Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Suomalaisvalmentaja ja raviurheilun rento supertähti valmistautuvat uransa kovimpaan koitokseen

Suomalaisvalmentaja Timo Nurmos taistelee ruotsalaisori Readly Expressiin kanssa sunnuntaina ravattavan Prix d’Amerique -kilpailun voitosta. Ruotsalainen tähtiori on asunut joulukuusta asti Normandiassa ja on tehnyt kahdessa Ranskan lähdössään erinomaiset suoritukset.

raviurheilu
Timo Nurmos ja Readly Express
Timo Nurmos ja Readly Express.Juha Nurminen

NORMANDIA. Nuori huippu-urheilija on valmistautunut sunnuntain koitokseen viiden tähden oloissa Ranskan Normandiassa. Ruotsalaisori Readly Express on asunut joulukuusta asti kasvattaja Jean-Pierre Dubois’n tallilla, jossa sillä on oma tarha, parinkymmenen neliön karsina ja tuttu hoitaja.

– Readly on viihtynyt täällä tosi hyvin. Olemme pyrkineet noudattamaan tuttuja rutiineja ja tekemään hänen olostaan mahdollisimman helppoa ja rauhallista, Normandiaan muuttanut hoitaja Inga Perk kertoo.

Kaikki on mietitty pilkuntarkasti, ruuasta alkaen. Ruotsalaisorilla on Ranskassa mukana omaa mysliseosta ja se juo vain kaupan pullovettä. Suomalaiset heinät on kuitenkin vähitellen vaihdettu paikallisiin.

– Hän on onneksi sopeutuvainen ja aina hyväntuulinen. Sekä hyvin varma itsestään, Perk naurahtaa.

Varmuutta tarvitaan, kun sunnuntain suuri hetki pian koittaa. Prix d’Amerique on Euroopan ravivuoden pääkilpailu ja Ranskassa valtava tapahtuma, jossa ovat paikalla kaikki maan silmäätekevät presidentistä lähtien.

Harvinaisen rento supertähti

Suomalainen valmentaja Timo Nurmos on hänkin viettänyt kisaa edeltävän viikon Normandiassa suojattiaan huoltamassa. Valmentajan mukaan sunnuntain koitosta edeltävät päivät on pyhitetty hemmotteluun ja mahdollisimman rentoon olemiseen.

– Alkuviikosta ajettiin valmistelevat treenit, mutta nyt on keskitytty psyyken hoitamiseen. Otetaan rauhallisesti ja koetetaan viettää mahdollisimman stressitöntä elämää, Nurmos kuvaa.

Juuri stressittömyys ja hyväntuulisuus ovat myös nuoren ravurin suurimmat valttikortit. Haastattelutilanteessakin huomaa, että kyseessä on harvinaisen rento supertähti, joka rakastaa huomiota ja kameroita.

– Readly Expressillä on todella hyvä kilpailuasenne eikä se hetkahda mistään! Hän on rauhallinen ja vahva hevonen, joka tekee aina niin kuin kuski haluaa.

Viimeistely on sujunut odotusten mukaan

Readly Express on voittanut nuorten ravureiden kilpailussa oikeastaan kaiken mahdollisen. Paikka Prix d’Ameriqueen varmistui jouluaattona Prix Tenor de Baune -ajon voiton myötä ja tammikuun kenraalissa eli Prix de Belgiquessa ori oli kolmas. Valmentajan mukaan myös viimeistely on sujunut suunnitelmien mukaan.

Inga Perk ja Readly Express.
Inga Perk ja Readly Express.Juha Nurminen

– Tunnelma on varma. Hevonen on tuntunut hyvältä koko viikon, Nurmos myhäilee.

Ranskassa ruotsalaisori onkin nostettu yhdeksi voittajasuosikiksi, jonka valtteina pidetään vahvuutta ja kovaa voitontahtoa. Valmentaja vaikuttaa tyytyväisenä, vaikka toteaa, että sunnuntain lähdössä ovat mukana kaikki maailman kovimmat pitkän matkan hevoset.

– Readly Express on kuitenkin näyttänyt olevansa yksi niistä hevosista, jotka pystyvät tämän lähdön voittamaan, Nurmos sanoo.

Hän muistuttaa, että Ranskan starttisysteemi poikkeaa pohjoismaalaisesta ja uusintojakin tulee yleensä yksi tai kaksi. Onnistunut lähtö ja hyvän juoksupaikan löytäminen on siis tärkeää.

– Ori on tehnyt kaksi onnistunutta lähtöä ranskalaisella systeemillä. Päivän kunto ratkaisee, kuka näistä parhaista parhaimmista voittaa.

Harvinaisia hevosurheiluhetkiä on sunnuntain Prix d’Ameriquessa joka tapauksessa tiedossa. Euroopan vaativimpana pidettyyn ravikilpailuun on osallistunut aiemmin vain muutamia suomalaisia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat