Suora

  • Elävä arkisto esittää

Yleisurheilun suurlupaus Taika Nummi, 20, keskeyttää kilpauransa – ”Nyt pitää vain antaa itsensä surra”

Kävelijä Taika Nummen ura päättyy toistaiseksi rasitusmurtumien vuoksi. Viime keväänä hän käveli kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan suomalaisajan 20 kilometrillä.

yleisurheilu
Taika Nummi vuonna 2016.
Taika Nummi vuonna 2016.Vesa Moilanen/ Lehtikuva

Kävelyn suurlupaus, parhaana suomalaisena naiskävelijänä pidetty Taika Nummi keskeyttää uransa. Keskeyttämisen syynä ovat Nummen uraa kahden vuoden ajan häirinneet rasitusmurtumat.

20-vuotias Nummi toipui viime kesänä saamastaan rasitusmurtumasta syksyksi ja aloitti kevyen harjoittelun lokakuussa. Neljän viikon kuluttua hän sai kuitenkin uuden murtuman uuteen paikkaan jalassaan.

– Ajattelin, ettei tässä muu auta kuin oikeasti pistää poikki ja katsoa tilanne myöhemmin uudestaan, Nummi kertoo Yle Urheilulle.

Hän ei anna mahdolliselle paluulle minkäänlaista aikarajaa.

– Tietenkin toivon, että pääsisin takaisin, mutta en minä nyt halua miettiä sitä ollenkaan.

Nummen mukaan rasitusmurtumat, rasitusosteopatia, johtuvat hänen ohentuneesta luuntiheydestään. Osittain vammakierrettä selittävät mekaaniset ja geneettiset syyt, mutta pääsyynä on niin sanottu naisurheilijan oireyhtymä. Nummi on nuorena treenannut liian kovaa, ja saanut suhteessa treenimäärään liian vähän ravintoa.

– Ei vain kroppa pysynyt perässä. Ongelmat tulevat jälkijunassa. Se on valitettavan yleistä näissä kestävyyslajeissa.

Alle vuosi ennätyksen jälkeen ei jaksaisi lähteä minnekään

Vielä viime toukokuussa Nummi käveli kaikkien aikojen kolmanneksi kovimman kotimaisen ajan 20 kilometrillä. Hän käveli Taaborin kävelyssä ajan 1.33,35, joka alitti myös Lontoon MM-kisojen tulosrajan 1.34,00. Aika on 22-vuotiaiden Suomen ennätys. MM-kisoihin Nummi ei päässyt, koska Taaborin kävely ei ollut näyttökilpailu.

Lokakuun loukkaantumisen jälkeen Nummi on joutunut kohtaamaan sen, jonka kaikki urheilijat jossain vaiheessa kohtaavat, mutta paljon aikaisemmin kuin moni: urheilun jälkeisen ajan. On ymmärrettävää, ettei hän haluaisi sulkea paluun mahdollisuutta pois.

– Tämä on minulle niin tärkeä asia. Asia, jota olen tehnyt niin pitkään. En minä koskaan urheillut kilpailujen tai voittamisen takia. Urheilin sen takia, että se oli niin hauskaa. Minä oikeasti tykkäsin siitä. Se oli se mun juttu, Nummi sanoo liikuttuneena.

Viimeiset pari kuukautta ovat olleet vaikeita Nummen elämässä. Hän aloitti syksyllä akateemiset opinnot, mutta on vaihtamassa alaa. Hän käy iltalukiossa opiskelemassa kursseja, joita seitsemän Laudaturin abiturientti ei lukiossa tehnyt. Musiikkiharrastuskin on tauolla. Energiaa ei yksinkertaisesti ole ollut. Kun rasitusmurtuma uusi lokakuussa, tarvittiin hetki täyslepoa.

– On ollut aika rankkaa. Urheilun takia jaksoi tehdä paljon kaikkea muutakin. On ihmeellistä, että kun urheilin kolme–neljä tuntia päivässä ja enemmänkin, sain kuitenkin enemmän aikaiseksi kuin nyt. Se johtui siitä rytmistä. Oli niin selkeää, mitä teki, Nummi selittää.

"Yhtenä päivänä pystyy kävelemään 20 kilometriä aikaan tunti kolmekymmentä. Viikko sen jälkeen ei jaksaisi lähteä minnekään."

Taika Nummi.

Viimeiset 10 vuotta hän heräsi aamulla treenaamaan, meni kouluun, meni musiikkiharrastuksiin, sitten taas treeneihin, teki läksyt ja painui yöpuulle. Nyt pitäisi löytää tekemistä ajalle, jonka urheilu täytti. Vaikka aikaa on enemmän, ei hän koe saavansa tehtyä kuin puolet niistä asioista, joihin ennen oli tarmoa.

Nyt pitää vain levätä. Lepo on asia, josta Nummen kohdalla on puhuttu pitkään, varsinkin viime kesänä. (siirryt toiseen palveluun)

– En sinänsä malta levätä, mutta on sellaisia päiviä, etten minä yksinkertaisesti vain jaksa, Nummi kertoo.

– On se kummallinen tilanne. Yhtenä päivänä pystyy kävelemään 20 kilometriä aikaan tunti kolmekymmentä. Viikko sen jälkeen ei jaksaisi lähteä minnekään.

Vaikka Nummella on ollut rankkaa, hän on luonteeltaan sellainen, että jaksaa nähdä myös positiivisia asioita. Hän korostaa, että jokaisella ihmisellä tulee elämässä hetki, jona joutuu luopumaan itselle rakkaasta asiasta. Hänellä se oli urheilu.

Nummi on alkanut käydä ystäviensä kanssa salilla ja hiihtämässä. Hienoin asia hänestä onkin, että lähipiiriltä on saanut apua.

– On ollut aivan ihanaa nähdä, kuinka paljon on saanut tukea ystäviltä, perheeltä, poikaystävältä ja ympärillä olevilta ihmisiltä. He ovat olleet niin ihania, Nummi iloitsee.

– Ei ole joutunut jäämään yksin tilanteen kanssa. Ihana nähdä, miten treenikaverit ja kaikki muut ovat yrittäneet niin hirveästi tukea. Siinä oikeasti huomaa, että ihmiset välittävät, ja ympäristö on hyvä. Siitä minä olen todella kiitollinen.

Vaikka urheilu-ura keskeytyy ja kenties päättyy, hyvät muistot pysyvät Nummen elämässä ikuisesti.

– Urheilu on ollut todella hienoa. Elämäni mahtavimmat hetket ovat olleet urheilun parissa. Olen jokaisesta hetkestä todella kiitollinen. Niitä on hyvä miettiä, Nummi sanoo.

– Nyt pitää vain antaa itsensä surra.

Lue myös:

Taika Nummi avasi suunsa nuorten naisurheilijoiden ongelmista – "Olen treenannut ihan liikaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat