Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Näin hurja on Lauri Markkasen heittokäsi NBA:sssa – uusi vuosi on tuonut suomalaistähden kaikkien aikojen tulokastahtiin

Lauri Markkanen on tammikuun peleissä upottanut kolmeen pisteen heittoja niin kovaan tahtiin maalman kovimassa koripalloliigassa, että hän on kirinyt kaikkien aikojen tulokastahtiin takaisin. Heittotarkkuus on ollut tammikuussa myös erinomaista.

NBA
Lauri Markkanen
Lehtikuva

Suomalaistulokas Lauri Markkanen on ollut kalenterivuoden 2018 aikana hurjassa iskussa koripalloliiga NBA:ssa.

Se on näkynyt erityisesti kolmen pisteen heitoissa. Hän on upottanut bonuskaaren takaa peräti 27 kertaa 7 ottelussa eli keskimäärin 3,9 onnistumista ottelua kohden.

Samalla Markkanen on noussut takaisin kaikkien aikojen kovimpaan tulokastahtiin. Markkanen on upottanut ensimmäiseen 43 ottelukierrokseen yhteensä 98 kolmosta. Tulokkaiden kaikkien aikojen kolmosennätystä hallussaan pitävä Damien Lillard oli vuonna 2012–2013 onnistunut yhtä monta kertaa ensimmäisellä 43 ottelukierroksella. Yhteensä Lillard onnistui tulokaskaudellaan 185 kertaa kolmen pisteen heitoissa.

Markkanen oli viimeksi Lillardin kanssa samassa ennätystahdissa 25. ottelukierroksella joulukuun alussa New York Knicksiä vastaan pelatun ottelun jälkeen. Sen jälkeen 20-vuotias suomalaistähti huilasi kolme ottelua selkävaivojen takia.

Sitten kolmoslukemat pysyivät maltillisina, kunnes Indianaa vastaan rävähti 29. joulukuuta viisi onnistunutta kolmosta 32 pisteen ottelussa.

Markkasen kanssa pitkin kautta ennätyksellistä tahtia on pussittanut myös toinen tulokas: Utahin Donovan Mitchell. Hän on kuitenkin jo kuusi onnistunutta kolmosta Markkasen takana, vaikkakin hänellä on myös yksi ottelukierros vähemmän kuin Markkasella. Otteluita heillä on yhtä monta pelattuna. Viime yönä Markkanen upotti neljä kolmen pisteen heittoa, kun Chicago kaatoi Detroitin 107–105.

Donovan Mitchell
Donovan MitchellAOP

Yhden kaikkien aikojen tulokasennätyksen 213-senttinen Markkanen kuitenkin pian rikkoo. Yhdysvalloissa on nimittäin tilastoitu myös vähintään seitsemän jalkaa pitkien (213 senttimetriä) kolmosonnistumisia. Seitsemän jalkaa on ollut koripalloliiga NBA:ssa eräänlainen mittari pitkille pelaajille, kuten vaikkapa Suomessa puhutaan usein ”kaksimetrisistä pelaajista.”

NBA:n kaikkien aikojen ensimmäinen eurooppalainen ykkösvaraus Andrea Bargnani on pitänyt seitsemänjalkaisten tulokasennätystä hallussaan 100 onnistuneella kolmosella, mutta Markkanen heittänee pian vaadittavat kolme kolmosta sisään ja ohittaa italialaisen.

Kaikista pelaajista tämän kauden tilastokärjessä on Houstonin James Harden 145 kolmen pisteen onnistumisellaan.

Tammikuussa on uponnut myös tarkasti

Positiivista Markkasen uuden vuoden sykäyksessä on ollut myös heittotarkkuus. Markkanen on upottanut seitsemässä tammikuun ottelussaan heitot bonuskaaren takaa peräti 51,9 prosentin tarkkuudella.

Chicagon Kay Felder (vas), Lauri Markkanen ja Paul Zipser NBA:n koripallo-ottelussa Chicago Bulls vs Utah Jazz Bullsin kotiareenalla United Centerillä Chicagossa 13. joulukuuta 2017.
Lehtikuva

Lukema on todella kuitenkin todella mainio, sillä yleisesti ottaen 40 prosentin tarkkuus on jo hyvä kolmen pisteen heitoissa. 45 prosentin kohdalla voidaan puhua jo erinomaisesta. Tämän kauden tarkin kolmosheittäjä NBA:ssa on toistaiseksi ollut Markkasen joukkuetoveri Nikola Mirotic (46,4). (siirryt toiseen palveluun) Markkasen koko kauden heittotarkkuus jää vielä siitä, sillä hän on upottanut kolmoset koko kaudella 37,3 prosentin tarkkuudella.

Pisteitä kärkitulokkaiden tahtiin

Markkanen on viimeistellyt peräti 19,7 pistettä ottelua kohden tammikuussa, kun hänen koko kautensa keskiarvo on sekin kunnioitettavat 15,5. Tulokkaiden parhaista pistemiehistä parempaan vuoden alussa ovat pystyneet vain tulokkaiden pistetilastoa koko kaudelta johtava Mitchell ja vuoden 2016 ykkösvaraus Ben Simmons.

Mitchell on pussittanut koko kaudella 18,8 pisteen keskiarvolla. Tammikuussa koreja on syntynyt 23,4 pisteen keskiarvotahtiin.

Simmonsin koko kauden keskiarvo on 16,4, mutta tammikuun kolmessa ottelussa hän on tehnyt 20,3 pistettä ottelua kohden. Neljäntenä oleva Markkanen on kukistanut tämän vuoden puolella koko kauden tulokkaiden pistetilastossa kolmantena majailevan Kyle Kuzman selvästi. Alkukauden yllättäjiin lukeutuva Lakersin ensimmäisen kierroksen loppupään varaus on saanut aikaan 11,3 pistettä. Koko kauden on keskiarvo 16,7.

NBA:n koko pistetilaston kärjessä on myös kolmosia eniten tykittänyt Harden 32,3 pisteen keskiarvollaan.

Lue myös:

Katso kylmänviileän Markkasen huippuhetket – kolmosia, voimadonkki ja voittoheitto: "Hyvään suuntaan ollaan menossa"

Vastustaja ja oma valmentaja ylistivät kylmäpäistä Markkasta: ”Upeaa 20-vuotiaalta tulokkaalta” – suomalaistorni suuntasi kehut muualle

Lauri Markkanen loisti taas Chicagon kärkenä – pussitti voittoheiton tähtitoverin paluupelissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat