Suora

  • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten syöksylasku
  • Beaver Creek, miesten syöksylasku
  • Viimeistä viedään
  • Urheilustudio 8.12.

Näin olympiavoittaja Iivo Niskanen kuvailee hiihdon kovimpia kipuja: "Kun on valmis menemään tietyn rajan yli, vahvimmat pääsevät maaliin"

Iivo Niskanen avaa nyt arjen kuntoilijallekin, miltä esimerkiksi 50 kilometrin hiihdossa kipu tuntuu.

PyeongChang 2018
Iivo Niskanen
Iivo Niskaselle henkimaailma ylitti kivun Lahden 15 kilometrillä.Tomi Hänninen

Kuopion Puijonrinne heinäkuussa. Päivä on aurinkoinen, mutta se ei Suomen olympiamitalitoivoa Iivo Niskasta mietitytä. Nyt keskitytään vain harjoitukseen.

Niskanen takoo puiden varjossa ylös mäkeä sauvat kädessä kovaa tahtia. Takana on jo useampi nousu mäen huipulle koko ajan kiihtyvään tahtiin. Maailmanmestarin ja Suomen olympiamitalitoivon hengitys pauhaa huipulla. Viimeisellä kerralla mentiin niin kovaa kuin päästiin: vähintään samaa tahtia kuin 15 kilometrillä ellei jopa sprintillä.

Sykelukema näyttää kellossa 192, kun sauvarinneharjoitusten alussa se oli vielä 150.

– Nousukestoa siinä vaiheessa oli noin 45 minuuttia ja nousumetrejä 1 000 takana. Happo siihen kohtaan oli hyvä, koska elimistössä oli kuormitusta suhteellisen paljon, Niskasen valmentaja Olli Ohtonen kertoo harjoitusten jälkeen.

Iivo Niskanen kesäharjoituksissa
Yle

Iivo Niskasen mukaan paha olo kuuluu huippu-urheiluun.

– Huippukunnossa se on vielä kovempi. Jollain tavalla henkimaailma astuu kuitenkin kivun yli, että vauhti ei pysähdy. Esimerkiksi Lahdessa ei tuntunut missään kohtaa pahalta, Niskanen vertailee 15 kilometrin maailmanmestaruuskisaan viime keväänä.

Niskanen korostaa, että henkimaailma nousee avainasemaan kisamatkan viime hetkillä. Kovaa päätä tarvitaan.

– Kyllä minä väitän, että on meillä yksi sellainen mies Suomenkin joukkueessa. Vaikka ei olisi niin kovakuntoinen tai vaikka ei olisi hyvä päivä, niin silti se rimpuilee siinä ja oksentaa, Niskanen sanoo.

– Tiettyyn pisteeseen asti niitä kavereita pysyy rinnalla aika paljon. Mutta kun on valmis menemään tietyn rajan yli, vahvimmat pääsevät maaliin.

Holmenkollen oli Kulta-Iivolle kova koettelemus

Yksi kovimmista hetkistä Niskaselle oli viime keväänä Lahden MM-kisojen jälkeen Holmenkollenin 50 kilometrillä. Ratkaisevaa kanttia vaadittiin puolivälissä, 25 kilometrin kohdalla.

– Muut menivät vaihtamaan sukset. Itse en mennyt. Jäin yksin ja hiihdin niin paljon kuin vaan ikinä lähti, Niskanen miettii.

Iivo Niskanen Holmenkollenilla 2017
Iivo Niskanen lähti irtiottoon Holmenkollenin 50 kilometrin kisassa irtiotossa, mutta päätyi toiseksi.AOP

Lopulta vain Martin Johnsrud Sundby sai Niskasen kiinni ja hiihti voittoon. Niskanen taipui 9,9 sekunnilla.

– Vaikka itsekin on huippukunnossa ja harjoitellut hyvin, kisan aikana pelottaa, pystyykö oikeasti jaksamaan.

– Se oli vauhdin puolesta varmasti yksi kovimmista 50 kilometrin kisoista ikinä. Se meni hyvin ja toi itseluottamusta olympiatalveen.

"Jokainen voi koittaa tätä"

Yleisesti ottaen huippu-urheilijan on vaikea kuvailla kipua, mitä omassa työsuorituksessaan kokee. 26-vuotias Niskanen löytää kuitenkin pyydettäessä jokaiselle kuntoilijalle vertailukohdan.

– Jokainen voi koittaa tätä ja laittaa juoksumaton menemään tietyllä nopeudella ja kahden minuutin välein nostaa kulmaa suuremmaksi. Sitten kun ei enää pysty, odottaa kaksi minuuttia ja aloittaa taas siitä, mihin lopetti, Niskanen sanoo.

Iivo Niskanen
Iivo NiskanenYle

– Muutaman toiston jälkeen voi ehkä päästä siihen, mitä se paha olo oikeasti on. Kun sauvarinteessä nousuja on suunniteltu tehtäväksi vaikka kahdeksan kappaletta, niin siinä viiden ja kuuden kohdalla kysyy itseltä, onko varaa enää nostaa. Jostain se aina löytyy ja pystyy vielä kiristämään.

"Täytyy olla tietynlainen luonteenlaatu"

Valmentaja Ohtosen mielestä kipu kuuluu erityisesti hiihtoon. Rajan ylittäminen vaatii luonnetta.

– Täytyy olla tietynlainen luonteenlaatu, että tästä tykkää. Työskentely väsymys- kuin happokuormien kanssa polttaa lihaksia. Laittaa epäilemään, että onko tässä järkeä, Ohtonen sanoo.

Olli Ohtonen mittaa Iivo Niskasen laktaattipitoisuuksia harjoituksen jälkeen.
Olli Ohtonen mittaa Iivo Niskasen laktaattipitoisuuksia harjoituksen jälkeen.Yle

Niskanen on oppinut käsittelemään kipua.

– Enkä tarvitse välttämättä kaveria. Saan yllättävän hyvin itsestä irti. Tietysti voin vielä petrata äärimmäistä pahan olon sietoa. Kun kaikki on terveyden puolesta kunnossa, olen valmis kilpailemaan, Niskanen miettii.

Pyeongchangin olympialaisten miesten 50 kilometrin hiihdon yhteislähtökilpailu kello 7.00 Yle TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella.

Lue myös:

Hurja päätösviikonloppu! Niskanen huuhtoi kultaa, jatkaako Pärmäkoski mitalisaldoaan? Katso olympialaisten suomalaiset ja lähetystiedot

Kommentti: Iivo Niskasen tie olympiakultaan sisältää valtavan riskin

Iivo Niskanen tietää, mitä kultamitali 50 kilometrillä vaatii: kivun sietämistä, taisteluhenkeä, armotonta vauhtia ja isku juuri oikeassa paikassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat