Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Keski-Euroopan mäkiviikko pelkkää dominointia – puolalaishirmu ylsi poikkeukselliseen saavutukseen

Kamil Stoch voitti toisena mäkihyppääjänä koskaan Keski-Euroopan mäkiviikon osakilpailut.

mäkihyppy
Kamil Stoch
Kamil StochAOP

Puolan Kamil Stoch on tehnyt mäkihyppyhistoriaa Itävallan Bischofshofenissa. Stoch onnistui vasta kaikkien aikojen toisena hyppääjänä voittamaan mäkiviikon kaikki neljä kilpailua. Samaan oli aiemmin yltänyt vain saksalainen Sven Hannawald vuodenvaihteessa 2001-2002.

Stochin toinen perättäinen mäkiviikon kokonaisvoitto oli käytännössä selvä jo ennen Bischofshofenin päätöskisaa, sillä hänellä oli kokonaistilanteessa yli 60 pisteen johto. Puolalaisen panoksena olikin lähinnä Hannawaldin historiallisen saavutuksen sivuaminen.

Avauskierroksella Stoch hyppäsi 132,5 metriä ja johti kisaa 2,5 pisteen erolla maanmieheensä Dawid Kubackiin ja 3,4 pisteellä Itävallan Stefan Kraftiin. Kubackin ja Kraftin toisen kierroksen hypyt eivät menneet aivan nappiin, mutta Norjan Anders Fannemel pisti Stochille painetta toisen kierroksen 139 metrin leiskauksellaan.

Stoch kuitenkin kesti paineet ja hyppäsi 137 metriin, mikä riitti voittoon 3,2 pisteen erolla Fannemeliin. Mäkimontussa häntä oli puolalaisten joukkuetovereiden lisäksi onnittelemassa myös 16 vuoden takainen sankari Hannawald.

- Mitä voin sanoa. Tämä oli positiivinen yllätys. Olen onnellinen ja myös vähän väsynyt, Stoch hymyili tv-haastattelussa.

Kolmanneksi kisassa sijoittui Saksan Andreas Wellinger, joka oli kokonaiskisassa toinen. Fannemel nousi kokonaiskisassa kolmanneksi 0,2 pisteen erolla ohi Japanin Junshiro Kobayashin.

Stochin kokonaiskisan voittomarginaali Wellingeriin oli lopulta 69,6 pistettä, mikä on mäkiviikon historian kolmanneksi suurin marginaali. Suuremmat erot nähtiin talvina 2000-01 Adam Malyszin ja Janne Ahosen välillä (104,4 pistettä) ja 1987-88 Matti Nykäsen ja Jens Weissflogin välillä (99).

Ratkaisu Innsbruckissa

Mäkiviikon kaikkien kisojen voittaminen pysyi pitkään hyppääjien ulottumattomissa, kunnes Hannawald vihdoin onnistui tempussa kaikkien aikojen 50. mäkiviikolla Saksan mäkihyppyhuuman ollessa kuumimmillaan. Sen jälkeen lähimmäksi on päässyt Janne Ahonen, joka voitti vuodenvaihteessa 2004-05 kolme ensimmäistä kilpailua, mutta jäi Bischofshofenissa kakkoseksi.

Stoch, 30, lähti tämänkertaiselle mäkiviikolle altavastaajana, sillä alkukautta oli hallinnut Saksan Richard Freitag. Hän oli vielä kahden kisan jälkeen mukana voittotaistelussa, mutta kaatuminen Innsbruckissa vei Freitagin mahdollisuudet. Stoch nousi Bischofshofenin voitollaan myös maailmancupin kärkeen ohi Freitagin.

Stoch on voittanut urallaan nyt 26 maailmancupin kilpailua, millä hän on kaikkien aikojen tilastossa seitsemäntenä. Puolalaiselta löytyy myös kaksi olympiakultaa Sotshista 2014 sekä suurmäen maailmanmestaruus ja yksi maailmancupin kokonaisvoitto.

Yksikään suomalaishyppääjä ei selviytynyt Bischofshofenin kilpailuun.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat