Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup

Olympiakomitean suurin pomo reagoi rajusti venäläisten urheilijoiden vapauttamiseen – kyseenalaisti urheilun oikeusjärjestelmän

Thomas Bach vaati lehdistötilaisuudessaan muutoksia Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen käytäntöihin.

PyeongChang 2018
EPA
Thomas Bach.

PYEONGCHANG. Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachin pohjimmainen viesti oli ytimekäs, vaikka lehdistötilaisuudessa puitiin lähes tunnin ajan Venäjän ympärillä yhä vellovaa doping-skandaalia ja sen jatkoseuraamuksia.

- CAS:n tuoreella päätöksellä voi olla vakavia kielteisiä seurauksia tulevaisuuden antidoping-työlle, kuului KOK-pampun mielipide.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS käänsi aiemmin tällä viikolla KOK:n Venäjä-päätöksen käytännössä ylösalaisin. Alun perin KOK langetti elinikäisen kilpailukiellon 43 venäläiselle, mutta CAS hyväksyi 28 valitusta ja sanktiot kumottiin. Lisäksi 11 urheilijan osalta rangaistuksia lievennettiin.

Tapaukset liittyvät Sotshin olympialaisista alkaneeseen Venäjän dopingskandaaliin ja sitä seuranneisiin tutkimuksiin.

- Päätös on erittäin kova pettymys meille, ja se on myös yllättävä. Valitettavasti tiedämme asiasta vain muutamia lauseita lehdistötiedotteista, koska paneeli ei ole toimittanut meille vielä tarkempaa päätöstä. Siinä voi mennä helmikuun loppuun asti, Bach sanoi.

CAS on antanut urheilun oikeustapauksissa lähes poikkeuksetta viimeisen tuomion, jota kiistojen osapuolet ovat kunnioittaneet. Bach kuitenkin antoi CAS:n suuntaan täyslaidallisen, eikä sulkenut pois jatkotoimienkaan mahdollisuutta.

- Tämän päätöksen myötä näyttää olevan kova tarve sille, että CAS muuttaa sisäisiä rakenteitaan. Sen täytyy varmistaa päätöstensä laatu ja jatkuvuus, Bach paalutti.

- Esimerkiksi se, miten he eivät ota millään tapaa kantaa Venäjän systemaattiseen doping-manipulointiin. Miten he voivat sanoa näin päätöksestä, joka käsittelee todistetun manipuloinnin lopputuloksia?

CAS:n päätös ei tarkoita venäläisten pääsyä olympialaisiin

Paatoksella doping-skandaalista paasannut Bach teki myös harvinaisen selväksi, ettei KOK aio CAS:n päätöksestä huolimatta päästää kaikkia venäläisurheilijoita kisoihin.

- Sanktioiden pois jättäminen ei tarkoita, että saisit Olympiakomitealta kutsun kisoihin. Sen kutsun saaminen on etuoikeus puhtaille venäläisurheilijoille, Bach kertoi.

KOK kutsui kuitenkin jo aiemmin 13 venäläisurheilijaa kisoihin, mutta loput 15 roikkuvat yhä löysässä hirressä. Bachin mukaan KOK:n itsenäinen paneeli käsittelee valituksia parhaillaan ja päätös tullee muutaman päivän sisällä.

- Tämän ongelman pitäisi olla ratkennut ennen kisojen alkua.

Koko Venäjä-vyyhdin jälkipyykki jatkuu kuitenkin vielä pitkään. Esimerkiksi doping-tuomion takia mahdollisesti siirtyvät vanhat olympiamitalit eivät saa uutta omistajaa vielä Pyeongchangissa, koska skandaalin käsittely on yhä kesken.

Lue myös:

Kommentti: KOK:n pomosta tuli nolojen tilanteiden mies – Venäjän dopingsotkussa tehdyt virheet kummittelevat talvikisojen kulisseissa

CAS käänsi KOK:n dopingpäätöksen lähes ylösalaisin – suurin osa venäläisten valituksista hyväksyttiin, paljon Sotshin mitaleita takaisin

KOK hyväksymässä lisää venäläisurheilijoita Pyeongchangiin

CAS:n päätös osoitti antidopingtoimistojen olleen oikeassa, mutta SUEK:ssa ei iloittu – "Solmu ei tästä auennut, vaan se menee entistä enemmän umpisolmuun"

KOK: Venäjän huippunimet pudotettiin olympialaisista "vakavien dopingepäilysten takia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat