Hyppää sisältöön

Edellisten olympialaisten jälkeen Leijonien keulakuva oli päättämässä uraansa, kunnes rohkeni vaatia urheilulta enemmän – Noora Räty uskalsi sanoa, ettei kahdeksan tunnin työpäivä ja pelailu siinä ohessa riitä

Noora Räty oli lopettaa uransa edellisten talviolympialaisten ympärillä, mutta nyt saa kiinalaisseurassa uransa parhaita tienestejä.

Noora Räty on tehnyt suomalaiselle naisjääkiekkoilijalle harvinaisen uran. Jo 16-vuotiaana Suomen maajoukkueen mukana olympialaisissa ollut Räty teki muutama vuosi sitten historiaa pelatessaan ensimmäisenä naismaalivahtina Mestis-ottelun.

Otsikoihin Räty on noussut myös vahvan persoonansa myötä. Erityisen paljon kohistiin vuonna 2016, jolloin maailman parhaanakin naismaalivahtina pidettyä Rätyä ei valittukaan Suomen MM-kisajoukkueeseen. Pääpeli-ohjelmassa hän muistelee kohua.

– Sinä kautena olin tehnyt linjauksen panostaa miesten joukkueeseen, jossa olin aloittava maalivahti. Tavoitteet olivat siellä. Helmikuun maajoukkueleirillä en olisi ollut sataprosentisessa kunnossa, ja maajoukkuevalmentajien kanssa sovittiin, että en osallistuisi leirille, Räty kertoo.

Leirityksen viimeisinä päivinä Räty kuitenkin koki polvensa olevan riittävässä kunnossa tärkeää seuraottelua ajatellen. Tieto Rädyn pelaamisesta päätyi lehtiin, ja myrsky oli valmis.

– Siitä alkoi sanasota, ja se oli niin lähellä kisoja, ettei sellaista draamaa enää tarvittu.

Räty sai lukea lopullisen ratkaisun internetistä.

– Se oli ihan oikea päätös, etten ollut mukana, hän myöntää nyt.

– Olin raivoissani siitä, että olin pelannut hyvän kauden ja pelannut monissa kisoissa, mutta samaan aikaan ajattelin, että jos valmennus ei minua sinne halua, niin en myöskään halua pelata siellä. Molemminpuolinen luottamus on tärkeää.

Suorat sanat eivät sovi kaikille

Osa Rädyn vahvasta luonteesta on peräisin lapsuudesta poikien keskuudessa. Käytännössä mahdollisuus haastaa itsensä jääkiekossa edellytti pelaamista poikien joukkueissa, joissa sanomisia ei otettu liian vakavasti.

Vielä nykyäänkin Rädyn suorat sanat ovat saattaneet tulla yllätyksenä niille, jotka eivät häntä tunne.

– Aina kun uusi pelaaja liittyy joukkueeseen, hän ei tunne minua. Jos tulee vaikka huono erä, saatan sanoa siitä pukukopissa. Vaadin itseltäni paljon, ja samoin muilta pelaajilta. Joku nuori uusi pelaaja, joka ei ole siihen tottunut, saattaa suorien sanojen edessä ihmetellä räyhäämistä.

Rädyn asemaa joukkueen sisällä korostaa hänen statuksensa tähtipelaajana. Suomen naismaajoukkueelle hän on ollut tukipilari, joka oli mukana voittamassa olympiapronssia Vancouverissa vuonna 2010. Sen myötä voittajan asenne on käännettävissä koko joukkueen vahvuudeksi.

– Valmennuksen kanssa on puhuttu paljon siitä, että jos menen kentälle ja osoitan, että tulin voittamaan, useasti moni hyppää siihen mukaan. Toivottavasti päästään pisteeseen, jossa kärkimaita vastaan 20 pelaajaa on tullut voittamaan.

Monella valmentajalla on ehkä vähän vahva ennakkokäsitys siitä, millainen olen. Ajan myötä tutustuessa selviää, että en olekaan sellainen.

Noora Räty

Rädystä on ehditty muodostaa monenlaisia mielipiteitä, vaikka useimmat tuntevat hänet vain jääkiekkomaalivahtina. Vaikka maskin takana ja pukukopissa tunteet voivat räiskyä, Räty sanoo olevansa todellisuudessa hillitympi persoona.

– Isossa sosiaalisessa tilanteessa en ole se, joka jutustelee kaikkien kanssa. Sytyn aika hitaasti uusien ihmisten keskuudessa. Olen myös aika hyväsydäminen ja huolehdin lähimmäisten hyvinvoinnista. Jos joku pyytää apua, niin kyllä minä autan.

– Valmentajat ovat aika hyvin hyväksyneet minut. Juuri sinä kautena, jolloin maajoukkueen kanssa tuli ongelmia, minua yritettiin laittaa johonkin muottiin. Toimintakulttuuria yritettiin uudistaa, ja siihen kuuluen olisi pitänyt tehdä tiettyjä asioita tietyllä tavalla. Koin, että oma persoonani tapettiin. Olisi pitänyt istua kopissa kuin hautajaisissa ja hauskanpito tarkoitti sitä, ettei keskity.

Räty sanoo jopa valmentajien uskoneen kuulopuheita, mutta käsitysten muuttuneen yhteistyön seurauksena. Maalivahti toivoo samanlaista ymmärrystä, jota hän sanoo saaneensa Yhdysvalloissa pelatessaan paikallisessa yliopistosarjassa.

– Halusin mahdollisuuden ihmisenä, enkä halunnut tulla tuomituksi jonkun puskaradion kautta. Monella valmentajalla on ehkä vähän vahva ennakkokäsitys siitä, millainen olen. Ajan myötä tutustuessa selviää, että en olekaan sellainen.

Mestis-paikka antoi uuden alun

Tällä hetkellä Räty elää unelmaa, jota ei osannut edes kuvitella. Kiinalaisessa Kunlunissa hän tienää paremmin kuin koskaan aiemmin. Joukkue pelaa kanadalaisliigassa maan valmistautuessa muun muassa vuoden 2022 talviolympialaisiin, jotka käydään Pekingissä.

Alle neljä vuotta sitten ura kuitenkin oli risteyksessä. Kun Suomen urakka Sotshin olympialaisissa päättyi, Räty kertoi Ylelle, ettei aio lähteä harrastelemaan. Maalivahti mietti uransa lopettamista, mutta pelit jatkuivatkin aivan uudella tasolla, kun paikka Mestis-seura Kiekko-Vantaan maalilta avautui.

– Onneksi pyörsin päätöksen. Sen jälkeen on Suomessa lähtenyt ura liitoon. Ehkä se avasi uusia uria, että uskalsin sanoa, ettei riitä tehdä kahdeksan tunnin päiviä ja pelailla ohessa. Halusin mahdollisuuden pelata ammatikseni.

Räty pelasi kaudella 2014-2015 Kiekko-Vantaassa kahdeksan ottelua. Marraskuinen voitto TUTOsta nosti itseluottamuksen ennätyskorkealle.

– Mestis-porukan mukana tajusin pärjääväni. Sitten aloin miettiä, että mitä jos? Kesän aikana nostin urheilullisesti itseni aivan uudelle tasolle ja syksyllä harjoitusotteluissa kaikki meni nousujohteisesti.

– Kun tuli ensimmäinen voitto, tuli sellainen olo, ettei ole enää mitään, mikä pysäyttäisi minut. Pystyin saavuttamaan kaiken sen, mitä kaikki epäilivät.

Lue myös

.
.