Marjamäki linjasi Lasse Kukkosen Leijonien olympiakapteeniksi – yksi yllätyshyökkääjä kaikkien leirien ulkopuolelta: "Äärimmäisen voittava pelaaja"

Lauri Marjamäen joukkueessa on neljä pelaajaa, jotka eivät pelanneet lainkaan valmistavissa syksyn EHT-peleissä. Heistä Jonas Enlund ei ole vielä pelannut kertaakaan arvokisoissa. Lasse Kukkosen Marjamäki valitsi jo olympiajoukkueen kapteeniksi.

jääkiekko
Lauri Marjamäki
AOP

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueeseen helmikuun olympialaisiin nimetyistä pelaajista on aiempaa olympiakokemusta neljällä. Nuorimmat pelaajat ovat 1999–syntyneet Miro Heiskanen ja Eeli Tolvanen.

Konkarina toimii puolustaja Lasse Kukkonen, 36. Konkaripuolustajan valinnasta Leijonien arvokisajoukkueisiin riittää joka vuosi puhetta julkisuudessa ja fanien keskuudessa. Hänellä on takana jo kolmetoista arvokisaa.

Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki linjasi olympiajoukkueen julkistamistilaisuudessa, että Kukkonen on itseoikeutetusti Leijonien kapteeni.

– Johtajuus, puolustuspelaaminen, alivoimapelaaminen, hyvä Helsingin EHT-turnaus ja tämän hetken vire, Lauri Marjamäki perusteli Kukkosen valintaa Yle Urheilulle.

Neljä pelaajaa EHT-pelien ulkopuolelta

Suomen joukkueessa on neljää pelaajaa lukuun ottamatta kaikilla jo pelejä alla Leijonien paidassa syksyn EHT-turnauksissa eli Marjamäen sanoin mukaan "olympialeireillä".

Heistä Oskar Osala, Juuso Hietanen ja Tommi Kivistö ovat edustaneet aiemmin Leijonia arvokisoissa. Jonas Enlund puolestaan ei ole aiemmin ollut aikuisten arvokisoissa kertaakaan. Hän on viime aikoina KHL:ssä hyvässä kunnossa: 12 edelliseen peliin 13 tehopistettä.

– Hän on ollut meidän tehokkain pelaajia KHL:ssä viime peleissä, Marjamäki sanoi jo julkistamisen yhteydessä lehdistön edessä.

Marjamäelle Enlund on ollut tuttu pelaaja jo pitkältä ajalta.

– Hän on ikäluokkaa -87. Olen seurannut häntä C-juniorista asti, kun olin Bluesin valmentaja. Hän on ollut välillä maajoukkueessa. Lahjakkuus on tiedetty. Yhtenä kautena hän iski Tapparalle 28 maalia liigassa ennen kuin lähti, Marjamäki kertoi Yle Urheilun haastattelussa ja muistutti, että Enlundilla on ollut viime vuosina paljon vastoinkäymisiä.

– Sitten tuli ilkeä loukkaantuminen ja meni yli puoli vuotta. Sitten taas TsSKA:ssa syksy ja meni taas puoli vuotta, kun toinen nilkka meni. Aika huonoa säkää.

Marjamäki on nähnyt Enlundin pelejä myös paikan päällä Venäjällä.

– Nyt hän on ollut Sibirissä äärimmäisen voittava pelaaja tehojen puolesta ja on ollut myös hyvä alivoimapelaaja. Enlund ei tee oikeastaan mitään väärin kentällä. Hienoa, että hän on tuossa iskussa. Hän auttaa meitä varmasti paljon.

Juuso Hietanen loukkaantui pahasti ennen Helsingin EHT-turnausta.

– Pikkaisen hän tuli jälkijunassa. Luotin kyllä siihen, että hän tulee sieltä. Monta kertaa juteltiin ja viestiteltiin. Suoritustaso on ollut kovaa luokkaa niissä kymmenessä pelissä, mitä olen katsonut. Ennen kaikkea hän on ollut meidän tehokkain puolustaja.

"Nyt satsataan luonteeseen ja ilmapiiriin"

Päävalmentajan mukaan Leijonat tarvitsevat olympiamenestykseen hyvän ja erinomaisen väliiin suuntautuvan suorituksen jokaiselta pelaajalta ja valmentajalta.

– Silloin me olemme vahvoilla. Tiedostamme, että ihan ok ei riitä mihinkään, Marjamäki sanoi.

Marjamäki uskookin, että joukkueen iskukyky olympialaisissa on hyvä.

– Nyt satsataan luonteeseen ja ilmapiiriin. Sitten tuodaan vähän lisää mausteita peliin, Marjamäki painotti.

– Puhutaan viisikon pelinopeudesta, hyökkäys- ja puolustussuuntaan. Ennen kaikkea tehokuutta on ruvettu myös miettimään.

Marjamäki korosti myös rutiinien merkitystä valmistautumisessa olympialaisiin. Luvassa on kymmenen päivän tiivis turnaus helmikuussa.

– Monesti urheilijoille tulee valinnan jälkeen sellainen, että ruvetaan tekemään enemmän. Sitten mennään olympiakylään. Kohta ollaan sekaisin kuin seinäkellot. Olemme yrittäneet painottaa sitä, että meillä on yhteinen kokemus. Se meidän pitää kaivaa ja pikkaisen siihen päälle, niin varmasti hyvä tulee, Marjamäki sanoi.

Roolituksen täytyy olla myös selvillä ennen kisoja.

– Jokainen tietää, että kuka lähtee ylimääräisenä hyökkääjänä tai kuka on 8. puolustaja ja mitä ne tarkoittavat. Roolit on käyty niin tarkkaan läpi, että se auttaa henkilökohtaista valmistautumista, Marjamäki sanoo.

Jo viime vuoden MM-kisoissa puhuttiin Suomen maalintekotehokkudesta. Suomi oli maalinteon tehokkudessa kymmenes. Sama asia nousi esille vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Nuorten Leijonien kohdalla.

– Siitä on puhuttu juurta jaksaen. Olemme saanet sitä kuitenkin näkyviin Helsingissä, Tshekissä ja Moskovan maalla, Marjamäki vakuutti.

*Lue myös: *

Mietitkö miksi Kukkonen on aina Leijonissa? Näin valmennus avaa Leijonien puolustuksen anatomian

__Tässä on Leijonien joukkue olympialaisiin – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

__Räty, Tapani ja Välilä tähtinä – Pyeongchangiin lähtevät Naisleijonat selvillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat