Suora

  • Miesten joukkuemäki, Zakopane
  • Mäkihypyn MC: Zakopane, joukkuemäki
  • Freestylen MC: Tremblant, kumpareet
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste

”Tämä kuulostaa banaalilta” –  isoveli muistelee 15-vuotiaan Hannu Mannisen olympiadebyyttiä

Hannu Mannisen perheessä elettiin niin kovaa urheilulle, että olympiadebyyttiä 15-vuotiaana ei koettu lainkaan historiallisena.

PyeongChang 2018
Hannu Manninen
Hannu Manninen on voittanut urallaan kaikkien aikojen eniten maailmancup-kisoja yhdistetyssä.AOP

Eletään helmikuuta 1994 Norjan Lillehammerissa. Suomen olympiajoukkueen kuopuksena heiluu vasta 15-vuotias yläkoululainen Hannu Manninen. Suomen edelleen kaikkien aikojen nuorin olympiaedustaja on 38:s henkilökohtaisessa kilpailussa.

Mannisen perhe seuraa kisoja innolla, mutta tilanteen poikkeuksellisuutta ei tunnelmasta havaitse.

– Tämä kuulostaa banaalilta, mutta se oli vain hyvää meininkiä. Ei sitä sillä tavalla historiallisena kokenut, itsekin yhdistetyssä oman ikäluokkansa huippuja ollut Kari Manninen muistelee 24 vuoden taakse.

Mannisen perhe oli nimittäin urheilullisesti poikkeuksellinen. Veljekset Kari ja Hannu olivat Suomen huippuja yhdistetyssä. Heidän Pirjo-siskonsa kilpaili myös maastohiihdossa kansainvälisellä tasolla. Pirjo Manninen (nyk. Muranen) voitti urallaan kolme MM-kultaa.

– Perheessä elettiin urheilua. Tämä ei ole arroganttia. Asiat tulivat Hannulle nopeasti ja aikaisin, mutta se oli silti vain jatkumoa. SM-kisat, vaatteiden sovitus ja sitten olympiakisat, Kari Manninen kertasi.

Nykyhetkessä samanlaista nuorten huumaa kuin Lillehammerissa

Tuohon aikaan Jyri Pelkosen luotsaama maajoukkue oli hyvin nuori. Olympianelikon ikänestori oli vasta 22-vuotias Jari Mantila. Nykyhetki on samankaltainen. Tukku nuoria on aivan kärjen tuntumassa, huippuna tällä kaudella palkintokorokesijoillaan säväyttänyt 21-vuotias Eero Hirvonen.

Parhaimmillaan maailmancup-kisassa yhdenneksitoista sijoittunut Kari Manninen on seurannut kisoja, miten töiltään Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskussairaalassa ortopedian erikoislääkärinä on ehtinyt.

– Tuntuu mahtavalta ja huippuhienolta. Pari vuotta sitten kommentoin Facebookissa nykyiselle päävalmentajalle Petter Kukkoselle, että alkaa vaikuttaa samalta pöhinältä kuin 1992–1995. Siellä oli silloin Manninen, Lajunen, Mantila, Nurmela, Sarparanta ja sitten takarivissä toinen Manninen, Kari Manninen sanoo.

Tapio Nurmela, Jari Mantila, Samppa Lajunen ja Hannu Manninen juhlivat joukkuekisan MM-kultaa vuonna 1999.
Tapio Nurmela, Jari Mantila, Samppa Lajunen ja Hannu Manninen juhlivat joukkuekisan MM-kultaa vuonna 1999.AOP

– Nyt se on sitten enemmän realisoitunut. Ei voi muuta sanoa kuin, että hienosti menee.

Yksi eroavaisuus niihin vuosiin kuitenkin on. Nykyään 39-vuotias Hannu Manninen on vieläkin mukana joukkueessa. 48 maailmancupin voitolla yhä kaikkien aikojen menestynein yhdistetyn kisaaja. Kari Mannisella ura päättyi 2000-luvun taitteessa kesken Saksan maailmancupin, kun Ruotsista tuli käsky opintopaikan saamisen jälkeen aloittaa lääkärin opinnot.

– Hannu on aina itsekin tajunnut, että hän pystyy urheilemaan huipputasolla, nauttimaan treenaamisesta ja siitä haasteesta. Uskoisin myös, että hän pystyy nyt paineettomasti harjoittelemaan. Sillä tavalla siinä on urheilun ilo taas kerran mukana, isoveli miettii pikkuveljensä pitkää uraa.

Manninen lopetti uransa jo toistamiseen vuonna 2011. Hän sanoi keskittyvänsä perhe-elämään ja liikennelentäjän töihin. Manninen kuitenkin palasi keväällä 2016. Tuloksena oli neljäs sija Taivalkosken SM-kisoissa. Pronssimitalista konkari jäi vain 0,3 sekunnilla. Tällä kaudella maailmancupissa sijoitukset ovat olleet kahdenkymmenen tietämissä.

Hannu Manninen kuvassa
Tomi Hänninen

Olympialaisissa Manninen kisaa ensimmäisen kerran keskiviikkona yhdistetyn normaalimatkalla. Kukaan nykymaajoukkueen jäsenistä ei ollut edes syntynyt, kun Manninen debytoi Lillehammerissa 1994.

– Huonohan se olisi, jos Hannu ei pärjäisi. Näen kuitenkin, että Hannun mukanaolossa on tietoista ja tiedostamatonta hyvää juttua. Taivalkosken SM-kisa oli myös herätys pojille. Pappa pääsee samoille viivoille taistelemaan mitaleista viiden tai viidentoista hypyn jälkeen ja on kerännyt kamat kasaan jostain pölyttyneestä varastosta, Kari Manninen heittää.

– Siellä on tiedetty, että Hannu tulee takaisin kisoihin ja on ollut napsuja lisää joka treeneissä sitten.

Triathlon ja perhearki yhdistää

Kari Manninen korostaa, että puheet kuitenkin veljensä nykyisestä urheilu-urasta voivat olla myös hieman värittynyttä pohdintaa. Veljien keskustelu yhdistetystä on lapsuus- ja nuoruusvuosien jälkeen jäänyt vähemmälle. Juniorisarjoissa saattoi olla vielä tiukkaa jälkipeliä, mutta nykyään puhutaan lähinnä perhearjesta. Kummallakin veljeksellä on lähes samanikäiset kolme lasta.

Hannu Manninen
Hannu ManninenAOP

Urheilusta puhuminen ei ole silti lakannut. Yhdistetyn sijaan tällä hetkellä kumpaakin yhdistää triathlon.

– Ortopedikollegoiden kesken on pieni triathlonskene. Minä innostuin siitä ja houkuttelin Hannun mukaan. Olemme edelleen ihan eri sarjoissa, vaikka ollaan iän puolelta nyt samassa sarjassa. Hannu on käynyt yhden ainoan täyden matkan ja heti alle 10 tuntia. Se on todella hyvän suorituksen raja, Kari Manninen paljastaa.

– Minun suoritustani ei tarvitse mainita. Pääsin maaliin ja olen tyytyväinen.

Yhdistetyn normaalimatka TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 8.00 alkaen. Hiihto-osuus starttaa kello 10.30.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat