1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Selostustoivekonsertissa Suomen ainoat ja samana päivänä saavutetut judon aikuisten Euroopan mestaruudet 1989

Yleisissä sarjoissa Suomi on saanut kerran viettää suuren kamppailulajin judon superpäivää. Helsingin jäähallin hetkiä 14.5.1989 muistellaan keskiviikkona.

Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Mikko Jussila haluaa palata ainutlaatuisiin judotunnelmiin.

- Toiveeni liittyy erittäin kovaan arvokisasuoritukseen suomalaisessa urheiluhistoriassa. Kyseessä judo ja Helsingin EM-kisat 1989. Tuolloin Suomi otti hämmästyttävät kolme kultamitalia kotikisoistaan Jorma Korhosen, Jaana Ronkaisen ja Juha Salosen toimesta.

Jussilan mielestä moni suomalaisten valtalajien seuraaja ei ehkä ymmärrä, miten kova saavutus tuo oli.

- Judo on nimittäin olympialaji ja sen myötä maailman harrastetuin kilpakamppailulaji. Jäsenmaita on 187.

Jussila muistuttaa, että Ranskassakin judo on kolmanneksi suosituin urheilumuoto pyöräilyn ja jalkapallon jälkeen.

- Jos teillä sattuu löytymään arkistoista joitakin pätkiä noilta suomalaisen judon kunnian päiviltä, niin olisin hyvin kiitollinen.

Keski-Pohjanmaalla maakuntaviestien helmi ja tuhansia katsojia

Menneinä vuosikymeninä suomalaiseen loppiaisperinteeseen kuuluivat alueellisesti radioidut maastohiihdon maakuntaviestit.

Etenkin Keski-Pohjanmaan kilpailu on saanut aina väen liikkellee ja lähiseudun tiet tukkoon. Esimerkiksi 1988 Himangalla hiihdettyä viestiä seurasi paikan päällä 8000 katsojaa.

Muille radio tarjosi mahdollisuuden tunnelmien ja kilpailun seuraamiseen. Helvi Pajalalle latutaistoilla on ollut suuri merkitys.

- Olen seurannut muutaman vuosikymmenen ajan Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä aika läheltä. Lähinnä Kalajoen joukkueen edesottamuksia, kun siinä on omat lapset hiihtäneet. Tällöin tietysti olen ollut myös paikan päällä nauttimassa ainutkertaisesta tunnelmasta.

Pajala korostaa oman maakuntansa viestin erityispiirteitä.

- Tämä viesti on edelleen maakuntien ykkönen osallistuvien joukkueiden sekä maksettujen pääsylippujen mukaan mitattuna. Todellista urheilun juhlaa, jossa sekä kilpaurheilijat että harrastajat ovat samalla viivalla. Monille tämä on talven pääkilpailu ja useammalla on jo 40 viestiä hiihdettynä.

Taannoinen mahdollisuus kisojen kuunteluun herättää tunteita.

- Nyt kun asun sen verran kaukana että en pääse henkilökohtaisesti paikalle olen haikeana muistellut aikaa, kun maakunnallisesti radioitiin selostus myös kotiin jääneiden iloksi. Nykyinen penkkiurheilija on niin kuvan ja television varassa, että olisi hauskaa testata tuntuisiko se yhtä jännittävältä kuultuna kuin silloin ennen. Onkohan niitä vanhoja selostuksia jossain tallella?

Oman joukkueen edesottamukset arkistosta kiinnostavat erityisesti.

- Varmaan pitää mennä 1980-luvun loppupuolelle. Muistelen, että Kalajokikin silloin oli ainakin joskus kakkonen. Toki on menestystä tullut myöhemminkin. Odotan mielenkiinnolla löytyykö jotain? Kiitos jo etukäteen, Pajala päättää selostustoiveensa.

Yksi urheiluhistorian ällistyttävimmistä suorituksista

Mika Alakontiola haluaa viedä selostustoivekonsertin kuuntelijat sadan metrin maailmanennätysjuoksuun ja laajalla otannalla.

- Antero Mertarannan selostama ja Usain Boltin voittama vuoden 2009 sadan metrin MM-finaali, toivoo Alakontiola ja jopa tapahtumaa kokonaisuudessaan.

Mika kehuu tunnelman tekijän ja välittäjän ammattitaitoa ja onnistumista.

- Kyseisessä selostuksessa näyttäytyy Mertarannan laaja-alainen ammattitaito. Hän on urheiluselostaja, vaikka suuri yleisö tunnistaakin hänet ennen kaikkea Leijonien hoviselostajana. 100 m finaalin suoritus kestää 10 sekuntia, mutta taitava selostaja pohjustaa hiljalleen tunnelmaa urheilijoiden juoksuradalle saapumisesta lähtien ja tiivistää sen vähitellen kohti huipennusta, joka on yksi urheiluhistorian ällistyttävimmistä suorituksista.

Ihan täysimittaisena Alakontiolan toive ei mahdu keskiviikon lähetykseen, mutta mittavasti kuitenkin.

- Tärkeää on nimenomaan kuulla koko noin muistaakseni 10 minuutin selostustapahtuma, jotta tämä taito pääsee oikeuksiinsa ja esille.

Yhdeksäs Sen selostuksen haluaisin kuulla -lähetys radioidaan Yle Puheessa keskiviikkona 31.1.2018 klo 18.02-20.00