1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NBA

Häikäisevä Markkanen osui läheltä ja kaukaa – oikealla ja vasemmalla: "Osaan heittää molemmilla käsilläni"

Piste-ennätyksensä NBA:ssa naulannut Lauri Markkanen ihastutti molempikätisyydellään, kun heitot upposivat oikean lisäksi myös vasemmalla kädellä.

Lauri Markkanen valmistautui heittämääm yli Darren Collisonin – vasemmalla kädellään. Kuva: AOP

Chicago Bullsin suomalaistulokas Lauri Markkanen esitteli koko repertuaariaan perjantain ottelussa Indianaa vastaan. 32 pistettä upposi heitoilla niin läheltä kuin kaukaa – ja sekä oikealla että vasemmalla kädellä.

Markkanen on väläytellyt syyskauden mittaan korintekotaitojaan, mutta jäänyt myös vastavuoroisesti välillä vähempiin pistelukuihin. Pelin jälkeisessä pukukoppihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun)piste-ennätyksensä nakuttaneelta Markkaselta kyseltiinkin ahkerasti, mistä yhtäkkinen huippuvire kumpusi.

- Kun sain pari heittoa korisukasta läpi, nosti se samalla itseluottamustani, Markkanen pohti kuumana käynyttä kättään.

- Mutta pelasimme myös joukkueena epäitsekkäästi. Meillä oli yhteensä yli 30 koriin johtanutta syöttöä. Saimme siis paljon hyviä heittopaikkoja.

Ennen joulua Markkasen kolmen pisteen heitot olivat myös hukassa. Tarkk'ampujana tunnetun laiturin kolmoset eivät monessa ottelussa tahtoneet upota totuttuun malliin, mutta perjantaina ruuti oli jälleen kuivaa. Markkasen mukaan syy löytyi heittoasennosta.

- Aiemmin kaudella olin ehkä vähän väsynyt, ja se vaikutti ehdottomasti heittoihini. Emme kuitenkaan muuttaneet oikeastaan mitään: katsoimme vain videolta, miten heitin ennen. Ja sitten palasin siihen, Markkanen selitti.

Chicagon Lauri Markkanen ja Indianan Thaddeus Young.
Chicago Bullsin Lauri Markkanen oli kentän paras pelaaja, kun Bulls nappasi kolmannen perättäisen voittonsa. Markkanen teki uuden piste-ennätyksensä, kun Bulls juhli 119-107-kotivoittoa Indiana Pacersista. Markkaselle kirjattiin 32 pistettä, seitsemän levypalloa ja yksi koriin johtanut syöttö. (Kuvalähde: Ruutu+)

Myös Markkasen kädentaidot varastivat huomion Chicagon 119-107-kotivoittoon päättyneessä ottelussa. 213-senttinen laitahyökkääjä esitteli näppäriä harhautuksia ja hyviä post-liikkeitä. Lisäksi oikeakätiseksi listattu tulokas heitti kaksi koria _vasemmalla _kädellään.

Sekä ottelun selostajat että toimittajat olivat kiinnostuneita vasurikoreista. Pukukopissa Markkaselta kysyttiinkin, onko hän "ambidekstri", eli molempikätinen.

- Enpä tiedä, en edes tiedä mitä tuo sana tarkoittaa, Markkanen nauratti ensin toimittajia viitaten latinankieliseen termiin.

- Minusta tuntuu, että voin heittää molemmilla käsillä, suomalainen jatkoi.

Ammattikoripalloilijoiden on pystyttävä kuljettamaan palloa molemmilla käsillään, mutta heittäessä valtaosa pyrkii silti tilanteessa kuin tilanteessa käyttämään vahvempaa kättään. Tiukassa paikassa ja varsinkin korin alla, ahtaissa oloissa kyky käyttää heikompaa kättä on kuitenkin loistava ase.

Aito molempikätisyys on NBA:ssakin harvinaista. Nykytähdistä esimerkiksi Kyrie Irvingin ja Derrick Rosen kerrotaan olevan ambidekstrejä. Toissa kauden päätteeksi uransa lopettanut Lakers-ikoni Kobe Bryant oli myös lähes yhtä hyvä molemmilla käsillään.

Jos 20-vuotiaalla Markkasella on tosiaan hallussaan sama ase, on suomalaisen tulevaisuus maailman kovimmassa koripallosarjassa entistäkin kirkkaampi.

Lue lisää:

Lauri Markkanen rikkoi piste-ennätyksensä, Bullsille kolmas perättäinen voitto

NBA:n toimittajalegenda ällistyi Markkasen taidoista, mutta kaipaa enemmän itsekkyyttä: "Lauri on liian hyvä joukkuekaveri"

Näin Markkanen rikkoi piste-ennätyksensä