Lakonisista bubismeista karnevaaliselostamiseen – suomalaiset selostajalegendat ovat itsekin julkkiksia

Suomalainen urheiluhistoria on taltioitu legendaaristen äänien kautta.

Urheilu-Suomi: ”Loistava hyökkäys, ja Ruotsin puolustus pelataan kebab-kioskille” – Mertaranta antaa mennä överiksi
Urheilu-Suomi: ”Loistava hyökkäys, ja Ruotsin puolustus pelataan kebab-kioskille” – Mertaranta antaa mennä överiksi

Kaikkien aikojen ensimmäinen Urheiluruutu elokuussa 1963 oli alkutahteja urheilumedian murrokselle. Nykyisin televisio on täynnä urheilua, ja yhdessä verkon suoratoistopalveluiden kanssa urheilusisältöä on tarjolla vuoden jokaisena päivänä, käytännössä ympäri vuorokauden.

Televisiolähetysten myötä penkkiurheilukokemus mullistui. Radioselostajien kirjava kieli muuttui, kun selostajien ja selostusten merkitys koki muutoksen kenen tahansa nähdessä ja kuullessa tapahtumat. Siitä, kun Pekka Tiilikainen Lahden MM-kisoissa vuonna 1938 kertoi ilmassa olevan suuren urheilujuhlan tuntua, on kuljettu lähes 80 vuoden matka.

- Selostajat ovat esiintyviä taiteilijoita. Luovuuden puolelle se aika paljon menee, Antero Mertaranta sanoo Urheilu-Suomi-dokumentissa.

Mertaranta on pitkän selostusuransa aikana ennättänyt loihtia muutaman lennokkaan lausahduksen. Erityisesti Leijonien vuoden 1995 maailmanmestaruus ja Mikael Granlundin ilmaveivimaali vuonna 2011 jäivät urheiluhistoriaan, ja synnyttivät jopa musiikillisia tulkintoja.

- Rajoja pitää kokeilla aina, se kuuluu kaikkeen tekemiseen. Olen aina antanut mennä, ja ihan riittävän kerran on mennyt myös överiksi.

Selostustyylit murroksessa

Mertarannankin selostamisen esikuvia ovat Raimo Häyrisen ja Antero Viherkentän kaltaiset legendaariset suomalaisselostajat.

- Häyrinen on nopean selostamisen kuningas. Häntä lähdettiin matkimaan, mikä oli harmi, koska hän kuitenkin pystyi säilyttämään hyvän artikuloinnin ja tekemään siitä mukaansatempaavaa, erinomaista selostamista, Pertti Tapola sanoo.

1900-luvulla pitkään vallinneesta lennokkaan, kuvailevan ja runollisen selostuspuheen trendistä siirryttiin vuosituhannen vaihteen ympärillä nykymuotoisempaan, viihteelliseen selostamiseen.

- Mertarantamaisessa karnevaaliselostamisessa astuttiin pois perinteisestä selostamisesta. Siitä tuli kansankarnevaali, joka onnistui parhaiten vuonna 1995 jääkiekon MM-kisoissa, kirjailija Juha Hurme kertoo.

Urheilujuhlan ja melskaamisen ohella muutamat selostajat ovat erottautuneet maltillisemmalla tyylillään. Esimerkiksi Bror-Erik Wallenius tuli tunnetuksi paitsi bubismeiksi ristityistä sanonnoistaan, myös muutenkin lakonisesta ilmaisustaan.

- Yksi nyrkkisääntö tuli Antero Viherkentältä: älä innostu ja melskaa niin, ettet joskus pystyisi tekemään sitä vielä enemmän. Jos jossain Kalevan kisoissa hehkuttaa kaikkesi irti, niin mitä teet olympiavoiton tullessa, Tapola pohtii dokumentissa.

Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa.