Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Lentopallon Mestaruusliiga: Loimu - Tiikerit
  • Ruhrin alue, Saksa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pikaluistelija neuloo kaarteeseen kuin F1-kuljettaja: "Nopein tapa on ajaa sinne kuin formulalla"

Ajolinja ratkaisee pikaluistelussa. Kaarteet ovat lähdön ohella ratkaisupaikkoja varsinkin 500 metrillä.

pikaluistelu
Mika Poutala
Mika PoutalaEPA

Pikaluistelija Mika Poutala löytää lajistaan yhtäläisyyksiä F1-maailmaan.

- Tärkeintä on meno kaarteeseen. Nopein tapa on ajaa sinne kuin formulalla. Sisään ei saa kääntää liian aikaisin, ulkoa tähdätään kaarteen puolessavälissä tai vähän sen jälkeen sisäreunaan ja siinä avataan hanaa, suomalaisprinttereiden ykköstykki Poutala kertoo ajolinjoista Mika Häkkisen kielellä.

Kaarteesta pusketaan ulos radan ulkoreunan tuntumassa, kun suoralle kiristetään maksimivauhti.

Formulakuljettaja kääntää auton ratista mutkan apeksiin eli lakipisteeseen, kun parhaaksi katsoo. Pikaluistelijan pitää sovittaa potkunsa ihanteelliseen ajolinjaan.

- Jotkut laskevat suorilla askeliaan, mutta minä en ole koskaan mennyt ihan siihen, Poutala kertoo tavastaan sopeuttaa potkut hyvissä ajoin ja joustavasti suoran päähän.

Ja vielä pitää taitaa temppu, jota Kimi Räikkönen ei tarvitse Ferrarin ratissa.

- Ihanteellinen hartialinja on linjassa jään kanssa. Hartioita pitää kääntää, jotta molemmilla jaloilla saa tasapainoisen puristuksen, Poutala selittää.

- Pitää tiputtaa oikeaa hartiaa alas ja vähän nostaa vasenta olkapäätä. Vartalo kallistuu kaarteessa sisään, mutta optimaalisessa asennossa hartiataso on kuin seisoisin suorassa.

Yle välittää kanavillaan pikaluistelun EM-kisat. Lähetys alkaa Yle Areenassa perjantaina 5.1. kello 15.25. Kooste on seurattavissa TV2:ssa kello 16.15. Lauantaina lähetys alkaa Yle Areenassa kello 14.10 sekä kooste TV2:ssa kello 15.30. Sunnuntaina kisat käynnistyvät Yle Areenassa kello 15.25 ja TV2:ssa kello 17.58.

Suosittelemme

Tuoreimmat