Suora

  • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu
  • Teemu Pukki: laiskottelijasta kanarialinnuksi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Möttölä ei menettänyt yöuniaan, kun Markkanen meni ohi pistetilastossa – "Tämän kauden vähiten yllättävä ennätys Laurilta"

Lauri Markkanen ohitti Hanno Möttölän NBA-pisteissä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Markkasesta tuli kaikkien aikojen paras suomalaispistemies NBA:ssa.

NBA
Lauri Markkanen ravisuttaa korirautaa.
AOP

Koripalloliiga NBA:ssa nähtiin maanatain vastaisena yönä suomalaishistoriaa. Chicago Bullsin Lauri Markkanen nousi Milwaukee Bucksia vastaan pelaamassaan ottelussa 721 pisteeseen NBA-urallaan. Hänestä tuli kaikkien aikojen paras suomalainen pistemies NBA:ssa.

Edellinen ennätys oli Hanno Möttölän 715 pistettä. Ne Möttölä sai kasaan vuosina 2000–02 pelatessaan Atlanta Hawksissa 155 ottelua.

Möttölä osasi henkisesti varautua siihen, että Markkanen menee hänestä ohi jo tulokaskaudellaan. Uransa vuonna 2013 lopettanut korisikoni ei menettänyt ennätyksen poislipeämisen vuoksi yöuniaan.

– Tämä oli tämän kauden vähiten yllättävä ennätys Laurilta, Möttölä naurahtaa.

Hän ei nähnyt Markkasen ennätyspeliä, koska istui lentokoneessa. Möttölä on matkalla Yhdysvalloissa. Hänen ja Antti Koskelaisen valmentama HBA Märskyn lukiojoukkue on maassa pelaamassa näytösturnausta. Kaksikko valmensi Markkasta samassa Mäkelänrinteessä vielä pari kautta sitten, kun NBA oli Markkaselle vasta unelma.

Kello on haastatteluhetkellä vielä sen verran vähän Yhdysvalloissa, ettei Möttölä ole laittanut viestiä Markkaselle.

– Tämä ei varmaan ollut sellainen merkkipaalu, jota Lauri lähti tavoittelemaan tällä viikolla, Möttölä sanoo.

Vaikka Möttölä naureskeleekin virstanpylväälle, ei tarkoituksena ole pilkata valtavan pioneerityön suomalaisen koripallon eteen tehneen pelaajan saavutuksia. Möttölä pelasi täysin erilaisessa liigassa ja erilaisessa roolissa kuin Markkanen nyt.

Möttölän piste-ennätys yhdessä ottelussa oli 14, johon hän ylsi kahdesti kaudella 2001–02. Markkanen on tehnyt tällä kaudella 15,3 pistettä ottelua kohden ja on jäänyt vain neljästi alle kymmenen pisteen. Möttölän mielestä Markkasen pistetahti kertoo tasaisesta tulokaskaudesta.

– Otteluita ja väsymystä on paljon, ja erilaisia vastustajia tulee eteen. Lauri on varmasti merkattu mies vastustajien scoutingissa. Pistekeskiarvo kertoo, että Chicago pystyy pelaamaan pallon Laurille hyviin paikkoihin, ja hän laittaa niistä sisään, Möttölä kehuu.

Monipuolisuus myös maajoukkueen etu

Edellisen ennätyksensä Markkanen rikkoi pari viikkoa sitten. Silloin hänestä tuli lyhimmässä ajassa sata kolmen pisteen heittoa upottanut tulokas. Möttölän aikakauden eroa nykypäivään kuvaa hyvin se, että hän yritti 155 pelaamassaan NBA-ottelussa kolmosta vain 16 kertaa. Yksi meni sisään (10.11.2001 San Antoniota vastaan). Markkanen on nakannut ilmaan jo 299 kolmosta.

Möttölä sanoo, että Markkanen on kehittänyt heittoaan vielä NBA:ssakin. Heitto lähtee ylempää, ja hän saa jalkansa paremmin mukaan liikkeeseen. Heittäminen näyttää seurauksena helpommalta.

Vaikka kolmosista puhutaan koko ajan, Möttölä alleviivaa, että Markkanen on viime aikoina näyttänyt jälleen siltä monipuoliselta hyökkäyspelaajalta, joka hän oli Märskyssä. Arizonan yliopistossa häntä käytettiin vuoden ajan suppeammassa roolissa. Nyt itseluottamus ja uskallus ovat palanneet tekemiseen, eikä NBA:n isommasta kentästäkään ole ollut haittaa.

– Hän ajaa korille vähän enemmän ja vetää siitä keskietäisyydeltä erilaisia ratkaisuja hyvällä prosentilla. Se on ollut hienoa nähdä, Möttölä kiittelee.

Ennen kautta yhdysvaltalaisasiantuntijat yrittivät sulloa Markkasta ison, hyvin heittävän eurooppalaisen lokeroon. Sieltä suomalainen on aktiivisesti vääntäytynyt pois.

– Lauri on osoittanut hyvin nopeasti, että hän pystyy tekemään monia asioita. Ehkä seuraava on sitten se, että Laurille annetaan enemmän ja enemmän palloja korin alle. Siellä on mahdollisuus tehdä paljon koreja käytättämättä hirveästi energiaa, jos opettelee hyvät ja simppelit liikkeet, Markkaselle post-peliä lukiossa opettanut Möttölä tietää.

Myös puolustuksessa Markkanen on entisen valmentajansa mukaan parantanut koko ajan. Hän ei ole pujottelukeppi, vaikka välillä vastustajien nelospaikkojen supertähdet saavatkin nuoren miehen vaikeuksiin.

Se, että Markkasesta kehittyy monipuolisempi koripalloilija kuin pelkkä pitkä kolmoslinko, on myös Suomen maajoukkueen etu pitkällä aikavälillä. Vaikka kolmen pisteen heittäminen on tällä hetkellä dominoiva hyökkäystapa koripallossa, veikkaa Möttölä, että trendi muuttuu.

– Pikkuhiljaa korisinsinöörit alkavat keksiä, miten kolmeen pisteen heitto saadaan otettua pois aktiivisemmin. Se sopii Laurin kokoiselle pelaajalle, jolla on nopeutta ja liikkuvuutta tehdä koreja kaikilta kolmelta etäisyydeltä: läheltä, keskeltä ja kaukaa. Lisäksi hänellä on kyky laittaa vapaaheitotkin sisään. Vaikeaahan sellaista on puolustaa.

Lue myös:

Markkanen ohitti valmentajansa pistelukemat: – "Olen hyvin ylpeä siitä"

Katso Markkasen tähtihetket ennätysottelussa

Tätä odotettiin - Markkanen pussitti suomalaista NBA-historiaa!

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat