Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Elävä arkisto esittää

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah: ”Toivottavasti CAS:n päätöksen jälkeen antidopingtyö ei vaikeudu”

Sari Essayah muistuttaa, että CAS ei julistanut venäläisurheilijoita syyttömiksi.

doping
Sari Essayah
AOP

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS käsitteli 39 venäläisurheilijan valitukset kansainvälisen olympiakomitean langettamista pannoista. 28 venäläisurheilijan valitus hyväksyttiin.

Suomalaisjäsen Sari Essayah löysi päätöksestä myös KOK:n kannalta myönteisiä seikkoja.

– 11 näistä urheilijatapauksista on selkeästi todettu, että niissä on tapahtunut järjestelmällinen manipulaatio ja on ihan selkeä näyttö. CAS ei ole niitä kieltänyt, joten voi sanoa kokonaisuutena, että oikeasta menettelytavasta on ollut kysymys.

– Läpi menneiden valitusten kohdalla oli loppukaneetti, että tämä ei tarkoita, että nämä 28 urheilijaa olisi julistettu syyttömiksi. Kyllä tässä jäi vähän sellainen olo, että ilmeisesti tämä meni juridiikan puolelle, Essayah mietiskeli.

Essayah piti CAS:n päätöstä jonkun verran yllättävänä. Hän kertoo, että KOK:ssa on tehty huolellinen työ McLarenin raportin perusteella, aikaa ja rahaa säästelemättä. Essayahin mielestä KOK:n päätökset olivat jo historiallisia ja nyt CAS:n päätökset voivat luoda jonkinlaista linjaa tulevaan. KOK:ssa pelätäänkin, että olympiakisojen alla tullut päätös voi vaikuttaa antidopingtyöhön.

– Täytyy toivoa antidopingtyön tulevaisuuden kannalta, että näytön osoittaminen ei menisi sitten niin mahdottomaksi. Ei menetettäisi puhtaan urheilun ja urheilijan oikeusturvan kannalta kaiken keskeisintä eli tehokasta ja hyvää antidopingtyötä.

Lue lisää:

Suomalaisasiantuntija yllättyi venäläisten dopingvalituksen hyväksymisestä: ”Seuraa valtava jälkipyykki”

CAS:n päätös osoitti antidopingtoimistojen olleen oikeassa, mutta SUEK:ssa ei iloittu – "Solmu ei tästä auennut, vaan se menee entistä enemmän umpisolmuun"

Tässä dopingrangaistuksista vapautetut venäläiset – katso koko lista

KOK saattaa haastaa CAS:n dopingpäätöksen – valituksensa voittaneet venäläiset eivät pääse automaattisesti Etelä-Korean olympialaisiin

Venäjä on menettänyt yli kolmasosan Sotshin olympiamitaleistaan – Suomi kuuluu silti harvinaiseen joukkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat