Hyppää sisältöön

Yhdeksäs selostustoivekonsertti : "Marja-Liisan arvoa nostaa se, että hän ei vain kulkenut voitosta voittoon"

Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti kajahtaa ilmoille jälleen tulevana keskiviikkona.

Marja-Liisa Kirvesniemen hiihtoura oli loistokas. Kuva: AOP

Keskiviikkona radioitava Sen selostuksen haluaisin kuulla nostaa Marja-Liisa Kirvesniemen suursaavutuksia. Virpi Inkinen haluaa palata menestyksen hetkiin niin Sarajevosta, Lahdesta kuin Lillehammerista.

- Marja-Liisa Kirvesniemellä oli hieno ja pitkä ura. Toivon erityisesti palaamista Sarajevon upeisiin kultamitalitunnelmiin unohtamatta tietenkään menestystä Lahdessa ja Lillehammerissa.

Inkinen muistuttaa, ettei Kirvesniemen ura ole ollut pelkkää riemukulkua menestyksestä menestykseen.

- Hänen arvoaan urheilijana nostaa mielestäni se, että hän ei vain kulkenut voitosta toiseen, vaan uraan mahtui myös epäonnistumisia. Ne tekivät hänestä inhimillisen.

Virpi Inkinen pitää kolminkertaista olympiavoittajaa monella tapaa hyvänä esimerkkinä.

- Menestyminen ja voittaminen epäonnen jälkeen nosti hänen arvoaan urheilijana ja ihmisenä. Ehkä siksi myös Marja-Liisa koskettaa urheilijana, koska hänen uralleen mahtui myös häviöitä. Hän antoi myös arvoa kilpakumppaneilleen.

Suomen MM-kulta oli nannaa

Yhdeksäs selostustoivekonsertti tuo jälleen esiin toistaiseksi kuulemattomia toiveita. Yksi vielä pimennossa olleista on jääkiekon maailmanmestaruuden 2011 televisioselostus. Juha Vuorinen haluaa palata Bratislavan illan ratkaisuhetkiin, kolmanteen erään.

- Ei sitä Mertsin hehkutusta huumoriheittoineen voi jättää kuulematta, kun kerrankin on mahdollisuus!

Konstan toive on samansuuntainen.

- Suomi-Ruotsi 6-1 maali! Mertarannan selostamana kiitos. Eihän tähän edes perusteluja tarvita.

Sami Katajisto jatkaa samalla linjalla.

- Antero Mertarannan selostus, vuoden 2011 Suomen maailmanmestaruus oli nannaa. Haluaisin kuulla sen.

Esteiden lähtöviivalla suomalainen turbaani päässään

Jaakko Saarinen muistuttaa, että Virénin ja Vasalan huippusuoritusten varjoon on jäänyt se, että Münchenissä 1972 kolme suomalaista selvisi 3000 metrin esteiden finaaliin. Laji oli 12-vuotiaalle muutenkin eksoottinen.

- Oli esteitä, joiden yli piti gasellimaisesti loikkia ja olipa vielä vesieste, jonka ylitys oli jokaisen kierroksen kohokohta. Este-kersanttimme Tapio Kantanenhan toi meille hienosti pronssia, mutta lapsen mieleen on jäänyt erityisesti Mikko Ala-Leppilampi.

Pysyväksi muistikuvaksi on jäänyt hetki, kun Ala-Leppilampi kyyristyi lähtöviivalle suuri valkoinen turbaani päässään. Se oli eksoottista.

- Mikäpä olisi ihmeellisempää kuin se, että suomalainen taistellen juoksisi voittoon valtava valkoinen kääre päässään. Mutta Mikko kompuroi ensimmäisellä kuivaesteellä ja kaatui, sinnikkäästi nousi ylös ja lähti pinkomaan karkulaisia kiinni, mutta kaatui kohtalokkaasti vielä vesiesteellä ja matka loppui siihen, Saarinen on pitkään tuumannut.

- Tämä muistikuva on jäänyt pysyvästi lapsenuskoiseen mieleen ikävänä realiteettina aina näihin päiviin asti, mutta se ei taidakaan olla koko totuus. Mikko taisi sittenkin taistella perille asti, muuttaa Saarinen muistikuviaan.

**Yhdeksäs Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti Yle Puheessa keskiviikkona 31.1. kello 18.02-20.00. **