Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Loukkaantumiset sekoittaneet pakkaa – vieläkö vanhat mestarit hallitsevat Australian avoimissa?

Roger Federer ja Rafael Nadal pelasivat viime vuonna yllättäen Australian avointen finaalissa. Miten käy tänä vuonna?

tennis
Roger Federer
AOP

Tenniskauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus alkaa Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna hyvin mielenkiintoisista asetelmista. Toisin kuin yleensä viime vuosina miesten puolella, tällä kertaa on hyvin vaikea ennakoida miten turnauksessa tulee käymään.

Viime vuosina kenttiä hallinneista pelaajista Andy Murray kävi lonkkaleikkauksessa ja tähtää paluuseen kesän ruohokaudella. Kuusinkertainen Australian avointen mestari Novak Djokovic pelaa Melbournessa ensimmäisen virallisen ottelunsa puoleen vuoteen. Djokovic on epätavallisessa tilanteessa, kun hänet on sijoitettu 14:nneksi. Kyynärpäävammasta kärsinyt serbi on innoissaan päästessään takaisin tositoimiin.

- Kyynärpää ei ole parantunut sataprosenttisesti, mutta se on sillä tasolla, että pystyn pelaamaan, ja tulee paremmaksi joka päivä, Djokovic sanoi.

- En tiedä, miten se tulee käyttäytymään turnauksen aikana. Jos pystyn olemaan toivotulla tasolla henkisesti ja fyysisesti, minulla on hyvät mahdollisuudet mennä pitkälle turnauksessa.

Roger Federer ja Rafael Nadal nousivat uudelleen terävimmälle huipulle viime kaudella. Nousu alkoi juuri Australian avoimissa, jossa kaksikko kohtasi finaalissa. Federer voitti silloin ja on edelleen 36-vuotiaana vedonlyöntitoimistojen ykkössuosikki. Nadalillakin on ollut ongelmia polven kanssa, joten Federer on ainoa vanhasta "Big Fourista", joka pääsee Australiaan ilman suurempia terveyshuolia. Vedonlyöjien mielestä Nadal on kakkos- ja Djokovic kolmossuosikki.

Grand Slam -turnausvoittajista myös Stan Wawrinka palaa pitkältä loukkaantumistauolta. Wawrinka kertoi turnauksen alla, että polvi ei ole vielä täydessä kunnossa. Sveitsiläinen ehti jo välillä ajatella, että hänen uransa voisi olla ohi.

Onko nyt Dimitrovin aika?

Kaikki loukkaantumiset avaavat jälleen tietä nuoremmille pelaajille, jotka ovat jääneet vanhemman sukupolven varjoon. Murray on sivussa, Djokovic, Nadal ja Wawrinka enemmän tai vähemmän kysymysmerkkejä, Federerillä ikää 36 vuotta.

Seuraavan ikäluokan pelaajat ovat pelaajina parhaassa iässään, mutta eivät ole toistaiseksi päässeet murtautumaan vanhojen mestareiden ohi. Tämän ryhmän johtotähdeksi on noussut Grigor Dimitrov. Henri Kontisen Wimbledonin poikien sarjan finaalissa vuonna 2008 voittanutta bulgarialaista pidettiin yleisesti seuraavana supertähtenä, mutta kehitys jäi hiukan polkemaan paikallaan. Nyt Dimitrov lähtee turnaukseen kolmanneksi sijoitettuna ja takana on Lontoon ATP-finaaliturnauksen voitto.

Vielä nuoremmissa, parikymppisissä ja sitäkin nuoremmissa pelaajissa on tulossa paljon huippulahjakkaita pelaajia. 20-vuotias Alexander Zverev on jo vakiinnuttanut paikkansa maailman huipulla, mutta Grand Slam -turnauksissa tulokset ovat vielä olleet vaatimattomia. Venäläispelaajien uusi sukupolvi Andrei Rublev, Karen Hatshanov ja Daniil Medvedev on tulossa vahvasti esille.

Australian omista pelaajista Nick Kyrgiosilla on potentiaalia vaikka mihin, mutta mies on tähän asti ollut otsikoissa lähinnä negatiivissa yhteyksissä. Kyrgios on sanonut pyrkivänsä nyt tasaisempaan suorittamiseen. Vuoden alussa tuli jo turnausvoitto Brisbanessa. Vasta 18-vuotias Alex De Minaur on myös esittänyt hienoja otteita alkuvuoden Australian kisoissa. Sydneyssä hän pääsi finaaliin asti, mutta hävisi niukasti Medvedeville.

Naisten kaavio on jälleen täysin auki

Naisten turnauksissa kaaviot ovat olleet Serena Williamsin äitiysloman aikana täysin auki. Mestarikandidaatteja on ainakin parikymmentä. Kuinka moni veikkasi Jelena Ostapenkon mestaruuden Ranskan avoimissa tai Sloane Stephensin US Openissa?

Ykkössijoitettu Simona Halepilla olisi jälleen yksi mahdollisuus ensimäiseen Grand Slam -turnausvoittoon. Suosikkeihin kuuluvat myös muut kärkinimet Karolina Pliskova, Caroline Wozniacki, Angelique Kerber, Garbine Muguruza, Elina Svitolina ja 37-vuotias Venus Williams. Mutta mestari voi tosiaan olla hyvin moni muukin.

Lue myös:

Kontisella ja Peersillä mukava arpa Australiassa

Suosittelemme

Tuoreimmat