Suora

 • Uinnin lyhyen radan MM
 • Freestylen MC, Thaiwoo
 • Urheilustudio
 • Davos, naisten 10 km
 • Alppihiihdon MC, Alta Badia
 • Tunnekieli
 • Urheilustudio
 • Thaiwoo, parikumpareet
 • Uinnin lyhyen radan MM
 • Mäkihypyn MC: naisten mäkihyppy, Premanon
 • Urheilustudio
 • Ampumahiihdon MC, Hochfilzen
 • Davos, miesten 15 km
 • Jääkiekon EHT: SWE - CZE
 • Alta Badia, miesten suurpujottelu
 • Alppihiihdon MC, Alta Badia
 • Urheilustudio
 • Ampumahiihdon MC, Hochfilzen
 • Hochfilzen, naisten viesti
 • Mäkihypyn MC, Engelberg
 • Urheilustudio
 • PUBG Europe League finaalit
 • Jääkiekon EHT RUS - FIN
 • Jääkiekon EHT RUS - FIN

Kommentti: Joel Armia on Winnipegin parhaiten varjeltu salaisuus

Joel Armia on kuulunut jo pitkään Winnipegin parhaimmistoon. Tuloskunto odottaa kuitenkin vielä piikkiään, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Joel Armia
AOP

Tuntuu oudolta puhua Joel Armiasta ja maalinteon vaikeudesta samassa lauseessa. Eikö tämä vasta 24-vuotias porilainen nimenomaan tunneta viimeistelykyvyistään? Maalintekijäksi jo nuorena profiloitunut Armia ehti tehdä kolmen kauden aikana Ässissä 55 maalia ennen kuin oli täyttänyt edes kahtakymmentä.

Totuuden nimissä olisi kuitenkin väärin maalata Armiasta puhdasta maalintekijää.

Armia on kehittynyt Pohjois-Amerikan vuosinaan valtavasti ja onkin tätä nykyä äärimmäisen monipuolinen laitahyökkääjä – monen valmentajan toivepelaaja. Armia on hyvän liikkeensä ja kovan työmoraalinsa kautta erinomainen energiapelaaja. Kyky ja halu esimerkiksi riistää kiekkoa tuo kokonaisvaltaiseen pelaamiseen hyvän lisän.

Armia on NHL-maailmassa tätä nykyä pelaaja, jonka voi heittää koska tahansa mihin tahansa ketjuun tai tilanteeseen.

Lopullinen läpimurto antaa kuitenkin edelleen odottaa itseään. Noustakseen isompaan rooliin ja suurempiin otsikoihin, Armian on kaivettava tuloskuntonsa esiin. Porilaisen kaikki tekeminen suorastaan huokuu ketsuppipulloefektiä, mutta toistaiseksi isoa purskahdusta ei olla nähty.

Väistämättömältä se kuitenkin vaikuttaa.

Tehot irti minuuteista

Kun puhutaan Joel Armian tehoista, asiaa voi tarkastella muutamaltakin kantilta. Huomioon pitää ottaa ainakin paljaan silmän pelaamisesta tekemät havainnot, tarjolla ollut rooli sekä tilastoista mahdollisesti tarjolla olevat lisähuomiot. Jos ensin otetaan tarkasteluun tarjolla ollut rooli, herää kysymys, onko tehojen puolesta edes aihetta kritiikkiin?

Armian ottelukohtainen jääaikakeskiarvo perjantaihin tultaessa oli vaatimaton 11,48, joten kovin suurta roolia tarjolla ei ole ollut. Tulosta on kuitenkin tullut varsin mukavasti, kun huomioon otetaan tarjolla olleet minuutit. Armia (7+11) on tehnyt enemmän pisteitä kuin kukaan toinen korkeintaan kahdentoista minuutin jääajalla operoinut NHL-pelaaja.

Jos suomalaisiin verrataan, Armian kuusi tasaviisikoin tekemää maalia sijoittuu niin ikään hyvin. Kuuteen viidellä viittä vastaan tehtyyn osumaan ovat nimittäin yltäneet myös minuutti tolkulla isommilla jääajoilla operoivat Mikko Koivu ja Valtteri Filppula. Patrik Laineella 5-5-maaleja on kahdeksan.

Voittomaalejakin Armialla on kaksi, yhtä monta kuin Laineella. Suomalaisista vain Erik Haulalla (4) ja Sebastian Aholla (3) on tilillään enemmän ratkaisumaaleja.

Ei huonosti 12 minuutin jätkältä?

Ei, mutta ei hyvinkään.

Armialta pitää voida odottaa parempaa, koska paljas silmä kertoo tarjolla olevan niin paljon enemmän. Aktiivinen ja hyvin liikkuva, oikeita asioita kaukalossa jatkuvasti tekevä Armia, kun on paikoilla jatkuvasti. Kylmä tosiasia on, että laattaa on alettava laittamaan pussiin tylymmin.

Paljaan silmän Armiasta antama hyvä todiste ei tällä hetkellä täsmää tehoihin.

Paikkoja piisaa

Jos tarkastellaan tilastoja, ne antavat paljaan silmän tavoin lupauksen paremmasta. Ensinnäkin on huomattava, että Armia aloittaa hyökkäyspäästä vain noin 43 prosenttisesti suhteessa puolustuspäähän. Kun katsotaan vaikka Laineen tai loistokautta pelaavan Mikko Rantasen lukemia, ne pyörivät jossakin 54-56 prosentin tienoilla.

Toki on syytä muistaa, että Armia kolmos-nelosketjun pelaajana hyötyy match-upeista. Etenkin Koivu ja Rantanen pelaavat illasta toiseen vastustajan ykkösketjua vastaan, Armia ei.

On kuitenkin päivänselvää, että tuloksen tekeminen on merkittävästi vaikeampaa, kun pelin aloittaa toistuvasti omasta päästä. Tämä fakta antaa merkittävän lisäarvon muun muassa Mikael Granlundin tehoille. Harva Granlundin kanssa samoja tehoja taululle iskevistä pelaajista aloittaa hyökkäyspäässä 43 prosenttisesti.

Takaisin Armiaan.

Vaikka Armia on aloittanut paljon omalta alueelta, tämä on silti kirjannut tililleen viidellä viittä vastaan 28 vaarallista maalipaikkaa. Esimerkiksi merkittävästi enemmän pelaavien Mikkojen, Koivun ja Rantasen, lukemat ovat 30 ja 22, Patrik Laineen 18. Armia on siis päässyt merkittävästi pienemmällä peliajalla ja puolustavammalla roolilla useimmin huippupaikoille kuin Rantanen ja Laine.

Kun Armia on ollut kentällä, Winnipeg on kirjannut viidellä viittä vastaan vaarallisista maalipaikoista nimiinsä yli 54 prosenttia. Ja jos haluamme taas verrata, Laineen lukema pyörii noin 46 tietämissä.

Paljas silmä ja tilastot lyövät Armian kohdalla hyvin kättä, mutta se myös käskee vaatimaan enemmän.

Se, missä Armia häviää monille, on laukaisuprosentit. Armia on laukonut NHL-urallaan alle yhdeksällä prosentilla, tällä kaudella 9,6:lla ja se ei riitä. Viime ja tämän kauden osalta Armian laukaisuprosentti riittää suomalaishyökkääjien vertailussa sijalle viisitoista. Laineen ja Rantasen laukaisuprosentit pyörivät puolentoista edellisvuoden osalta viidentoista päällä.

Kun Armia nostaa laukaisuprosenttinsa lähemmäksi viittätoista, lopullinen läpimurto on tosiasia.

Tekeminen kovalla tasolla

Joel Armia on tällä hetkellä Winnipegin parhaiten varjeltu salaisuus. Armia tekee kaikessa hiljaisuudessa omaa tuloaan Mark Scheifelen, Blake Wheelerin, Patrik Laineen ja Dustin Byfuglienin kaltaisten tähtien takana. Armian tekeminen on jo nyt kovalla tasolla, mutta koska kovin tuloskunto on pysynyt toistaiseksi piilossa, isommat otsikot ovat kirjoittamatta.

Etenkin kevään pudotuspelejä ajatellen Armia voisi olla Jetsin todellinen musta hevonen. Mikäli kuntopiikki – myös tuloskunnon osalta – osuu kevääseen, Armia voi tehdä joukkueestaan syvemmän ja sitä kautta merkittävästi vaarallisemman.

Isossa kuvassa Armian tilanteesta tulee mieleen toinen porilainen Erik Haula. Armia on Winnipegille samanlainen viidentoista maalin duunari, jollainen Haula oli Minnesotalle vielä viime vuonna. Työmiehen kovan kuoren alle saattaa kuitenkin joskus hautautua paitsi mainetta paremmat taitotasot, myös järkyttävä nälkä.

Se nälkä lennättää tällä hetkellä Haulaa Las Vegasissa.

En epäile, etteikö Winnipeg tarjoaisi sopimuksensa viimeistä vuotta pelaavalle Armialle uutta diiliä, mutta siitä en ole varma, missä ässäkasvatti tulevaisuudessa pelaa. Jetsin kärkiketjuihin riittää tungosta ja toisaalta sillä on NHL-valmiita pelaajia jopa AHL:ssä. Eikä Armian otteet ole ainakaan laskeneet tämän jälleenmyyntiarvoa.

Nähtäväksi jää, missä ja milloin joukkueensa parhaimmistoon jatkuvasti kuuluva Armia tekee lopullisen läpimurtonsa NHL:ssä.

Vai tekeekö?

Suosittelemme

Tuoreimmat