Dopingpäätösten käsittelystä risuja: "H-hetki on koittamassa, eivätkä urheilijat tiedä, saavatko osallistua"

Viikonlopun dopingaiheita perattiin Jälkihien sohvalla.

Jälkihiki
Jälkihiki

Bubi Wallenius, Reetta Meriläinen ja Tero Tiitu keskustelivat maanantain Yle Aamu-tv:n Jälkihiessä menneen urheiluviikon mielenkiintoisimmista aiheista. Pääaiheeksi nousi viikonlopun dopinguutiset.

Urheilun kansainvälinen tuomioistuin CAS hyväksyi menneellä viikolla 28 venäläisurheilijan valituksen kansainvälisen olympiakomitean kilpailukiellosta. Urheilijoista 13 pyrkii Pyeongchangin olympialaisiin.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kuitenkin kielsi urheilijoiden osallistumisen olympialaisiin maanantaina. Jälkihiessä annettiin kritiikkiä tavasta, jolla dopingkieltoja tällä hetkellä käsitellään.

– Päätös vapautuksesta oli oikea. Venäläiset ovat olleet tikun nokassa. Urheilijan näkökulmasta ei ole pystytty todistamaan, ovatko he ottaneet kiellettyä ainetta. CAS vetoaa tähän. KOK:n ajattelee, että jos on riittävä dokumentaatio systemaattisesta, kollektiivisesta dopingista, se riittää, Tiitu arvioi.

– Tämä kertoo myös siitä, kuinka huonosti yhteistyö toimii akselilla KOK, CAS, ja WADA. Samaa valssia mennään epätahdissa, kun erilaisia päätöksiä tulee eri tahoilta, Wallenius säesti.

Meriläisen mukaan tilanteesta voitaisiin ottaa myös oppia.

– Venäjän tapaus opetti, että oman maan laboratorio ei koskaan saisi olla näytteiden käsittelijä.

Risuja tuli erityisesti siitä, että urheilijat joutuvat elämään epätietoisuudessa pari päivää ennen olympialaisten alkamista.

– Olympialaiset eivät osu montaa kertaa urheilu-uralle. Nyt h-hetki on koittamassa, eivätkä urheilijat tiedä muutamaa päivää ennen kisoja, pääsetkö mukaan vai eivät. Se on kinkkistä, Tiitu sanoi.

Jälkihiessä keskusteltiin myös Super Bowlista, Lauri Markkasen perheenlisäyksestä ja Jaromir Jagrin urasta.