1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Kommentti: Kello tikittää ampumahiihdon olympiatoivoille - Mäkäräinen iskuetäisyydellä

Anterselvan jälkeen urheilijoilla on pitkät kolme viikkoa hioa olympiakunto huippuunsa tai kenties sairastua ja menettää menestysvire, kirjoittaa Yle Urheilun Johannes Oikarinen.

Kuva: Lehtikuva

Olympiakisojen alkuun on aika lailla tasan kuukausi. Ampumahiihdon maailmancupissa kilpaillaan enää Ruhpoldingissa ja Anterselvassa ennen olympiakisoja. Nyt ovat käsillä ajat, jolloin urheilijoiden on syytä olla kunnossa, jos Etelä-Koreassa aikoo menestyä. Kovin kaukana kärjestä ei enää voi olla.

Naisten kausi tähän asti on ollut tavallaan ilahduttavaa seurattavaa. Voittaja vaihtui kilpailusta toiseen ja palkintokorokkeella on ollut toistakymmentä eri urheilijaa. Kauden edettyä muutama alkukauden yllättäjistä on pudonnut kärkiryhmän kelkasta. Siitä huolimatta ennen jokaista kisaa voittajaehdokkaita voi listata kuudesta kahdeksaan, vaikka Anastasia Kuzmina onkin napsinut hyviä prosentilla voittoja ennen ja jälkeen joulun.

Suomalaisista Kaisa Mäkäräinen on ollut toistaiseksi kaksi kertaa palkintokorokkeella ja kärjen tuntumassa. Iskuetäisyydellä siis myös olympiakisoja ajatellen. Viime kaudella arvokisapöydän putsannut Laura Dahlmeier elää nyt tärkeitä viikkoja, kun takana on jo kaksi sairastelujaksoa kisakauden aikana, viimeksi jouluna. Kello tikittää myös Gabriela Koukalovalle, joka on pohjevamman takia ollut pois koko kauden.

Miehissä tilanne terävimmän kärjen osalta on kääntynyt alkukauteen verrattuna. Johannes Bö oli alkukaudella ajoittain pitelemätön. Kaiken voittanut Martin Fourcade joutui venymään joulukuussa äärimmilleen ja lisäksi toivomaan norjalaisen epäonnistumista ampumapaikalla, jotta voitto olisi mahdollinen.

Ruhpoldingin 20 kilometrin kilpailussa keskiviikkona tilanne hiihtovauhdissa oli jo kääntynyt toiseen suuntaan. Fourcade voitti hiihtoajoissa minuutilla Boen. Se on paljon. Kaikissa 11 osakilpailussa palkintokorokkeelle päässeen Fourcaden tilanne on entistäkin parempi.

Mutta vaikka tämän ja ensi viikon aikana menestyisi, on Anterselvan viimeisen kilpailun jälkeen vielä pitkät kolme viikkoa hioa olympiakunto huippuunsa tai kenties sairastua ja menettää menestysvire. Tilanne voi siis vielä kääntyä moneen kertaan.

Lue myös:

Mäkäräinen taistelee maailmancupin voitosta kisaruuhkassa - vapautus viestistä tulee tarpeeseen