Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Yhdistetty ja Parude

Peetu Piiroinen "Shaun Whiten 100 pisteen hypetyksestä" ja tulevasta olympiafinaalista: Maailman huipputaso on aika älytön

Vancouverin hopeamitalisti Peetu Piiroinen osallistuu Pyeongchangissa kolmeen eri lajiin lumilautailussa. Samaan ei ole yksikään mieslaskija aiemmin pystynyt.

urheilu
Peetu Piiroinen ilmassa slopestyle-kilpailussa.
Tomi Hänninen

Peetu Piiroinen on saanut nauttia alkukauden aikana lumilautailusta kivuitta, mikä on ollut 30 vuotta torstaina täyttävälle huippulaskijalle täyttä juhlaa.

– Viime kausi meni loukkaantumisten kanssa, olen ollut pitkästä aikaa ehjänä. Laskeminen on ollut kivaa, kun ei ole sattunut johonkin paikkaan, Piiroinen naureskeli Yle Urheilun haastattelussa ennen kisoja.

Piiroinen osallistuu uransa kolmansiin olympiakisoihin. Vancouverin olympiahopean jälkeen Piiroinen juhli TTR-kiertueen kokonaisvoittoja kausina 2010, 2011 ja 2013. Ennen niskaongelmia Piiroinen ehti saavuttaa WST-kiertueen MM-kullan big airissa 2016.

Etelä-Korean miesten lumilautailussa päähuomio kohdistuu muihin kuin suomalaislaskijoihin. Paineita ei pitäisi olla.

– Suoraan sanottuna yksikään suomalainen ei ole siellä aivan kärjessä. Itse koen, että big airissa mulla on paremmat saumat kuin halfpipessa, vaikka paipissa on tullut hyviä tuloksia. Maailman huipputaso on aika älytön.

Shaun White ja 100 pisteen show

Halfpipessa kohistaan ennakkoon Yhdysvaltain Shaun Whiten, Australian Scotty Jamesin ja japanilaisten kohtaamisesta. Maailmancupin ykköslaskija, 16-vuotias Yuto Totsuka ja 19-vuotias X Games -voittaja Ayumu Hirano jahtaavat Japanille ensimmäistä halfpipen olympiakultaa, ja kenraalikisoissa jälki on ollut lupaavaa.

Sotshissa olympiahopealle laskenut Hirano säväytti X Games -kourussa tammikuun lopussa. Hirano sai tempuillaan 99 pistettä ja jätti 98 pistettä kuitanneen Jamesin kakkoseksi.

Snowmassin maailmancupissa täydellisen 100 pisteen ranin laskenut White vetäytyi X Games -tapahtumasta flunssan takia. Whiten tähtäimessä on uran kolmas olympiakulta Pyeongchangissa, eikä loppusuoralla ole varaa virheisiin.

Alkukauden kisojen perusteella Pyeongchangissa olisi tarjolla olympiahistorian kovatasoisin halfpipen finaali. Tosin Piiroisen mielestä Whiten sadan pisteen potissa oli ripaus amerikkalaista showmeininkiä.

– Shaun on kaikkien aikojen paras paippilaskija. Sadan pisteen voitto oli tyypillistä hypetystä olympialaisia varten. Itse pidän Scotty Jamesia tyylikkäämpänä laskijana, mutta tiukka kisa tulee olympialaisten paipissa.

Hurjat temput pitäisi pysyä myös pystyssä

Piiroisen valtteina ovat puhtaat laskut ja tyyliikkään ilmavat temput slopestylessa ja big airissä.

Britti Billy Morgan pystyi neloiskorkki 1800 -temppuun jo vuonna 2015 (pyöritään neljä volttia viidellä kierteellä), joten Pyeongchangissa on luvassa hurjia, viiden kierroksen eli 1800 asteen hyppyjä.

– Big airissä on vaikeinta päästä finaaliin. Siihen tarvitaan yksi hyvä temppu. Finaalissa lasketaan sitten kahden eri tempun pisteet yhteen. Kuka vetää puhtaimmin oman temppunsa, niin pärjää. Kyllä varmaan viisi kierrosta (1800 astetta hypyissä) nähdään kisoissa, Piiroinen ennusti.

Piiroisen mukaan moni huippulaskija osaa vaikeita temppuja, mutta niiden toteuttaminen tiukassa paikassa on jo toinen juttu.

– Tosi kovat temput pitäisi myös pysyä pystyssä. Se lisäksi vaikuttaa, kuinka isosti vetää temput, Piiroinen pohti.

Olympiafinaalissa venyttävä uuteen kisatemppuun

Jos Piiroinen selviytyy big airissakin olympiafinaaliin, on edessä temppuvalikoiman tarkka harkinta.

– Finaalissa joutuu tekemään jonkin uuden tempun, joten riskirajoilla lasketaan. Omat rajat pitäisi ylittyä, jos haluan sen mitalin. Big airissä saattaa riittää neljä tai neljä ja puoli kierrosta ilmassa, jos vetää ne tyylikkäästi. Se on tuomareista kiinni, Piiroinen pohti.

Piiroinen kisaa Pyeongchangissa ensimmäisenä mieslautailijana jokaisessa kolmessa lajissa. Samaan on olympialaisissa aiemmin pystynyt vain naislaskija Torah Bright, joka saavutti Sotshissa hopeaa halfpipessa.

– Onhan se vaikeata vetää kaikki lajit. Slopestyle ja big air menee siinä samassa, mutta halfpipe onkin vähän vaikeampaa fyysisesti ja teknisesti. Se johtuu myös siitä, että on vaikeata löytää kunnon paikkoja, joissa voi treenata paippia. Vain harvat laskevat enää kaikkia kolmea (freestyle) lajia.

– Mä tykkään laskea ja tehdä kaikkea, mitä lumilaudalla vain voi. Teen sitä mikä on hauskaa, Piiroinen perusteli.

Suomi on saavuttanut neljä olympiamitalia lumilautailussa. Torinossa 2006 Markku Koski otti pronssia halfpipessa, Vancouverissa Piiroinen juhli hopeaa niinikään halfpipessa, Sotshissa Enni Rukajärvi laski hopealle slopestylessa, joka poiki pronssia Pyeongchangissa.

Korjattu klo 20.45: Korjattu tieto Enni Rukajärven mitalista.

Suosittelemme

Tuoreimmat