1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu urheilu

Villi irokeesi jäi olympiahistoriaan ja nosti lumilautailun suomalaisten huulille – Heikki Sorsan tempaus on yhä "lumilautailun legendaarisimpia ja ikonisimpia juttuja"

Heikki Sorsa nousi suursuosioon Salt Lake Cityn olympialaisissa vuonna 2002.

Urheilu-Suomi: "Lumilautailun legendaarisimpia ja ikonisimpia juttuja" – Heikki Sorsa nosti lajin ison yleisön mieliin
Urheilu-Suomi: "Lumilautailun legendaarisimpia ja ikonisimpia juttuja" – Heikki Sorsa nosti lajin ison yleisön mieliin

Vasta parikymppinen Heikki Sorsa oli Salt Lake Cityn talviolympialaisten suomalaishahmoja. Lumilautailija voitti lumikourun karsintakilpailun komeasti, mutta kansansuosikiksi hän nousi omalaatuisen tyylinsä myötä.

Urheilu-Suomi-dokumentin päätösjaksossa muistellaan Salt Lake Cityn tapahtumia.

– Olympiapukuun kuuluu pipo, mutta kävin kysymässä joukkueenjohtajalta, saisinko pitää irokeesia tämän yhden kerran. Siitä idea hiljalleen lähti, Sorsa sanoo uudessa Urheilu-Suomi -dokumentissa.

– En aluksi ajatellut siitä mitään enempää, mutta hauskaahan oli tultu pitämään. Se toi esille sitä, mitä halusinkin näyttää: voi kisata lajissaan niin hyvin kuin pystyy, mutta samalla voi pitää niin paljon hauskaa kuin haluaa. Sitähän tehdään siksi, että siitä nauttii.

Sorsan korkea irokeesi yhdessä muun muassa hänen mieltymykseensä kisakylän hampurilaisiin toi lautailijalle ja lajille runsaasti uutta näkyvyyttä.

– Se on mielestäni yhä yksi lumilautailun legendaarisimpia ja ikonisimpia juttuja. Se on varmasti tuonut lumilautailua hyvällä tavalla maailmankartalle. Se näkyvyys ja kohina mitä lumilautailusta saatiin auttoi erottumaan muista lajeista, lumilautailija Eero Ettala sanoo.

Nuoremman polven lautailija, kolminkertainen maailmanmestari Roope Tonteri nimeää Sorsan yhdeksi innoittajakseen.

– Esikuvat ovat olleet hyvin merkityksellisiä. Heikkikin tuli täältä kylmästä pohjolasta ja oli yksi maailman parhaista laskijoista. Pienenä sitten ajattelin, että tuo on se juttu, mitä haluan tehdä.

Urheilu-Suomen kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa. Televisiossa viimeisen jakson ensiesitys keskiviikkona klo 21 Yle Teemalla. Jakso esitetään myös TV2:lla torstaina klo 19, Yle Teemalla lauantaina klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaina klo 21.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaina klo 15. Urheilijoiden henkilökuva kuullaan lauantaina klo 12:n jälkeen Radio Suomessa.