Suora

  • Mäkihypyn MC: Zao, naisten kilpailu
  • Urheilustudio
  • Otepää, naiset
  • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun ensimmäinen lasku
  • Urheilustudio
  • Chaux-Neuve, yhdistetyn mäkiosuus
  • Alppihiihdon MC: Cortina d'Ampezzo, naisten super-G
  • Urheilustudio
  • Ruhpolding, miesten yhteislähtö
  • Ampumahiihdon MC: miesten yhteislähtö, Ruhpolding

Vuodet huippupyöräilyssä ovat koulineet Suomen pyöräilytähteä – Lotta Lepistö ei enää stressaa pikkuasioista

Lotta Lepistö on kansainvälisen naispyöräilyn kovimpia tähtiä. Nousu arvostettuun joukkoon on edellyttänyt häneltä voittojen lisäksi kovaa tahtoa ja luonnetta.

pyöräily
Lotta Lepistö
Lotta LepistöVille Vuorinen

– Ei kannata luovuttaa kesken kaiken. Urheilijan elämä on sellaista, että joskus tulee huonoja hetkiä ja pätkiä. Ne täytyy vaan elää läpi, sanoo Lotta Lepistö.

Lepistö viittaa sanoillaan viime kauteen, joka oli hänelle yhtä vuoristorataa. Kausi oli tuloksellisesti uran paras, mutta sen aikana oli myös vaikeuksia. Vahvan kevätkauden jälkeen Lepistö sairastui virustautiin, josta toipuakseen hän jäi pitkälle harjoittelutauolle kesken kovimman kisakauden. Selkäongelmat vaivasivat loppukaudesta ja MM-maantie Norjan Bergenissä päättyi keskeytykseen.

– Kolme vuotta on mennyt tasaisesti ja nousujohteisesti. Sitä tavallaan odoteltiin, että jotain sattuu. Pystyin silti olemaan palkintopallilla ja voittamaan isoja kisoja. Se on aika siisti juttu, että vaikka olisi vähän huonompaa, niin silti pystyy olemaan siellä.

Sanoillaan Lepistö osoittaa kasvaneensa urheilijaksi, jonka itseluottamus ei horju helposti. Ammattipyöräily on huipulla raakaa, sillä vain tuloksilla on merkitystä. Urheilijoiden on kerta toisensa jälkeen näytettävä pyöräilytallin johdolle olevansa tehtäviensä ja vastuunsa arvoisia.

– Kyllä minä otan joistakin kisoista paineita, mutta en todellakaan kaikista. Jos joku kisa menee pieleen, niin edelleen kisoja on niin paljon vuodessa. On ihan sama mones olet edellisessä kisassa ollut, sillä seuraavassa saatat olla paras tai viimeinen.

Coryn Rivera, Lotta Lepistö ja Giorgia Bronzini.
Cervélo-Bigla

“Tämä kevätkausi on minulle taas tärkeä”

Lepistö on ajanut kaudesta 2014 saakka Thomas Campanan johtamassa Bigla-tallissa. Tulisieluiseksi johtajaksi kuvailtu Campana on opettanut vuosien aikana Lepistölle paljon. Vastuu on kasvanut ja viime kaudella tiimi rakennettiin paljolti tukemaan suomalaisen kiritykin ajamista.

Tulosta tuli, sillä Lepistö voitti muun muassa arvostetun Gent Wevelgem -kevätklassikkokilpailun Belgian Flanderissa ja Dwars Door Vlaanderenin. Virustaudin jälkeen hän palasi maanteille ja voitti etapin Giro Rosassa sekä vielä naisten World Tourin osakilpailun Ruotsin Vårgårdassa. MM-kisojen joukkueaika-ajossa Bigla uusi pronssimitalin.

– Tämä kevätkausi on minulle taas tärkeä. Toivottavasti saisin keväklassikoihin hyvän kunnon ja pystyisin menestymään. EM-kisat on toinen isompi tavoite. MM-kisoissa panostan enemmän joukkueaika-ajoon, johon tiimillä on voittotavoitteet.

Joukkueaika-ajoon panostaminen on näkynyt Biglan hankinnoissa. Tällä kaudella tiimiin tuli mukaan kaksi uutta kuskia, englantilainen Claire Rose ja belgialainen Ann-Sophie Duyck. Molemmat ovat maidensa aika-ajomestareita.

– Innsbruckin joukkueaika-ajon reitti on sellainen, että tarvitaan isoja ja vahvoja naisia mukaan. Kisasta on tulossa alamäkivoittoinen. Totta kai osallistun henkilökohtaiseen aika-ajoon ja maantielle myös.

Lepistö kertoo, että oma rooli joukkueen kiritykkinä ja kapteenina ovat pysyneet ennallaan. Viime kaudella useat tunnetut pyöräilyjulkaisut nostivat Lepistön World Tourin osakilpailuiden voittajasuosikkien joukkoon. Kilpakumppaneiden keskuudessa Lepistöllä tiedetäänkin olevan erinomainen ajosilmä, ja hän löytää keinot nousta loppukireihin.

– Ei sitä (arvostusta) ilmaiseksi saa, että annetaan tilaa tai sellaista. Entistä enemmän seurataan ja koitetaan tehdä kaikki konnankoukut. Välissä huomaa, että jos on joku paikka, niin saatetaan kiilata ja antaa kyynärpäätä. Kyllä ne tietää, että tulee takaisinkin, Lepistö naurahtaa.

On se siistiä hiihtää Lapissa 30 kilometrin lenkkiä.

Lotta Lepistö.

“En ole niin stressaantunut ekoista kisoista”

Tulevan kauden tavoitteiden suhteen Lepistö on maltillinen, sillä kunto ei ole nyt niin hyvä kuin vuosi sitten. Loppuvuodesta hän haki vaihtelua harjoitteluun muun muassa hiihtämällä Levillä.

– On se siistiä hiihtää Lapissa 30 kilometrin lenkkiä. Olin kaivannut erilaista kipua. Pyöräilijä ei yläkropan lihaksia tarvitse ja hiihdin enemmän jaloilla. Kädet tasapainotti menoa, ei niihin hirveästi tullut nojailtua, Lepistö kuvailee.

Lepistö Instagram (siirryt toiseen palveluun)

Nyt hän on Kanarian lämmössä, jossa hän kerää tunteja pyörän päällä ja tekee pitkiä vetoja ja kiriharjoittelua.

– Onhan tässä tekemistä. Vuoden 2016 lopussa olin elämäni kunnossa, sieltä oli helpompi lähteä rakentamaan kautta. Nyt oli niin rikkonainen loppukausi ja on vähän eri tuulet. Kunto on nousujohteessa, hiljaa mutta varmasti.

Rikkonaisuudella Lepistö tarkoittaa juuri selkäongelmia. Virheasentoon taipuvan selän eteen on tehty kovasti töitä, jotta se ei vaivaisi. Pahimmillaan kisojen aikana selkä iskee jumiin, jonka jälkeen jaloista häviää voima.

– Ei voi satavarmaksi sanoa, etteikö se vaikuttaisi kisoissa. Pitää ottaa tosissaan, että siellä on sellainen. Ja se voi mennä takaisin minä hetkenä hyvänsä, jos siitä ei ole pitänyt huolta ja hoitanut.

Lepistö aloittaa kautensa helmikuun puolivälin jälkeen ajettavansa Valencian etappikilpailussa. Sitä ennen Bigla leireilee Mallorcalla.

– En ole niin stressaantunut ekoista kisoista vaan odotan niitä niin, että ne tulee ja katsotaan miten ne menee. En ole superjännittynyt. Hyvillä ja rennoin mielin. Tiimin leiri on tulossa ja siellä näkee paremmin missä mennään.

Suosittelemme

Tuoreimmat