Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät

“Täysin poikkeuksellista hermojen hallintaa” - Suomalaisen ralliautoilun kummisetä Timo Jouhki haltioissaan Rovanperän suorituksesta

Kalle Rovanperän upea ajo Monte Carlo -rallissa ei jäänyt huomaamatta nuorta rallilupausta manageroivalta Timo Jouhkilta. Kaiken nähnyt mestareiden tekijä on auttanut useita sinivalkoisia nimiä maailmanmaineeseen, eikä ole epäilystäkään etteikö nuori Rovanperä olisi yksi tulevaisuuden nimistä.

urheilu
Kalle Rovanperä.
Poikkeuksellinen lahjakkuus. Rallimanageri Timo Jouhki pitää Kalle Rovanperän hermojen hallintaa erinomaisen hyvänä.Miika Wuorela.

Uskomaton temppu. Mitä muutakaan Rovanperän suorituksesta voisi sanoa?

Ensimmäistä kertaa Monte Carlossa - 17-vuotiaana - ja vastassa lajin vaarallisimmat vastustajat. Äkkiä luulisi, että saumat menestykseen ovat lähellä olematonta, mutta mitä vielä. Rovanperän ajokenkä ei lipsu, eikä vauhti pelota päätä.

Rovanperää jo pidemmän aikaa tukenut Jouhki seurasi tapahtumia Monte Carlo -rallissa tarkasti, eikä voinut kuin ihastella nuoren suojattinsa edesottamuksia.

- Ei hirveän paljon paremmin ralli voisi enää mennä. Niillä erikoiskokeilla, joilla oli lunta ja jäätä, Kalle laittoi Kopeckya oikein huolella pattiin. Hän on erittäin taitava sellaisissa olosuhteissa, Jouhki hehkuttaa Yle Urheilulle.

Erityiseksi nuoren rattitaiturin suorituksen tekee juuri kokemuksen puute. Tavallisesti rallin MM-sarjan jokainen osakilpailu vaatii vähintään yhden tutustumiskerran ennen todellista, tuloksen tekoon tähtäävää ajoa.

- Monte oli Kallen viides ralli asfaltilla. Aiemmat neljä hän ajoi viime vuonna Italian rallisarjassa. Kuivallakaan hän ei ollut paljoa perässä, ja sunnuntain Kalle ajoi ihan varman päälle.

Timantit hioutuvat paineessa, ja painetta totisesti oli tarjolla Rovanperällekin. Hyvä pohjatyö kuitenkin kantaa hedelmää aikaisessa vaiheessa, kunhan asiat on tehty hyvin ja perusteellisesti.

Mikään harjoituskaan ei kuitenkaan tuo huipputuloksia yhtään lähemmäksi, mikäli kuljettajalla ei ole myötäsyntyistä kykyä kestää kilpailemisen, ja erityisesti pitkäkestoisen tapahtuman paineita.

- Hyvä hermojen hallinta. Hän on täysin kypsä kuljettaja, älyttömän varma, mikä on ihan poikkeuksellista tuossa iässä. Ne jutut, joita ralliin mahtui, olivat vain pieniä tapahtumia, kuten spinnaukset, rengasrikot ja lasittuneet jarrut. Juuri hermojensa hallinnalla hän teki tämän tuloksen.

Tiivis kilpailuohjelma pitää Rovanperän tänäkin vuonna kiireisenä. Kaudella 2017 nuorukainen urakoi peräti kolmessa eri kansallisessa rallisarjassa, yhteensä 17 osakilpailun verran.

Tällä kaudella ei määrällisesti päästä samaan, mutta tasoa on vastaavasti nostettu vastaamaan paremmin tulevaisuuden haasteisiin. Seuraavaksi Rovanperä matkannee jo maaliskuussa Meksikon MM-ralliin.

- Nyt on jo selvinnyt, että Saksassa Kalle saa ajaa. Korsika olisi myös hyvä saada ohjelmaan, sillä sitä kokemusta hän tarvitsee. Emme ole siihen vielä lupaa kysyneet, koska halusimme ensin katsoa Monte Carlon alta pois. Myös Katalonian ralliin osallistumme ilman muuta, täsmentää Jouhki suunnitelmia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat