koski.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Avaruusromua: Myös se, mitä siinä ei ole?
?Myös se, mitä siinä ei ole?'' Toimittajana Jukka Mikkola.

23.10  Yöklassinen.
W.A. Mozart: Sinfonia concertante Es-duuri. (Diethelm Jonas, oboe, Sabine Meyer, basettiklarinetti, Bruno Schneider, käyrätorvi, ja Sergio Azzolini, fagotti, sekä Dresdenin valtionork./Hans Vonk). 23:40 Collan: Torpan tyttö. (Matti Tuloisela, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano). 23:47 Beethoven: Trio pianolle, viululle ja sellolle B-duuri (Gassenhauer). (Joseph Kalichstein, Jaime Laredo ja Sharon Robinson). 00:10 Dvorák: Serenadi kymmenelle puhaltimelle, sellolle ja kontrabassolle d-molli. (Kanadalainen kamariyhtye/Raffi Armenian). 00:35 Erlebach: Sonaatti viululle, viola da gamballe ja continuolle n:o 3 A-duuri. (Trio Settecento). 00:49 Smetana: Unelmia, kuusi karakteristista kappaletta pianolle (Antonin Kubalek). 01:18 Telemann: Konsertto oboe d'amorelle, jousille ja continuolle G-duuri (Heinz Holliger ja Dresdenin valtionork./Vittorio Negri). 01:36 Hérold: Unissakävelijä, baletti (Orchestra Victoria/Richard Bonynge). 02:46 J.S. Bach: Kuusi motettia BWV 225-230. (Rostockin motettikuoro, Capella Fidicinia Leipzig/Hartwig Eschenburg). 03:55 Ysaye: Hurmio. (David Oistrah, viulu, ja Vladimir Jampolski, piano). 04:05 Tshaikovski: Kahdeksantoista kappaletta pianolle. (Mihail Pletnjov). 05:11 Marais: Sarja huilulle, viululle ja continuolle (Music's Re-creation). 05:35 R. Schumann: Sinfonisia etydejä. (Ernst Levy, piano). 05:56 Debussy: Pellavatukkainen tyttö (Midori, viulu, ja Robert McDonald, piano).

ohjelmat tällä viikolla
ohjelmat ensi viikolla
ohjelmat kahden viikon kuluttua
ohjelmat kolmen viikon kuluttua
ohjelmat viime viikolla

Yle Radio 1 etusivu | Kaikki ohjelmat | Musiikkiohjelmat