Barkov laukoo enemmän kuin koskaan, valmentaja haluaa enemmän: ”Kaikki lähtee treeneistä”

urheilu
Aleksander Barkov
AOP

Florida menetti viime kauden jälkeen ison kasan maaleja. Vegasiin päästetty Jonathan Marchessault yksinään vei mennessään 30 osumaa. Jaromir Jagrin mukana meni kuusitoista, Reilly Smithin viisitoista ja Jussi Jokisen mukanakin yksitoista osumaa.

Kaiken päälle esimerkiksi joukkueen suomalaistähti Aleksander Barkov on osunut tällä kaudella selkeästi viime kautta heikommalla tahdilla.

Tästäkin huolimatta Florida on tehnyt joukkueena enemmän maaleja kuin vuosi sitten. Kun joukkue viime kaudella yli kahteen ja puoleen osumaan ottelua kohden, nyt lukema näyttää 2,74:ää.

Tämä ei kuitenkaan riitä päävalmentaja Bob Boughnerille, joka haluaa etenkin kärkiketjultaan enemmän. Boughner manasi taannoin pohjoisamerikkalaismedialle Barkovin johtaman ykkösketjun syötä ensin-mentaliteettia. Luotsi harmitteli nauraen etenkin Barkovin tapaa hakea syöttöä huippupaikostakin.

Valmentajan huomio on mielenkiintoinen, kun huomioon otetaan, että Barkov on laukonut tällä kaudella enemmän kuin koskaan urallaan. Barkov on laukonut jo 113 kertaa, vaikka tällä on takana vasta 38 ottelua. Viime kauden 61 ottelussa tamperelaishyökkääjä laukoi 142 kertaa.

Viime kauden laukaisukeskiarvo on siis pompannut 2,29:stä 2,97:ään.

Neljässä viime ottelussa Barkov laukoi 22 kertaa.

- Ihan oikeassa valmentaja varmasti on, Barkov sanoo Yle Urheilulle hymyillen.

- Olen mä nyt viime peleissä laukonut tosiaan aika paljon, nyt nähty tahti on hyvä. Maaleja ei ole tullut samaan tahtiin kuin aiemmin, mutta kun laukoo 4-5 kertaa pelissä, niin kyllä niitä alkaa sieltä tulla. Maalin edessä pitää myös olla tarkempi, siellä ne kaikki irtokiekot pyörivät.

Vaikka numeroiden kautta Boughnerin kritiikki tuntuu oudolta, Barkov myöntää, että välillä olisi voinut laukoa vieläkin enemmän.

- Olen syöttänyt välillä esimerkiksi ylivoimahyökkäyksissä, vaikka itsellä on ollut hyvä vetopaikka. Tuntuu, että olen päässyt tällä kaudella paremmille paikoille kuin aiemmin. Sellaisille paikoille, missä en ole tottunut olemaan. On tuntunut välillä oudolta, että tästähän pitää laukoa, eikä hakea syöttöä, Barkov naurahtaa.

Ei Barkov silti osta valmentajan tarjoamaa syötä ensin- ajattelutapaa.

- Kyllähän syöttäminen tuntuu kivalta, mutta hienompaa on tehdä maali, Barkov avaa filosofiaansa.

- Takamansikkaan vaan, vai miten se meni, Barkov nauraa.

Valmennus on luonnollisesti huolissaan Barkovin maalimääristä. Liigan parhaiden puolustavien keskushyökkäjien joukkoon kuuluva Barkov osaa nimittäin tehdä myös tulosta. Tappara-kasvatti iski toissa kaudella vain 66 ottelussa peräti 28 osumaa. Nyt tahti lupaa täydelle kaudelle ”vain” 23 maalia.

- Kaikki lähtee treeneistä. Jos treeneissä laukoo kaikista paikoista syöttämisen sijaan, niin se siirtyy myös peleihin. Yritän nyt sitten laukoa enemmän harjoituksissakin.

Kestääkö oma pää?

Joukkueena Florida on saanut peliään kasaan heikon alun jälkeen. Joulukuun lopun viisi peräkkäistä voittoa herätti henkiin pudotuspelitoiveet, vaikka matkaa viivaan on edelleen seitsemän pistettä. Vaikka valmennusjohto on ollut huolissaan kärkipelaajien maalinteosta, suurin murhe löytyy omasta päästä.

Varmaa nimittäin on, että mikäli omissa kolisee jatkossakin yli kolmen ottelukeskiarvolla, pudotuspeleistä ei tarvitse haaveilla.

- Voittoputken aikana pelattiin peliä oikein. Ei menetelty kiekkoja tai tehty isoja virheitä. Myös maalivahti pelasi hyvin. (James) Reimer on ollut maalilla tosi hyvä. Myös (Harri) Säteri pelasi todella hyvin sen, mitä ehti pelaamaan. Toivoin, että Harri olisi saanut näyttöpaikan jo aiemmin. Hän näytti hyvältä ja itsevarmalta.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat