Suora

  • PUBG Europe League karsintojen finaalit
  • Alppihiihdon MC, Alta Badia
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Vantaan SM-hiihdoissa väännetään edustuspaikasta olympialaisten kympille – yllätetäänkö konkari?

Taisteluparissa Susanna Saapunki saa vastaansa Riitta-Liisa Roposen

hiihto
Susanna Saapunki
Susanna SaapunkiTomi Hänninen

Susanna Saapunki - Riitta-Liisa Roponen

Susanna Saapunki avasi sairastelujen jälkeen kautensa viimein viime viikonloppuna Ruotsin Skandinavia Cupissa. Riitta-Liisa Roponen on puolestaan keskittynyt vain harjoitteluun joulukuun alkupuolen jälkeen.

- Riitta-Liisa saa aina SM-kisoissa hyvin itsestään irti ja panostaa niihin tosissaan. Susanna puolestaan ei ole vielä saanut ikänsäkään puolesta rutiinia vielä kartutettua, toteavat Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila yleisesti taisteluparista.

Maasto: 40% - 60%

Hakunilan urheilupuiston kisaradat ovat melkoista vuoristorataa. Matkalla on jyrkkiä nousuja ja laskuja, tasaista vain vähän.

- Riitta-Liisa on erittäin taitava suksen liu'uttaja ja parhaimmillaan wassberg-tekniikassa, jota pääsee Hakunilan laduilla hiihtämään melko paljon. Susanna on parhaimmillaan vaativilla laduilla. Hänelle sopivat niin pitkät kuin lyhyemmät ja jyrkätkin ylämäet. Niitä Hakunilassa riittää, asiantuntijat arvioivat.

Riitta-Liisa Roponen
Riitta-Liisa Roponen.Lehtikuva

Yllätysmomentti: 70% - 30%

Saapunki sairasti alkukaudesta pahan keuhkokuumeen, josta palautuminen vei pitkään.

- Saapunki on vahvassa nousukunnossa keuhkokuumeen jäljiltä. Myös syksy ennen sairastumista oli tehokasta tekemistä. Roposella on allaan muutamia hyviä kisoja alkukaudesta, mutta ei vertailutuloksia viime viikoilta. Susannan Piitimen kisa sujui hyvin, miehet kertovat.

Kalusto: 40% - 60%

Sekä Roponen että Saapunki taistelevat neljännestä paikasta olympialaisten vapaan kymmenelle kilometrille ja hakevat Vantaalla erityisesti paikkaa päästä näyttämään kuntoaan tuleviin maailmancupin kisoihin. Asiantuntijat pitävät matkan varmoina hiihtäjinä kolmikkoa Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Laura Mononen.

- Riitta-Liisa on ollut vuosikausia maajoukkueurheilija ja ehtinyt kartuttaa suksipakkansa huipputasolle, ennen kaikkea paremmalle tekniikalleen vapaalle. Susanna on vaihtanut hiljattain merkkiä eikä hän kierrä maailmancupia niin säännöllisesti, joten suksien saaminen ja vaihtaminen merkiltä ei tapahdu niin usein. Kaluston laatu on merkittävä tekijä, Jauhojärvi ja Lassila muistuttavat.

Hiihdon SM-kisat Vantaalla: Naisten 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla kello 10.40 alkaen TV2:ssa ja kello 10.45 Yle Puheella.

Suosittelemme

Tuoreimmat