16 vuotta, yli 1600 tehopistettä, yksi miltei menetetty jalka ja huhuja huonoista maajoukkueväleistä – Salibandyliigassa käydään hurjaa taistoa kaikkien aikojen pistekuninkuudesta, jossa duunari haastaa taiteilijan

SPV:n Mikko Kohonen ja Nokian KrP:n Henri Johansson ovat pelanneet Salibandyliigaa yhtäaikaisesti 16 vuoden ajan. Se näkyy tehopisteissä, joita kaksikko on yhteensä iskenyt jo yli 1600.

Mikko Kohonen ja Henri Johansson taistelevat Salibandyliigan kaikkien aikojen pörssin kärkitilasta
Mikko Kohonen ja Henri Johansson taistelevat Salibandyliigan kaikkien aikojen pörssin kärkitilasta

Salibandy on joukkuepeli. Pelaajien toisteleman kliseen mukaan sillä ei ole väliä, kuka joukkueen maalit otteluissa tekee, kunhan joku saa pallon tolppien väliin.

Toisaalta on olemassa tietty pelaajatyyppi, niin sanottu pisteruisku, joka tietää harjoituksissakin, mikä verran pörssejä on treenien peliosuudessa kertynyt.

Salibandyliigan tämän kauden runkosarjassa on nähty tehopistetaistelu, jonka vuoksi yksilöt numeroiden takana pitää nostaa esiin. Seinäjoen Peliveljien Mikko Kohonen ja Nokian KrP:n Henri Johansson lähtivät kauteen liigan kaikkien aikojen pistepörssin kärjessä: tasapisteissä.

Kumpikin oli takonut liigassa 796 pistettä. Kohosella pistemäärään yltämiseen oli mennyt 20 kautta, Johanssonilla 15. Kaikkien aikojen pörssin seuraavat nimet, Mikael Järvi (730 pistettä), Lassi Vänttinen (716) ja Petri Kauko (625) olivat kaukana takana.

Kohonen ylitti 800 pisteen rajan ensimmäisenä historiassa. Rajapyykki ylittyi 19. syyskuutta KrP:tä vastaan. Johansson seurasi samalle sataluvulle reilua viikkoa myöhemmin ottelussa LASB:ia vastaan.

Kohonen ja Johansson kohtasivat edellisen kerran runkosarjassa marraskuun lopussa. He tulivat otteluun tasapisteissä niin kaikkien aikojen pörssissä kuin Salibandyliigan kauden pistetaulukossakin. KrP voitti pelin jatkoajalla. Johansson naputteli tehot 2+3. Kohonen saalisti vain syöttöpisteen.

Onhan se hienoa katsottavaa, että tuollaiset lukemat on tullut. Toivottavasti tulee aika paljon lisää vielä.

Henri Johansson

Siitä asti Johansson on johtanut kaikkien aikojen pörssiä. Tällä hetkellä hänen lukemansa ovat 400 ottelua, 488 maalia, 350 syöttöä ja 838 tehopistettä.

Kohonen vaanii seitsemän pisteen päässä. Hänellä on kasassa 498 peliä, 534 maalia, 297 syöttöä ja 831 tehopistettä.

Sata peliä enemmän pelanneen Kohosen mielestä pörssitaistelu Johanssonia vastaan on miellyttävä lisä kauteen.

– Pitkään olen pelannut Henkkaa vastaan. Henkka on aina ollut niin sairaan tehokas, että on mukavaa, että pystyn pyristelemään siinä rinnalla vähäsen.

38-vuotiaan hyökkääjän mielestä teholukemat kertovat ennen kaikkea pitkäjänteisyydestä ja kauan jatkuneesta urasta.

– On ollut hyvät pelikaverit. On ollut kentällä kivaa. Se merkitsee myös sitä, mistä nuorempana unelmoi, että pystyy tekemään pitkään tätä, mitä rakastaa. Tilastot kertovat menneestä elämästä.

32-vuotias Johansson on kollegansa kanssa samoilla linjoilla.

– Olemme kaksi hienoa pelaajaa, jotka ovat pelanneet kauan hyvien ketjukaverien kanssa. Onhan se hienoa katsottavaa, että tuollaiset lukemat on tullut. Toivottavasti tulee aika paljon lisää vielä, Johansson tuumaa.

Tällä hetkellä hän ei maratontaulukkoa juuri mieti. Saavutukset konkretisoituvat vasta uran jälkeen.

Kuva: Salibandyliiga, Esa Takalo

Jyväskylästä Seinäjoelle ja Suomen mestariksi

Kohonen tuli Salibandyliigaan 20 vuotta sitten, kaudelle 1997–1998. Hän aloitti liigauransa Jyväskylän Happeessa, jossa isoveli Mika oli pelannut jo vuodesta 1995.

18-vuotias Kohonen naputteli uransa ensimmäisellä kaudella 18 ottelussa tehot 8+6. Hämmentävä yksityiskohta on, että vierasottelussa Lappeerannan NST:tä vastaan hän pelasi samassa pakkiparissa Suomen nykyisen maajoukkuevalmentajan Petteri Nykyn kanssa. Kumpikin keräsi tehot 1+1.

Mika Kohonen lähti Ruotsiin tekemään uraa vuonna 2000 ja nousi maailman parhaaksi pelaajaksi. Mikko pysyi Suomessa, Jyväskylässä, ja kehittyi yhdeksi liigan parhaista hyökkääjistä. Ura Happeessa jatkui kevääseen 2007 asti. Jyväskylän vuosina mitalikaappi täyttyi yhdellä hopealla (2005) ja pronssilla (2000). Pääkaupunkiseudun joukkueet, SSV ja Oilers, veivät jaossa olleet Suomen mestaruudet.

Kaudeksi 2007–2008 Mikko Kohonen vaihtoi seuraa Seinäjoen Peliveljiin, joka oli keväällä 2005 tapahtuneen sarjanousunsa jälkeen ollut liigan keskikastissa. Samassa kastissa pelattiin myös Kohosen debyyttikausi. SPV oli runkosarjan seitsemäs huolimatta Kohosen 36 maalista 26 ottelussa. Seinäjokiset putosivat puolivälierissä suoraan kolmessa pelissä Henri Johanssonin Classicille.

Seuraavan vuonna SPV sai seurahistoriansa ensimmäisen SM-mitalin voittamalla Josban pronssipelissä. Siitä alkoi mitaliputki. Kohonen ja SPV voittivat pronssia 2010, hopeaa 2011, ja Suomen mestaruuden vuosina 2012, 2013 ja 2015. Viime kausi päättyi pronssiin.

Matkan varrella kertyneet 534 maalia tarkoittavat, että Kohonen on Salibandyliigan kaikkien aikojen paras maalintekijä.

Toivotaan, ettei Mikko ihan vielä päätä lopettaa, että saataisiin vielä monta vuotta nauttia hänen otteistaan.

Henri Johansson

Kilpakumppani Johanssonin mukaan Kohonen on kaudella 2017–2018 aavistuksen hitaampi kuin nuorempana, mutta edelleen vaarallinen.

– Mikko on todella taitava pelaaja. Hän osaa lukea hyvin tilat, joihin pallo tulee. Viime vuosina ei enää ole ollut niin nopea ja sähäkkä, mutta hän sijoittuu edelleen hyvin ja osuu taitavasti ilmapalloihin, Johansson analysoi.

Samalla hän tulee kiteyttäneeksi Kohosen pelityylin. SPV-laituri on rämäpäinen taistelija, volleylyöntien suurmestari ja erikoismies viiden metrin säteellä maalista.

Johanssonin mukaan kaikkien aikojen pörssin kärkikaksikkoa yhdistää nälkä pelaamiseen ja nautinto, jonka se suo. Pelityyli heitä erottaa.

– Minä liikun laajemmalla säteellä kentällä ja lauon kauempaa. Mikko taas on sniper siitä läheltä maalia, Johansson luonnehtii.

Koska Nokian pistesieppo on Kohosta kuusi vuotta nuorempi, uskoo hän ottavansa kaikkien aikojen pörssin tulevaisuudessa haltuunsa. Tämän kauden liigan pistepörssiä (25+17=42) johtava Johansson arvelee, ettei se käy helposti.

– Toivotaan, ettei Mikko ihan vielä päätä lopettaa, että saataisiin vielä monta vuotta nauttia hänen otteistaan.

Kohonen tuntuu jatkavan uraansa loputtomasti, vaikka salibandy on vaatinut raskaat verot hänen ruumiiltaan. Tammikuussa 2006 hän oli menettää jalkansa. (siirryt toiseen palveluun) Josbaa vastaan oikeaan reiteen tuli paha puujalka, mikä aiheutti vuorokauden mittaisen sisäisen verenvuodon. Lääkäri mainitsi jo amputaatiosta, mutta jalka saatiin pelastettua ja Kohonen kuntoutui MM-kisoihin kevääksi. Episodin jälkeen Kohosen oikea alaraaja on ollut raskaasti tuettuna, ja siitä on vuorollaan hajonnut kaikki mahdollinen (siirryt toiseen palveluun). Oikean jalan polvessa on todettu nivelrikko (siirryt toiseen palveluun), ja paikalle laitetaan uran jälkeen tekonivel.

– Yksi lääkäri sanoi jalkani olevan hyvä, mutta ainoastaan, jos se kuuluisi 80-vuotiaalle sotaveteraanille, Kohonen kirjoitti vuonna 2013 Pääkallo.fi-verkkosivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Salibandyliiga, Esa Takalo

Tampereelta Nokialle ja ennätysmieheksi

Johansson, Toijalan lahja salibandylle, aloitti liigauransa kaudella 2002–2003 Tampereen Classicissa. Debyyttikauden 18 ottelussa pisteitä ei syntynyt. Sen jälkeen jälki on ollut tuhoisaa.

Ensimmäiset seitsemän kautta Johansson vietti Classicissa. Niiden aikana mitalikaappiin kertyi pronssi (2005) ja kaksi hopeaa (2007, 2008).

Kaudelle 2009–2010 Johansson loikkasi Tampereelta 15 kilometriä länteen, Nokialle. Nokian Kristityt Palloilijat oli noussut Salibandyliigaan pari kautta aiemmin. Johansson teki ensimmäisen Nokian kautensa päätteeksi seitsemän vuoden jatkosopimuksen KrP:n kanssa, mikä mahdollisti hänelle täysipainoisen keskittymisen salibandyyn.

KrP ei Johanssonista huolimatta ole pystynyt haastamaan liigan kärkijoukkueita menneinä kausina. Nokia on päässyt puolivälieriin kolme kertaa, mutta paininut useammin Divariin putoamista vastaan. Tähtihyökkääjään pistetehtailuun se ei ole vaikuttanut ainakaan negatiivisesti. Kaudella 2011–2012 hän takoi yhden kauden maaliennätyksen 26 pelikierroksen aikakaudella. Osumia syntyi 62. Samalla tuli pistepörssin voitto 91 pisteellä, mikä on ennätys sekin. Nokia jäi pudotuspelien ulkopuolelle.

Meitä on pelaajia, jotka osaavat tehdä maaleja tai osaavat syöttää. Henkka on yhdistelmä kaikkea sitä.

Mikko Kohonen

Tällä kaudella KrP on liigassa kakkosena ja taistelee ensimmäistä kertaa historiassaan tosissaan SM-mitalista.

Johanssonilla on 62 maalin kauden lisäksi useita henkilökohtaisia ennätyksiä. 16.12.2005 pelatessaan vielä Classicissa hän takoi yhdessä ottelussa Helsingin IFK:n verkkoon yhdeksän maalia. Vastaavaan on pystynyt vain Happeen Lasse Riitesuo vuonna 2004. Kaksikko jakaa kyseisten otteluiden ansiosta myös yhden ottelun tehopiste-ennätystä lukemilla 9+1=10.

– Henkka on yksi taitavimmista pelaajista, mitä on olemassa. Häntä on välillä mahdoton puolustaa, Kohonen suitsuttaa pörssikärkeä.

Kuva: Salibandyliiga, Esa Takalo

Hänen mukaansa monipuolisuus tekee Johanssonista niin hyvän.

– Meitä on pelaajia, jotka osaavat tehdä maaleja tai osaavat syöttää. Henkka on yhdistelmä kaikkea sitä. Syöttötaito, reagointikyky ja maalintekotaito mahdollistavat tehokkaan ratkaisun jokaisessa tilanteessa. Lisäksi hän pelaa rightin puolelta, mikä antaa salibandyssa suojaamisen kannalta vähän erilaisia mahdollisuuksia.

Kuulostaa tosiaan mahdottomalta puolustettavalta. Onneksi Kohosella on siihen lääke.

– Ohje kaikille, jotka Henriä vastaan pelaavat, niin laittakaa maila lähelle ja ottakaa kaveri kropalla haltuun. Jos annatte tilaa, niin se tekee maalin tai syöttää jollekin tyhjiin, Kohonen neuvoo.

SPV-hyökkääjän mukaan häntä ja Johanssonia yhdistää suomalainen salibandysydän: halua antaa kaikkensa, voittaa ja kantaa vastuuta. Erottavia tekijöitä Kohonen kuvaa vertauksen kautta.

– Henkka on vähän taitavampi ja minä kovapäisempi. Minussa on enemmän duunaria, ja Henkassa on enemmän taiteellisempaa piirtoviivaa mailakädessä.

Kuva: Salibandyliiga, Juha Käenmäki

Maailmanmestarit 2010

Yksi erottava tekijä Kohosen ja Johanssonin välillä on menestys maajoukkueessa. Kohonen on pelannut Suomen paidassa neljät MM-kisat. Niistä on tullut kaksi maailmanmestaruutta ja kaksi MM-hopeaa. 83 maaottelussa tehopisteitä on syntynyt 51+17=68.

Johanssonilla on maaotteluita on kasassa vain 26 kappaletta tehoilla 15+12=27. Osittain maaotteluiden vähyyttä selittävät loukkaantumiset. Pitkään huhuttiin lisäksi, että Johanssonilla olisi ollut huonot välit maajoukkuevalmennuksiin. Ne huhut hän on toistuvasti kiistänyt. (siirryt toiseen palveluun)

Johansson oli kuitenkin Kohosen kanssa samassa joukkueessa, joka voitti kotikisoissa 2010 kultaa täyden Helsingin areenan edessä. Kaksikko pitää toisiaan edelleen ennen kaikkea maajoukkuekavereina.

– Kyllä me kunnioitamme toisiamme tosi paljon. Varmasti pystyn sanomaan Mikonkin puolesta tämän. Hieno pelaaja, ja on hienoa, että on saanut pelata maajoukkueessa samaan aikaan hänen kanssaan, Johansson kiittelee.

– Olemme maajoukkuekavereita ja hyviä vastustajia keskenämme. Nokian KrP on muodostunut arkkiviholliseksi meille, Kohonen sanoo maratonpörssin vastustajastaan.

– Suuri kunnioitus. Se kuuluu kaikille niille pelaajille, jotka ovat pitkään pelanneet ja antavat kaikkensa kentällä.

Lue myös