Suora

  • Monza, EK 1
  • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Suomalaisasiantuntija yllättyi venäläisten dopingvalituksen hyväksymisestä: ”Seuraa valtava jälkipyykki”

Olli Rauste epäilee, että valituksensa voittaneita venäläisurhelijoita ei nähdä viikon päästä alkavissa talviolympialaisissa Etelä-Koreassa.

PyeongChang 2018
Olli Rauste
Olli RausteYle

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste on yllättynyt urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen päätöksestä hyväksyä 28 venäläisurheilijan valitus olympiapannasta. CAS:n mukaan kerätyt todisteet eivät riitä dopingrikkomuksen langettamiseen.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) langetti aiemmin elinikäisen olympiakilpailukiellon yhteensä 43 venäläisurheilijalle. Lisäksi pannan saaneet menettivät Sotshin olympiamitaleissa saavuttamansa mitalit. Taustalla oli viime vuodet vellonnut Venäjän dopingskandaali.

Yhteensä venäläiset ehtivät menettää yli kolmasosan Sotshin mitaleistaan eli 13 kappaletta. Mutta nyt niitä olisi tulossa takaisin yhdeksän.

– Täytyy myöntää, että olen yllättynyt. En olisi uskonut, että CAS:n välimiehillä on riittävästi rohkeutta kumota kilpailukielto. Henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen päätökseen. Olen lukenut itse KOK:n perustelut, enkä olisi antanut sillä näytöllä kilpailukieltoa, Rauste toteaa Yle Urheilulle.

Rausteen mukaan KOK:n päätöksen suurin ongelma oli se, että yksittäisen urheilijan syyllisyydestä oli hyvin vähän näyttöä.

– Siellä ei ollut yksittäisen urheilijan syyllisyydestä mitään muuta näyttöä kuin Excel-tiedosto, joka oli tehty noin kolme viikkoa ennen olympialaisia. Sen oli laatinut joku Venäjän urheiluministeriön virkamies. Siinä tiedostossa oli lista urheilijoista, joille aiottiin antaa dopingcocktail. Toinen näyte oli, että urheilijoiden dopingnäytepulloja oli vaihdettu, Rauste sanoo.

– Mutta todistavatko nämä sen, että urheilijat olivat ottaneet sen kielletyn aineen, joka oli heille suunniteltu annettavaksi. Minunkaan mielestä tällaisella näytöllä ei voi tuomita.

Pääsevätkö valituksensa voittaneet venäläisurhelijat Pyeongchangiin?

Rausteen mukaan päätöksestä seuraa valtava jälkipyykki. Mielenkiintoinen kysymys on seuraavaksi se, pääsevätkö valituksensa voittaneet venäläisurheilijat viikon päästä alkaviin talviolympialaisiin Etelä-Koreassa.

– Vaikka urheilijat voittivat valituksensa ja olisivat juridisesti oikeutettuja kilpailemaan Pyeongchangiin olympialaisiin, niin en jaksa uskoa siihen, että heitä käytännössä nähdään siellä. Venäjän olympiakomitea on suljettu kisoista. Venäjän olympiakomitea ei voi ilmoittaa näitä urheilijoita kisoihin. KOK voi erikseen kutsua näitä urheilijoita kisoihin. Epäilen, että näinköhän KOK näitä urheilijoita kutsuu. Huolimatta siitä, että KOK:n antama rangaistus meni nyt CAS:ssa nurin, Rauste sanoo.

Alpensian talviurheilukeskus Daegwallyeongin kaupungissa Pyeongchangin piirikunnassa.
Alpensian talviurheilukeskus Daegwallyeongin kaupungissa Pyeongchangin piirikunnassa.AOp

Jos KOK puolestaan päättää, että valituksensa voittaneita venäläisurheilijoita ei kutsuta kisoihin tai ilmoittautumisaika on kiinni, niin siitä voi seurata toinen valitusprosessi.

– Voi olla, että KOK on niin fiksu, että kutsuisi nämä urheilijat. Mutta jos KOK päättää esimerkiksi, että ei voi enää lisätä urheilijoita ja jättää kutsumatta. Sitten urheilijat joutuvat arvatenkin tekemään uuden valituksen CAS:n olympialaisissa istuvalle tuomioistuimelle, onko heillä oikeus osallistua myös kisoihin, Rauste avaa.

– Tämä ei siis ollut välttämättä juridisen prosessin päätöspiste. Mutta katsotaan, mitä KOK päättää.

Rausteen mukaan KOK:n päätöksen kääntymisessä lähes ylösalaisin on opetus monelle urheilujärjestölle.

– Urheilujärjestöllä, tässä tapauksessa KOK:lla, on ollut valtava julkisuuden luoma paine antaa rangaistuksia venäläisurheilijoille. Julkisuuden paineessa annetaan sitten urheilijoille rangaistuksia, jotka eivät kestä täysin välttämättä juridista tarkastelua. Tämä on yksi muistutus taas siitä, että pitäisi olla äärimmäisen tarkka kurinpitorangaistuksen antamisessa urheilijoille. Pitäisi olla äärimmäisen tarkka, että prosessi kestää juridisen arvioinnin, Rauste korostaa.

Myöhemmin KOK tiedotti, että valituksen voittaneet venäläisurheilijat eivät pääse automaattisesti kisaamaan Etelä-Koreassa.

Lue myös:

KOK saattaa haastaa CAS:n dopingpäätöksen – valituksensa voittaneet venäläiset eivät pääse automaattisesti Etelä-Korean olympialaisiin

Tässä dopingrangaistuksista vapautetut venäläiset – katso koko lista

CAS käänsi KOK:n dopingpäätöksen lähes ylösalaisin – suurin osa venäläisten valituksista hyväksyttiin, paljon Sotshin mitaleita takaisin

Päivitetty kello 12.46. KOK:n kommentit.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat