Hyppää sisältöön

Jalkapallon EURO 2022 - Kisauutiset

EM-huuma on seuraavaksi siirrettävä myös eri maiden pääsarjoihin, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Jalkapallon naisten EM-kisat Englannissa saivat ihmiset his­to­rial­li­sel­la tavalla katsomoihin ja te­le­vi­sio­lä­het­ti­mien äärelle.

Englannin san­ka­rit­ta­rek­si nousi vaihdosta kentälle tullut Chloe Kelly. Finaalissa riitti dramatiikkaa alusta saakka. Saksa menetti ennen ottelua parhaan maa­lin­te­ki­jän­sä ja ruot­sa­lais­asian­tun­ti­jan mukaan selvän ran­gais­tus­pot­kun.

EM-turnauksen parhaita hetkiä ennen suurta finaalia.

Suo­ma­lai­se­ro­tuo­ma­ri Lina Lehtovaara tuomitsi EM-kisoissa kaksi lohkovaiheen ottelua ja oli neljäntenä erotuomarina puo­li­vä­lie­rä­ot­te­lus­sa sekä vä­lie­rä­ot­te­lus­sa.

Englanti–Saksa EM-finaalissa: paketissa on 2 artikkelia

Englanti ja Saksa kohtaavat sunnuntaina jalkapallon EM-finaalissa Lontoon Wembleyllä. Katse kohdistuu etenkin maalipörssin voitosta taisteleviin Saksan Alexandra Poppiin ja Englannin Beth Meadiin. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas kertoo tärpit otteluun.

Popp vai Mead maalikuningatar?: paketissa on 2 artikkelia

Helmareiden väliaikainen päävalmentaja Marko Saloranta kertoo, ettei täysin yllättynyt Anna Signeulin kohusta.

Saksa EM-finaaliin

Alexandra Popp oli Saksan sankari, kun Saksa voitti EM-välierässä Ranskan 2–1. Jos EM-kisat olisi pelattu vuosi sitten, Poppia ei olisi nähty kentällä. Nyt hän on tehnyt kisoissa jo kuusi maalia. Välierän voittomaali oli näyte suuresta tah­don­voi­mas­ta.

Englanti murskasi Ruotsin: paketissa on 3 artikkelia

Palloliiton ur­hei­lu­toi­min­nan nuo­ruus­vai­heen ke­hi­tys­pääl­lik­kö Markus Paananen törmäsi Suomen seuroihin tutustuessaan omituiseen ongelmaan: tyttöpuolella ei uskalleta kokeilla omia rajoja.

Signeul ulos Helmareista: paketissa on 3 artikkelia

Puo­li­vä­lie­rä­ot­te­lut aseteltiin ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa eri päiville. Englanti ja Saksa hyötyvät tilanteesta, Ruotsi ja Ranska kärsivät.

Jalkapallon EM-kisojen vä­lie­rä­jouk­ku­eet ovat selvillä. Englanti kohtaa Ruotsin ja Saksa saa vastaansa Ranskan, joka pudotti lau­an­tai-il­lan puo­li­vä­lie­räs­sä edellisten EM-kisojen mestarin Hollannin.

Ruotsi välieriin Englantia vastaan: paketissa on 2 artikkelia

Jalkapallon vi­deo­tar­kis­tus VAR näytti karun puolensa Ruotsin ja Belgian EM-puo­li­vä­lie­räs­sä. Ruotsi olisi voinut säästyä yli­mää­räi­sel­tä draamalta, jos Stina Blacks­te­niuk­sen maali olisi hyväksytty ottelun alkupuolella, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Ruotsi nousi jalkapallon EM-kisoissa viime hetkillä jatkoon Belgiaa vastaan. Belgian maalivahti Nicky Evrard varasti ennen voittomaalia show'n huip­pu­tor­jun­noil­laan. Ruotsissa turhauduttiin Stina Blacks­te­niuk­sen tekemästä hylätystä maalista.

Saksa eteni en­nä­tyk­sel­li­ses­ti kymmenettä kertaa jalkapallon EM-välieriin, kun Itävalta kaatui 2–0. Itä­val­ta­lai­set pelasivat erityisen hyvän toisen jakson, mutta sen parhaat paikat jäivät maa­li­tolp­piin. Ottelussa kolisteltiin tolppia jopa kuudesti.

Lehtovaara tuomarina EM-kisoissa: paketissa on 3 artikkelia

Ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja on ilmennyt naisten Euroopan mes­ta­ruus­ki­so­jen alusta saakka. Sekä kisoista pudonneen Suomen että mes­ta­ruus­jah­dis­sa olevan Ruotsin osalta on kritisoitu joukkueiden ulkopuolisten ihmisten jatkuvia tapaamisia.

Pudotuspelit käyntiin: paketissa on 2 artikkelia

Islanti putosi jatkosta: paketissa on 2 artikkelia

Belgia eteni viimeisenä joukkueena puo­li­vä­lie­riin. Islanti oli vielä ennen pää­tös­kier­ros­ta kuskin paikalla, mutta joutui pettymään Ranskaa vastaan. Joukkueen turnaus päättyi tunteikkaissa merkeissä.

Islannin kapteeni Sara Björk Gunnarsdottir toipui kahdeksassa kuukaudessa synnytyksestä EM-kentille. Äitejä pelaa EM-kisoissa enemmän kuin koskaan, sen takana ovat muun muassa Fifan laatimat uudehkot äitiyttä ja raskautta koskevat säännöt.

Ruotsi ja Hollanti jatkavat jalkapallon EM-kisojen C-lohkosta puo­li­vä­lie­riin. Molempien joukkueiden viimeisissä alkulohkon kamppailuissa nähtiin useita ja pitkään kestäneitä VAR-maa­li­tar­kis­tuk­sia.

Suomi jäi jalkapallon EM-tur­nauk­ses­sa auttamatta jyrän alle, mutta ketä asiantuntijat nostavat esille po­si­tii­vi­ses­sa mielessä?

Helmarien EM-kisat ohi: paketissa on 3 artikkelia

Kisat sujuivat odotusten mukaan, mutta toivottavasti tulevaisuus on valoisampi, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Hinni Hirvonen.

Jalkapallon EM-kisat rikkovat ennätyksiä, mutta katukuvassa ne eivät juurikaan näy pelipäivien ulkopuolella edes pe­li­paik­ka­kun­nil­la, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Kisapelit: paketissa on 3 juttua

A-lohkosta Englanti ja Itävalta jatkoon : paketissa on 2 artikkelia

Itävalta eteni jatkoon voittaessaan Norjan 1–0-lukemin. Toisessa ottelussa Englanti iski viisi maalia Poh­jois-Ir­lan­nin verkkoon, mutta se ei poh­joi­sir­lan­ti­lais­ten juhlia himmentänyt.

Lina Lehtovaara loistaa: paketissa on 2 artikkelia

Ranska voitti Belgian maalein 2–1, vaikka useampaankin osumaan olisi ollut mahdollisuus. Huonosta pe­lie­si­tyk­ses­tä huolimatta Ranska nappasi D-lohkon voiton.

EM-kisoissa on nähty muutamia murs­ka­voit­to­ja, jotka voivat olla arkipäivää jatkossakin. Asiantuntijat eivät halua piiloutua resurssipulan taakse, vaan kertovat, miten kehitys voi jatkua Suomessa takamatkasta huolimatta.

Helmareiden Emma Koivisto on kertonut ujoudestaan ja arkuudestaan, mutta viheriöllä siitä ei ole ollut tietoakaan. Välillä jal­ka­pal­loam­mat­ti­lai­sen arki on rajua, kun identiteetti on sidottu futikseen.

EM-keskiviikko: paketissa on 2 artikkelia

Helmareilla nolla pistettä: paketissa on 3 artikkelia

Suomi taipui Tanskalle: paketissa on 3 artikkelia

Nämä Helmarit loistivat: paketissa on 2 artikkelia

Mie­len­ter­vey­son­gel­mis­taan avoimesti kertoneelle ja vakavasta louk­kaan­tu­mi­ses­ta toipuneelle Essi Sainiolle Helmareiden paidan pukeminen on unelmien täyttymys. Sainio herkistyy Helmareiden kannattajien upeasta tuesta.

Jalkapallon EM-tur­nauk­ses­ta jäi huippuja pois louk­kaan­tu­mis­ten takia, eikä kisoissakaan ole säästytty niiltä. Dosentti Mari Leppänen kertoo polvivammojen olevan yleisiä naisten jal­ka­pal­los­sa.

Islanti ministadionilla: paketissa on 2 artikkelia

Suomi aloitti Espanjaa vastaan: paketissa on 3 artikkelia

Kuka on Linda Sällström?: paketissa on 2 juttua

Linda Sällströmin tie ny­ky­pis­tee­seen on ollut pitkä. 15-vuotiaana hän haaveili tulevansa mil­jo­nää­rik­si. Jal­ka­pal­loi­li­ja­na­kin mutkia on ollut matkassa vielä yksiin arvokisoihin.

Ennen Helmareiden EM-kisojen avausottelua huomiota on kerännyt Anna Signeulin johtamistapa ja häneen kohdistetut syytökset.

Entisten maa­jouk­kue­pe­laa­jien heitto johti Suomen naisten jal­ka­pal­lo­maa­jouk­ku­eel­le uuteen lempinimeen.

Norjalaiset jalkapallossa vaikuttavat naiset ovat taistelleet tasa-arvon puolesta. Nor­ja­lais­tut­ki­ja Bente Skogvangin mukaan taustalla on yhteisön voima.

Ota EM-kisat haltuun: paketissa on 2 artikkelia

Yle näyttää kaikki kesän jalkapallon EM-kisojen 31 ottelua. Suomella on kova alkulohko, kun vastassa ovat maailman parhaiden joukkoon lukeutuvat Saksa, Espanja ja Tanska.

Helmareiden EM-joukkue: paketissa on 3 artikkelia

Se oli siinä!

Olet jälleen ajan tasalla.