Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Suomella on lentiksen MM-kisoissa kaikki pelissä – myös unelma olympialaisista

Ensi syksyn MM-lentopalloon liittyen on syytä pysähtyä hetkeksi tuumaamaan avausottelun kunniaa, otteluohjelmaa, Tokion 2020 olympiaunelmaa ja Suomen kokoonpanoa.

Maajoukkuelentopallo
Suomi lentopallo Krastins Seppänen Kerminen Tervaportti Siirilä Ojansivu
AOP

Harvat ovat pysähtyneet huomaamaan, millainen kunnia Suomen lentopallomaajoukkuetta on kohdannut. Jättimäisen pallopelin 24 maan MM-kisojen avausottelu, isäntämaata vastaan!

MM-lentopallon järjestäjistä Bulgaria kelpuuttaa vastaansa sinivalkoiset su 9.9.2018 klo 19.30 Varnassa. Turha puhua paikallisesta ajasta. Bulgariassa kello lyö samaan tahtiin kotimaamme kanssa.

Huh, mikä kunnia! Toinen isäntä Italia aloittaa Roomassa Japania vastaan samana päivänä klo 19.30 eli aikaero huomioiden tuntia myöhemmin. Suomen valintaa aitoon avauspeliin voisi vähän hehkuttaa!

Muuten otteluohjelma on Suomen kannalta kummallinen. Neljä välipäivää on luvassa Varnan kultarannikolla ennen kuin viitenä iltana neljässä päivässä vastaan asettuvat lähes putkessa Kuuba, Puola, Puerto Rico ja Iran.

Varnan halli vetää "vain" 6000 katsojaa. Bulgarialaiset osaavat täyttää Areenansa ja puolalaiset sekä suomalaiset fanit liikahtavat. Keskenäisiin peleihin hallin kapasiteetti ei tule riittämään.

Miksi Suomen otteluohjelma on outo?

Suomen osalta epätasapainoiseen otteluohjelmaan voi olla syitä, tai sitten kyseessä on vahinko. Syitä etsittäessä ainakin kaksi vaihtoehtoa nousee pintaan. Heittäähän kalenteri suomalaiselle lentopallofanille haasteen. Kaiken kattavasta kisareissusta avauspeliä varten tarvitaan periatteessa viisi päivää, sitten tarjontaa on luvassa tiiviillä tahdilla. Joku saattaa skipata ensimmäisen ottelun ja matkustaa Varnaan vasta neljän pelin putkeen

Taktikoivatko bulgarialaiset ohjelman suomalaisfanille "hankalaksi" laimentaakseen intoa matkailuun ja varmistaakseen bulgarialaisyleisölle riittävästi tilaa MM-lentopallon avausotteluun?

Vai laskevatko kisajärjestäjät sen varaan, että suomalaiset saapuvat alueelle sankoin joukoin joka tapauksessa heti avausviikonloppuna ja viettävät hiekkarannan ääressä näin ollen peräti muhkeat 10 päivää palveluja käyttäen?

Veikkaan kuitenkin ehkä jälkimmäistä, sikäli kun näitä juttuja on mietitty otteluohjelmaa rakennettaessa.

Siirilä Sammelvuo Sinkkonen lentopallomaajoukkue
Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon on paitsi kerättävä Suomen parhaat yhteen myös saatava heistä puristettua paras tulos.Lentopalloliitto

Jääkö olympiakarsinta kokonaan kokematta?

Suomen olympiakomitea on asettanut tavoitteekseen palloilujoukkueen selviytymisen tuleviin kesäolympialaisiin. Olympiakarsintasysteemi 2020 Tokioon on yhä arvoitus. Rioon 2016 mennessä oli siirretty jakamaan ainoastaan niukkuutta. Mahdollisuuden yrittää saivat vain harvat aateliset. Esikarsintoja ei enää järjestetty.

Suomi sai paikan kahdeksan parhaan Euroopan olympiakarsintaan. Sen ansiosta, että selvisi MM-lopputurnaukseen 2014 ja sieltä ensin 16 joukkoon sekä lopulta lähes sensaatiomaisesti yhdeksänneksi. Rankingpisteitä ropisi riittävästi.

Ilman MM-lopputurnausta, sen jatkopaikkaa ja hyvää loppusijoitusta Suomi ei olisi saanut edes mahdollisuutta yrittää Rioon.

Arvelen, että nyt jälleen käytetään karsinassa tiheää kampaa. Heitän veikkauksen, että mitään Tokion olympiakarsintamahdollisuutta ei edes avaudu ellei Suomi selviä jatkoon Varnan alkulohkostaan.

Panokset ovat suuret, isommat kuin kuin ehkä edes osaamme ajatella.

Jääkö Tokion olympiakarsintakin haaveeksi?

Suomen on saatava MM-lentopalloon 2018 maksimaalisesti kovin mahdollinen maajoukkue. Varnan alkulohko näyttää monella tapaa suuntaa suomalaiselle lentopallolle. Maailmanliigasta ulos pullahtaminen ei ole niin paha juttu, mitä jotkut jo ennättivät kauhistelemaan. Onhan käytännössä ihan sama pelaako Suomi 32 maan (vanhassa) maailmanliigassa kakkostasolla kuin (jäätyään ulos tiivistetyn 16 maan maailmanliigasta) uuden kultaisen Euroopan liigan ykköstasolla. Vastustajat tulevat lähes samasta porukasta kuitenkin.

MM-lentopallon alkulohko ja siinä pärjääminen on sitä vastoin ehdottomasti seuraava kohtalonkysymys.

Jatkoon pitää päästä. Tokio saattaa muuten olla ohi ennen kuin edes ehtii alkaa. Maajoukkueen on oltava iskussa.

Sataprosenttiseen lyöntiin päästäkseen Suomen lentopallomaajoukkue tarvitsee MM-leiritykseen kaikki parhaat pelaajansa; nuoret ja myös kokeneemmat. MM-kisamiehistöön ei toki mahdu kuin 14 lentopalloilijaa, mutta jokaisen kyvykkään pitää ilmoittautua taistelemaan pelipaikoista. Kamppailua edustustehtävistä tarvitaan, jotta vire ja panostus nousee tappiin kaikilla lopulta valituilla.

Suomen täytyy tarjota MM-lentopallossa paikalla oleville ja kotimaassa seuraaville parasta mahdollista suomalaista maajoukkuelentopalloa! Sen ansaitsevat myös lentopallon kannattajat.

Lentopallomaajoukkue suomi lentis
Lentopalloliitto

Nuoret ja vanhat tarvitaan

Voi olla turhauttavaa lähteä leireilemään, kun fakta on, että kaikki eivät mahdu mukaan. Mutta keskenäistä taistelua pitää olla, jotta kilpailu on riittävää ja helmet seuloituvat lopulliseen miehistöön.

Nyt jos koskaan kannattaa kokeneenkin pelaajan laittaa vielä kerran kaikki peliin ja pakottaa myös nuoret taistelemaan jo osittain valtaamistaan pelipaikoista. Panos maajoukkueelle voi olla merkittävä ja sparraava, vaikka ei lopulta 14 pelaajan MM-miehistöön mahtuisikaan.

Kyse on Suomen maajoukkueen tulevaisuudesta. Myös siitä, että ei näitä MM-ja olympiamahdollisuuksia edes välttämättä tule jatkossa enää näin usein. Kilpailu lentopallon huipulla kiristyy koko ajan. Ei ole itsestään selvää, että Suomi on jatkossa mukana tai edes tyrkyllä.

Mutta ihanan kiehtovaa aikaa eletään. Ja hyvää muutenkin suomalaisessa urheilussa. Kuten viime vuosikin osoittaa. On ollut merkittävä jakso suomalaisessa urheilussa tämä päättynyt satavuotisjuhlavuosi 2017. Kovatasoinen ja onnittelut ansaitseva.

Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla, kun miettii sitä, että toukokuussa lentopallomaajoukkueen pelaamalla hankkima MM-lopputurnauspaikka 2018 kisoihin ei mahdu edes 10 kovimman joukkoon ehdolle, kun mietitään ja äänestetään päättyneen vuoden 2017 sykähdyttävintä urheiluhetkeä.

Suosittelemme

Tuoreimmat