Suora

  • Urheiluruutu

Mummo hoitaa, kuuntelee ja kannustaa – hiihtäjät eivät halua päästää irti hierojastaan

Hiihtomaajoukkueen hieroja Kerttu Helynen auttaa urheilijoita katsomaan eteenpäin.

urheilu
Suomen hiihtojoukkueen hieroja Kerttu Helynen käsitteli Krista Pärmäkoskea. Arkistokuva.
Suomen hiihtojoukkueen hieroja Kerttu Helynen käsitteli Krista Pärmäkoskea. Arkistokuva.Lehtikuva

Hiihtomaajoukkueen hieroja Kerttu Helynen ei laske työtunteja, kun hän käsittelee hiihtäjien lihaksia kisareissuilla ja leireillä. Tour de Ski -kiertueen kaltaisessa rupeamassa hierottavaa riittää, varsinkin kun on kisattu suurella joukkueella ja haastavissa oloissa.

- Palautumiseen ja kisaan valmistautumiseen pitää Tourilla kiinnittää enemmän huomiota. Hierominen on täällä jokapäiväistä, valmistavaa ja elvyttävää, Helynen kertoi työstään Val di Fiemmessä perjantaina.

- Ammattitaito tulee esiin siinä, miten hierotaan. Lihaksistoa käydään läpi hyvinkin syvältä. Helynen tekee hieronnan ohella lymfahoitoja ja vyöhyketerapiaa, jotta elimistön nestekierto toimii ja kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Hän pitää ammattitaitonsa perustana "tunneälyllisiä" käsiään, jotka osaavat aistia, mitä lihakset tarvitsevat.

Mummolle voi avautua

Helynen on kautta aikojen ensimmäinen nainen hiihtomaajoukkueen lihashuollossa. Helysen kaima Kerttu Niskanen ryhtyi pian kutsumaan hierojaa Mummoksi, eikä 53-vuotias Helynen pane lempinimeä pahakseen.

- Kyllä minä olen mummo kolmelle pojan lapselle, Helynen viittasi 12-vuotiaaseen Aleksiin, 10-vuotiaaseen Eetuun ja kaksivuotiaaseen Annaan.

Heille pitää reissuista aina etsiä myös tuliaisia.

Mummo-nimitys osuu sikälikin oikeaan, että Helynen tuntee kokemuksestaan olevan etua. Urheilijoiden on helppo jutella hänelle, ja kun kehoa käsitellään, monet avautuvat.

- Henkinen valmennukseni on sitä, että katsotaan asioita eteenpäin.

Henkinen tuki on muutenkin suuri Helysen roolissa. Hän on kisoissa saattamassa urheilijat ladulle ja ottamassa heidät maalissa vastaan.

- Ennen starttia pitää tietää, milloin tsempataan ja milloin ollaan hiljaa. Maalissa olen se ensimmäinen kuuntelija.

Jauhojärvi loi kontaktin

Helynen kiertää maajoukkueen mukana leireillä ja kilpailuissa neljättä kautta. Helynen tuli joukkueeseen päävalmentaja Reijo Jylhän nykypestin alussa, kun nyt jo lopettanut Sami Jauhojärvi suositteli häntä.

- Sami kävi minulla hoidettavana Rovaniemellä ja ilmoitti sitten sopineensa treffit minulle ja Reijolle.

Työ hiihdon parissa vie hänet pois kotoa useita kertoja vuoden ympäri. Vakioasiakkaat odottavat Rovaniemellä kärsivällisesti Helystä, ja verkostomarkkinoijan työtään hän voi tehdä muuallakin kuin kotona.

- Tykkään tällaisesta liikkuvasta työstä. Kotona minua on aina sanottu kulkuriksi, Helynen naurahti.

Jylhä lopettaa päävalmentajana tämän kauden jälkeen, mutta hiihtäjät eivät halua päästää irti Helysestä.

- Reijon mukana tuli, mutta Reijon mukana ei lähde, Kerttu Niskanen huudahti haastattelun sekaan.

"On ihana asia, kun urheilijat luottavat"

Helynen elää vahvasti tunteella urheilijoiden onnistumiset ja vastoinkäymiset. Kyyneleet kohosivat perjantainakin Helysen silmiin, kun hän muisteli Lahden MM-kisojen päätösmatkaa, jossa Matti Heikkinen venyi pronssille.

Helynen käsitteli Heikkisen lihakset syvältä kisan aattona, mutta ehti kisan aikana jo pelästyä, eikö siltikään ollut hieronut tarpeeksi, kun Heikkinen heilutteli reisiään 50 kilometrin kisassa matkan varrella. Käsittely osui nappiin, sillä Heikkinen vertyi alkukisoja varjostaneesta lievästä alavireestä mitalimieheksi.

- On ihana asia, kun urheilijat luottavat. Matti luottaa, ja hän sanoi silloin, että tee kaikki, mitä tarvitsee tehdä, Helynen kertasi.

Tunneihmiseksi itseään kuvaava Helynen elää jokaisen urheilijan mukana.

- Minulle on suuri nautinto, kun yhdessä tehty työ näkyy. Menestys on isoimpia kiitoksia.

Helynen kertoi hoitavansa hiihtäjien lisäksi koko joukkuetta, muun muassa pitkää päivää tekeviä huoltomiehiä ja muita taustatyön tekijöitä. Hän sanoo nauttivansa myös siitä, kun urheilija hiihtää onnistuneen kisan, tulee siitä palkintosija tai ei.

- Tämä on tiimityötä. Tätä jaksaa tehdä, kun urheilijoilta saa kiitosta, Helynen sanoi.

Hän on kiertänyt hiihtäjien mukana lukuisat leirit, maailmancupin kisareissut sekä Falunin ja Lahden MM-kisat. Helmikuussa odottavat uran ensimmäiset olympialaiset.

- Olympialaiset ovat ainutlaatuinen kokemus, eikä niitä anneta kaikille. Ne ovat meille kaikille iso kiitos.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat