Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Kansainvälinen media: Valtava tietokanta paljastaa hiihdon arvokisamitalisteilla epäilyttäviä veriarvoja – epäilykset kohdistuvat useisiin maihin

Brittiläinen The Sunday Times ja saksalainen kanava ARD ovat päässeet tutkimaan tietokantaa, jossa on satojen hiihtäjien verinäytteitä. The Sunday Timesin mukaan yli 50:n Korean talviolympialaisiin hyväksytyn hiihtäjän veriarvot ovat epänormaaleja.

doping
Doping ruisku
AOP

Brittilehti The Sunday Times (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että sadat hiihtäjät ovat antaneet epänormaaleja verinäytteitä vuosina 2001–2010. Jopa kolmanneksen kyseisen ajanjakson MM- ja olympiamitaleista on voittanut urheilija, joka on antanut epäilyttävän verinäytteen. Joukossa on lehden mukaan 91 kultamitalia. Monet epäilyttäviä näytteitä antaneista kilpailevat edelleen.

Brittilehden ja ARD:n saamasta tietokannasta selviää, että yli 50 Pyeongchangin olympialaisiin osallistuvaa hiihtäjää on antanut epänormaalin näytteen. Tietokannassa on yli 10 000 verinäytettä lähes 2 000 talvilajin urheilijalta.

Eniten epäilyttäviä näytteitä ovat antaneet venäläishiihtäjät. The Sunday Timesin mukaan jopa yli 76 prosentilla venäläisistä mitalisteista on ollut epäilyttävä verinäyte. Venäjän jälkeen seuraavaksi eniten epätavallisia näytteitä ovat antaneet saksalaiset, ranskalaiset, itävaltalaiset ja norjalaiset.

Lehti kertoo myös, että vähintään yhden asiantuntijan mukaan epäilyttävän näytteen on antanut yli 100 mitalistia, jotka ovat kotoisin Norjasta, Saksasta, Ruotsista ja Italiasta.

Kymmenen vuoden aikana kerätyssä tietokannassa on 15 suomalaishiihtäjää, joiden näytteet ovat olleet epänormaaleja.

Näytteitä on tulkinnut kaksi asiantuntijaa, joista toinen ei ole halunnut nimeään julkisuuteen. Toinen asiantuntijoista on amerikkalainen lääkäri James Stray-Gundersen, joka on työskennellyt aiemmin Maailman antidopingtoimistossa (Wada) ja ollut Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) lääketieteellisen komitean neuvonantaja.

– Suurella joukolla mitalisteista on ollut poikkeavat tai suuresti poikkeavat veriarvot. Se viittaa siihen, että maastohiihdossa on suurella todennäköisyydellä käytetty dopingia, Stray-Gundersen arvioi The Sunday Timesille.

– Käytännössä olen varma, että kyse on dopingista, Stray-Gundersen arvioi SVT:lle.

Verinäyte on luokiteltu epänormaaliksi, jos näytteellä on pienempi todennäköisyys kuin 1:100 olla luonnollinen. Osa epänormaaleista testeistä oli otettu urheilijan voitettua mitalin, osa taas eri tapahtumissa tai kilpailukauden ulkopuolella.

The Sunday Timesin ja ARD:n lisäksi projektissa ovat olleet mukana ruotsalainen SVT ja sveitsiläinen Republik.

Viestimet eivät kerro jutuissaan epäiltyjen urheilijoiden nimiä.

Lähteet: The Sunday Times

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat