Kommentti: KOK:n pomosta tuli nolojen tilanteiden mies – Venäjän dopingsotkussa tehdyt virheet kummittelevat talvikisojen kulisseissa

Kansainvälinen olympiakomitea teki nöyryyttävän virheen jakaessaan venäläisille elinikäisiä kilpailukieltoja liian löysin perustein, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Thomas Bach antoi täyslaidallisen CAS:n suuntaan. Kuva: EPA

PYEONGCHANG. Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach lausui kovia sanoja Venäjän dopingskandaalin tuoreimpiin käänteisiin liittyen sunnuntaina, vain muutama päivä ennen kisoja. KOK:n pomo ei suinkaan hyväksynyt Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n päätöstä vaan alkoi taistella sitä vastaan.

Venäjään liittyvät kysymykset olivat pääosassa Pyeongchangin lehdistötilaisuudessa, eikä Bach väistellyt niitä. Pikemminkin hän keräsi niistä itselleen vimmaa, jolla sitten murahteli milloin minkäkinlaisia sutkautuksia CAS:n ja Venäjän suuntaan.

CAS:n päätös kumota suurin osa KOK:n venäläisille urheilijoille langettamista elinikäisistä kilpailukielloista oli kova isku Bachille, suorastaan nöyryytys. KOK:n päätöksiä kummasteltiin jo ennen CAS:n päätöstä, ja nyt ne näyttäytyvät yhä oudommassa valossa.

Kansainvälinen olympiakomitea halusi rangaista yksittäisiä venäläisurheilijoita kollektiivisista teoista eli valtiojohtoisesta doping-ohjelmasta. Se ei avannut läpinäkyväksi yksittäisten ratkaisujensa perusteita, vaikka vetosikin muun muassa Richard McLarenin ryhmän doping-raporttiin.

KOK halusi kurittaa oikein kunnolla Venäjää olympialaisten maineen tahrimisesta Sotshissa. Kanadalaisen lakimiehen McLarenin raportin mukaan Venäjän dopingohjelma oli Sotshin olympiakisoissa systemaattista ja valtionjohtoista. Tuolloin venäläiset manipuloivat räikeästi urheilijoiden dopingnäytteitä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB auttoi vaihtamaan venäläisurheilijoiden antamat näytteet puhtaisiin, etukäteen kerättyihin virtsanäytteisiin.

Miekka ei mene takaisin tuppeen

KOK:n piti siis antidopingtyön uskottavuuden säilyttämiseksi puuttua tiukasti Venäjän dopingrikkomuksiin. Järjestö teki kuitenkin virheen: ensin KOK langetti yksittäisille venäläisurheilijoille elinikäisiä kilpailukieltoja juridisesti liian löysin perustein. Vasta 5. joulukuuta KOK puuttui Venäjän koko valtiojohtoiseen urheilujärjestelmään ja rankaisi Venäjän ylimpiä urheilupäättäjiä.

Kollektiivisen rangaistuksensa Venäjä ansaitsi härskeistä rikkomuksista. Venäjän puhtailla urheilijoilla on myös mahdollisuus päästä Pyeongchangin talvikisoihin, tosin valintakriteerit ovat olleet liian epäselvät.

Sen sijaan venäläisten urheilijoiden tuomitseminen yksilöinä elinikäisiin kilpailukieltoihin ilman selkeää ja todistettavaa näyttöä ei ollut vedenpitävä päätös. Ei ihme, että CAS:n juristit tähän puuttuivat ja vapauttivat urheilijat.

Olympialiikkeen kampanja Venäjän sulkemiseksi kisoista on alkanut kääntyä itseään vastaan. Elinikäisten kilpailukieltojen kumoaminen on nolo päätös KOK:n kannalta, koko maan kattava panna rakoilee, ja oikeastaan monen sympatiatkin alkavat kääntyä venäläisten puolelle. KOK pääsee toki vielä kerran hieraisemaan nyrkkiä kasvoihin, kun se ei CAS:n päätöksestä huolimatta ota tiettyjä venäläisiä olympialaisiin.

Lopulta KOK joutunee siitäkin taas CAS:n pakeille, vaikka järjestöllä riittäisi muutakin tekemistä. Alun perin liian hennoin perustein tehdyt kiellot seuraavat riesana pitkään, vaikka nyt olympialiike tarvitsisi mieluummin huomion valovoimaisiin olympiaurheilijoihin.

Venäjä on sakinhivutuksensa saanut, nyt olisi aika mennä eteenpäin. Bachin sanoista päätellen niin ei tapahdu. Miekka on vedetty tupesta, eikä sitä hevillä sinne takaisin työnnetä.

Lue myös: