Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Kenen hermot kestävät parhaiten SM-hiihdoissa? Jauhojärvi odottaa kissa ja hiiri -leikkiä

Vantaan SM-hiihdoissa hiihdetään tänään vapaalla hiihtotavalla. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi lyö naisten kisassa Susanna Saapungille haastajan roolin harteille. Miesten kisassa on odotettavissa mielenkiintoinen takaa-ajoasetelma.

hiihto
Lari Lehtonen
Lari LehtonenTomi Hänninen

Vantaan SM-hiihdoissa ratkotaan tänään naisten 10 kilometrin ja miesten 16,5 kilometrin vapaan hiihtotavan Suomen mestaruudet. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan naisten kisassa löytyy kolme mestarisuosikkia, mutta ensimmäinen mielenkiintoinen hiihtäjä starttaa jo numerolla 34.

Tuolloin ladulle säntää Vuokatti Ski Team Kainuun Susanna Saapunki, joka on keuhkokuumeesta toivuttuaan antanut kovan näytön kunnostaan. Viime viikonlopun Skandinavia-cupissa hän sijoittui samaisella matkalla neljänneksi Ruotsin Charlotte Kallan ja Ebba Anderssonin ja Norjan Kari Öyre Slindin jälkeen.

– Vaikka perjantain pariviesti ei ollut hänen mielestään ihan optimaalinen, hän haastaa Kerttu Niskasen, Laura Monosen ja Riitta-Liisa Roposen, Jauhojärvi sanoi.

Jauhojärvi olisi mielellään nähnyt myös nuoren Eveliina Piipon täydessä iskussa, mutta Saapungin seurakaveri on kärsinyt käsivammasta.

Miten Heikkinen on toipunut?

Miesten puolella Iivo Niskanen olisi ylivoimainen mestariehdokas, mutta Jauhojärvi ei usko Niskasen kilpailevan lauantaina. Matti Heikkiselle mestaruuden pitäisi näin ollen melkoisen selvä, mutta hän floppasi pahoin viime viikonlopun Skandinavia-cupissa.

– Tietäen miehen mielenlaadun, hän pystyy kaivamaan huonossakin tilanteessa sen yhden kisan sieltä. SM-kisat eivät tunnetusti Mattia ole aina sytyttäneet, mutta nämä ovat kuitenkin hänelle kotikisat, Jauhojärvi muistutti.

– Hän edustaa järjestävää seuraa ja täällä on paljon yhteistyökumppaneita. Jos meinaa jatkaa ensi talvena, niin nyt olisi hyvä näyttää.

Matti Heikkinen
Matti HeikkinenTomi Hänninen

Olympialaisia ajatellen Niskanen ja Heikkinen ovat jo näyttönsä antaneet, mutta heidän jälkeen on normaalimatkojen mieshiihtäjillä pakka auki. Jauhojärven mielestä sprintterinä paremmin tunnettu Pentsinen on nyt vahvoilla ja yksi ehdokas 15 kilometrille.

– Kolmikolta Ville Nousiainen – Lari Lehtonen – Perttu Hyvärinen pitäisi edes joltakin löytyä sellaista vauhtia, että hänet valittaisiin olympiajoukkueeseen tai hän pääsisi edes ensi viikonloppuna Planican maailmancupiin antamaan näyttöjä.

Kenen hermot kestävät parhaiten?

Vantaan 3,3 kilometrin rata ei ole helppo, mutta ei vaikeimmasta päästäkään. Nopealla radalla on muutama jyrkkä, mutta lyhyt nousu ja lyhyt lasku. Jokainen lasku päättyy vielä mutkaan, joten kunnon palautuspätkää ei ole.

Vantaan radat ovat tällä kertaa hyvässä kunnossa, joten hiihtäjät eivät joudu tamppaamaan sohjossa. Jauhojärvi muistuttaa kuitenkin tasaisen vauhdinjaon tärkeyttä ja etenkin ensimmäisellä kierroksella pitää ottaa rauhallisemmin.

Perttu Hyvärinen
Perttu HyvärinenMartti Kainulainen / Lehtikuva

Jauhojärven mielestä onkin erittäin mielenkiintoista seurata, miten hyvin Ville Nousiainen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen malttavat hiihtää omaa vauhtiaan, sillä kolmikko starttaa hyvin lähellä toisiaan. Nousiainen lähtee kaksi minuuttia ennen Hyväristä ja Lehtonen minuutin Hyvärisen perään. Minuutti ennen Nousiaista starttaa myös Anssi Pentsinen.

– Lari ja Perttu tulevat stadionilla vastakkain, ja he pystyvät peilaamaan, miten keskinäinen kisa kehittyy, Ville antaa heille niin sanottua nollaväliaikaa. Siinä on vaarana, että lähtee ensimmäisen kierroksen pikkuisen liian lujaa, sitten kolme kierrosta vedetään käsijarrua, huuhdotaan happoa pois ja loppu tulee miten tulee, Jauhojärvi varoitti.

Lähetys naisten 10 kilometrin (v) kilpailusta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 10.40. Miesten 16,5 kilometrin (v) kilpailun lähetys alkaa kello 12.30.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat