Hyppää sisältöön

FIFA World Cup Qatar 2022 - Kisauutiset

Neymar koki kovia MM-kisojen avauksessa. Ei ole varmaa, pystyykö supertähti pelaamaan enää kisoissa. Päävalmentaja Tite myönsi virheensä, joka kenties pahensi tilannetta.

MM-kisojen henkilötarinat: paketissa on 4 artikkelia

Sukella syvään päätyyn datan avulla: paketissa on 3 artikkelia

Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohjan laatima jalkapallon ABC avaa pelin eri vaiheita sopivasti yksin­ker­tais­ta­malla, mutta ennen kaikkea ymmär­ret­tä­västi.

Laita tietosi testiin: paketissa on 3 artikkelia

Jalkapallon MM-kisojen ajan sunnuntaisin ilmestyvä tietovisailu haastaa kovimmatkin jalka­pal­lo­tie­täjät. Tässä on Riven pistarien toinen painos.

Saksassa miesten maajouk­kue­jal­ka­pallo ei ole tällä hetkellä kovassa huudossa, eikä joukkuekaan tällä hetkellä loista kentällä. Espanja-tasapelin jälkeen Saksa on Qatarin MM-kisoissa tiukassa paikassa.

Belgian pääkaupunki Brysselissä alettiin mellakoida, kun jalka­pal­lo­maa­joukkue kohtasi Marokon MM-kisoissa. Belgian tähtipelaajat ovat puhuneet poikkeuk­sel­lisen suoraan joukkueen mesta­ruus­mah­dol­li­suuk­sista.

Messin viimeinen mahdollisuus: paketissa on 3 artikkelia

Englanti jäi maalittomaan tasapeliin Yhdysvaltoja vastaan jalkapallon MM-kisoissa. Tulos siirsi joukkueen lähemmäs jatkopaikkaa, mutta peliesitys jätti paljon toivomisen varaa.

Poliittiset mielenilmaukset: paketissa on 2 artikkelia

Brasilia vakuuttava MM-kisoissa: paketissa on 3 artikkelia

Portugalin ja Ghanan kuuma vääntö: paketissa on 2 artikkelia

Cristiano Ronaldo oli loppu­vi­hel­lyksen jälkeisestä tunteen­pur­kauk­sesta huolimatta iloinen voitosta. Ronaldo otti medialta vain kaksi kysymystä. Ghanan päävalmentaja latoi kovaa tekstiä pidemmän aikaa.

Portugali voitti dramaattisten vaiheiden jälkeen Ghanan maalein 3–2. Cristiano Ronaldo oli näkyvässä roolissa viime aikojen kohujen jälkeen.

Qatarin ja Fifan venkoilu: paketissa on 3 artikkelia

Ranska selvisi vaikeasta alusta säikäh­dyk­sellä ja lasketteli voittoon Australiasta. Sankariksi nousi Olivier Giroud, joka nousi Thierry Henryn rinnalle Ranskan kaikkien aikojen maalin­te­ki­jäksi.

MM-kisojen muhkeat lisä­ai­ka­määrät ovat kummas­tut­taneet kisoja seuranneita. Fifan erotuo­ma­ri­ko­mitean puheenjohtaja Pierluigi Collina kertoi jo ennen kisoja muutoksesta, jolla pyritään lisäämään aktiivista peliaikaa otteluissa.

Saudi-Arabia yllätti Argentiinan 2–1

Saudi-Arabia voitti Argentiinan miesten jalkapallon MM-turnauksessa maalein 2–1. Saudia­ra­bia­laisen pelaajan huolestuttava loukkaan­tu­minen venytti ottelun lähes kaksi­tun­ti­seksi.

Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt saapui MM-otteluun asussa, jonka hihoja koristivat sateenkaaren värit. Tällä kertaa myös Fifa jakoi sivuillaan kuvia, kun Thorning-Schmidt tapasi asussaan Gianni Infantinon.

Protestointi Iranin hallintoa kohtaan näkyy myös jalkapallon MM-kisoissa. Paine Iranin pelaajien ympärillä on kasvanut päävalmentaja Carlos Queirozin mielestä sietä­mät­tö­mäksi.

Englannilta vakuuttava avaus: paketissa on 2 juttua

Englannin maalitalkoot Irania vastaan saivat kansan villiintymään Lontoossa. Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan Englanti avasi vahvasti, mutta kunnon mittarit ovat vasta edessä.

Englanti marssi MM-avauksessa 6–2-voittoon. Maalin­te­ki­jöinä Englannilta Jude Bellingham, Bukayo Saka kahdesti, Raheem Sterling, Marcus Rashford ja Jack Grealish. Molemmista Iranin osumista vastasi Mehdi Taremi.

Seksuaalivähemmistöt Qatarissa: paketissa on 3 artikkelia

Qatarin ja MM-kisojen epäkohdat: paketissa on 4 juttua

Miksi Fifa myönsi kisat Qatarille ja onko Kansain­vä­li­sessä jalka­pal­lo­lii­tossa nähtävissään minkäänlaista positiivista kehitystä? Onko Qatarin ihmi­soi­keus­ti­lan­teessa saatu aikaan edistystä? Pitäisikö kisoja boikotoida? Mikä on median rooli? Muun muassa näistä asioista keskusteltiin Ylen MM-kisa­lä­he­tyk­sessä ennen avausottelua.

Arvokisojen järjestäminen ihmi­soi­keuksia polkevissa maissa on puhuttanut erityisesti Qatarin kisojen yhteydessä. Asiantun­ti­joiden mielestä kisojen boikotointi ei ole tässä vaiheessa tehokkain tapa vaikuttaa.

Siirto­työ­läiset ovat tehneet 15-tuntisia työpäiviä helteessä ja huonolla palkalla. Nyt Qatar on säätänyt lakeja työolojen kohen­ta­mi­seksi. Lakien valvonta on kuitenkin heikkoa, eikä niiden rikkojia rankaista.

Kisaennakot: paketissa on 2 artikkelia

Yle Urheilun asiantuntijat Erkka V. Lehtola, Heidi Pihlaja, Antti Pohja ja Markus Halsti kertoivat näkemyksensä kunkin MM-alkulohkon mielen­kiin­toi­sim­mista seuraamisen aiheista.

Fifan ja Qatarin suhde: paketissa on 2 artikkelia

Qatarin junailemassa MM-stadionien olutkiellossa on tulevien riitojen siemen, kirjoittaa ulko­maan­toi­mit­taja Sampo Vaarakallio.

Kisaisäntä Qatar: paketissa on 3 artikkelia

Kisoja boikotoidaan avoimesti: paketissa on 3 artikkelia

Jalkapallon MM-kisat pelataan poikkeuk­sel­li­sesti marras-joulukuussa. Ylen tarjonta on nostettu jälleen uudelle tasolle. Sekä peli­ta­pah­tumat että Qatarin kisojen varjopuolet käsitellään Ylen palveluissa.

Se oli siinä!

Olet jälleen ajan tasalla.