Äiti tarjosi tyttärelleen balettia – Elina Risku valitsi mahdottoman lajin ja palauttaa Suomen naiset olympialaisiin 38 vuoden tauon jälkeen: ”Uskomaton saavutus”

Pikaluistelija Elina Risku on ensimmäinen suomalainen naispikaluistelija 38 vuoteen olympialaisissa. Edellinen oli hänen ätinsä Anneli, joka tarjosi aluksi tyttärelleen tyttömäisempiä harrastusvaihtoehtoja.

PyeongChang 2018
Elina Risku
Elina RiskuAOP

– Onko tämä totta, miettii Anneli Risku puhelimessa Seinäjoelta.

Hänen tyttärestään, Elina Riskusta, tulee Pyoengchangissa ensimmäinen suomalainen naispikaluistelija olympialaisissa 38 vuoteen. Sitä ennen Anneli-äiti oli ollut Suomen viimeinen naispikaluistelija olympialaisissa. Anneli Risku (o.s Repola) kisasi Lake Placidin olympiakisoissa 1980.

Anneli on elänyt, Elinan, 25, unelmassa mukana jokaisella solulla. Varsinaisia valmennuksellisia neuvoja hän ei anna, mutta on ollut vahvasti mukana niin onnen hetkillä kuin vastoinkäymisten aikanakin.

– Olen hirveän onnellinen olympiapaikasta. Elina on tavoitellut sitä unelmaa jo pitkään, Risku korostaa.

Elina Risku
Elina RiskuAOP

Anneli Risku siirtyi uransa jälkeen ohjaus- ja valmennuspuolelle. Elinan kymmenisen vuotta vanhemmat isoveljet olivatkin mukana pikaluistelukuviossa. Vuonna 1992 syntynyt Elina pyöri veljien mukana myös pikaluistelutapahtumissa. Silti Elinan ajautuminen lajiin ei ollut itsestään selvää.

– Kun poikien jälkeen tuli tyttö, minulla oli ajatus, ettei siitä tarvitse pikaluistelijaa tullla. Mietin, että tarjoan tyttömäisiä vaihtoehtoja. Vein Elinan balettiin ja hän kävi siellä alle kouluikäisenä kolme vuotta. Taitoluistelussa hän kävi neljä kertaa, Anneli Risku muistelee.

– Pikaluisteluun Elinalla oli kuitenkin oma halu. Ei siinä menestymistä ajatellut. Ajattelin vain, että lapsella on oma harrastus.

Vaatimattomista olosuhteista maailman huipulle

Suomessa pikaluistelua on moneen muuhun maahan verrattuna vaikea harrastaa. Pikaluisteluhallia ei ole, vaikka sitä on jo vuosikymmenien ajan toivottu.

Esimerkiksi Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hännisen mukaan oma halli on ehdoton edellytys, jos luistelijat mielivät maailman huipulle.

Elina Risku kuuluu kuitenkin Suomen huippuihin, jotka ovat aloittaneet taipaleensa ulkojäillä. Seinäjoella tilannetta on auttanut iso tekojäärata, mutta tietä ei voi sanoa helpoksi.

– Se on raakaa hommaa, kun tuolla ulkona tuulee ja vettä sataa. Välillä tulee lunta ja sitten aurataan, että päästään eteenpäin. Onhan se ihan eri laji ulkona, Anneli Risku korostaa.

Elina Risku
Elina RiskuLehtikuva

Elinan aloitellessa pikaluistelua ei ollut myöskään edes tarjolla kunnon välineitä pienimmille lajin harrastajille.

– Siihen aikaan eräs seuran puuhamies väsäsi pienet pikaluistimet liittämällä pikaluisteluterät hokkarien kenkiin. Niillä tyttö lähti matkaan, Anneli Risku kertoo.

Kaikki olosuhteet huomioon ottaen Anneli Risku saikin nipistellä itseään tyttärensä olympiapaikan varmistuttua.

– On se kyllä uskomaton saavutus.

38 vuodessa myös olympialaisten olosuhteet ovat muuttuneet. Lake Placidissa vuonna 1980 Anneli Repola yöpyi kisakylässä tulevassa nuorisovankilassa. Lähimpinä tovereina olivat taitoluistelijat Kristiina Wegelius ja Susanna Broman.

– Siellä oli iso aula, jossa katseltiin suomalaisten suorituksia. Juha Miedon sadasosan tappiota ja kisojen ainoaa suomalaiskultaa Jouko Törmäseltä. Oli hienoa seurata paikan päällä Eric Heidenin luisteluja. Heiden voitti kaikki viisi matkaa, Risku kertoo.

Elina Risku yöpyy samassa olympiakylässä naisjääkiekkoilijoiden, taitoluistelija Emmi Peltosen ja Suomen curlingkaksikon kanssa.

– Onneksi nyt on muitakin. Elina on ainakin aikuisiällä kaivannut kilpakumppania myös omasta maasta muun muassa maailmancuppeja kierrellessään.

”Pääasia, että on hyvä olo onnistuneesta suorituksesta”

Anneli Risku kisasi Lake Placidissa peräti neljällä eri matkalla: 500 metrillä, 1 000 metrillä, 1 500 metrillä ja 3 000 metrillä. Paras sijoitus oli 15. sija 3 000 metrillä. Elina Risku on Pyeongchangissa mukana 500 metrillä.

Anneli Risku
Anneli Risku (silloin Repola) edusti Suomea myös pikaluistelun EM-kisoissa 1972.AOP

– Pääasia on, että hänellä itsellään olisi suorituksen jälkeen hyvä olo onnistuneesta suorituksesta, koska 500 metriä on todella herkkä laji, Anneli Risku muistuttaa.

Entäpä miten sijoitus? Rikkoisiko Elinan sinun 15. sijasi?

– Joskus on siitä puhuttu Elinan kanssa tässä matkan varrella, että se 15. sija voisi olla yksi hauska tavoite, Anneli Risku naurahtaa.

Joka tapauksessa Elina Riskusta tulee yhdeksäs suomalainen naispikaluistelija olympialaisissa.

Mitaleita naispikaluistelijat ovat keränneet yhteensä viisi. Eevi Huttunen otti pronssia vuoden 1960 olympialaisissa Squaw Valleyssa. Kaija Mustosen saldo vuoden 1964 Innsbruckin ja vuoden 1968 Grenoblen kisoista oli yhteensä yksi kulta, kaksi hopeaa ja yksi pronssi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat