Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympialaisten ennätyspakkasta jännitetään Suomen naapureissa – norjalaiset maksoivat suuren summan turvatempusta, ruotsalaishiihtäjä kuvaili veren yskimistä

Pyeongchangiin olympialaisten avajaisissa saattaa olla 20 astetta pakkasta. Norjan hiihtomaajoukkue on varautunut historialliseen kylmyyteen jo etukäteen.

urheilu
Norjalaiset harjoittelivat Etelä-Koreassa ulkonakin, mutta vasta puolenpäivän jälkeen.
Norjalaiset harjoittelivat Etelä-Koreassa ulkonakin, mutta vasta puolenpäivän jälkeen.AOP

Etelä-Korean Pyoengchangin olympialaisten avajaisiin odotetaan peräti 20 pakkasastetta. Näillä näkymiin siis kisoista on tulossa kaikkien aikojen kylmimmät. Nykyinen pakkasennätys on ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan 11 pakkasastetta (siirryt toiseen palveluun)Lillehammerista 1994. Viikonloppuna Pyeongchangissa lämpömittarit näyttivät ruotsalaislehden mukaan 17 pakkasastetta.

Se on herättänyt huolta jo monessa kisoihin osallistuvassa maassa, sillä paikalliset viranomaiset varoittivat ihmisiä jopa pysymään sisällä.

Norjan olympiajoukkue on puolestaan sijoittanut NRK:n mukaan 410 000 Norjan kruunua eli noin 40 000 euroa omaan varavaihtoehtoonsa. Norjan joukkue on tuonut Etelä-Koreaan oman rullahiihtomattonsa.

– Olemme erittäin iloisia, että meillä on se mukana. Hengitystiet ovat täällä niin herkkiä. Uskon, että tämä ei ole ratkaisevaa kultamitalin saamisen tai saamatta jäämisen kannalta. Se on lähinnä psykologista, Norjan hiihtopomo Vidar Löfshus totesi NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Norjalaiset hiihtivät maanantaina myös ulkona olympialaduilla, mutta vasta keskipäivän jälkeen. Löfshusin mukaan joukkueen täytyy olla varovainen. Hän ei halunnut ylidramatisoida kylmyyttä. Silti hän myönsi, että astmaatikoille kylmyys on vielä pahempi.

– Siinä on tiettyjä haasteita. Pitää olla varovainen, eikä saa olla liian korkea intensiteetti, Löfshus totesi.

Järjestäjät varautuneet selviytymispakkauksin

Norjan lisäksi uutistoimisto AFP:n mukaan lukuisat muutkin joukkueet ovat varautuneet kylmyyteen. Italian joukkueenjohto on pyytänyt urheilijoitaan liikkumaan koko ajan avajaisten ajan. Uuden-Seelannin joukkueenjohtaja Peter Wardell myönsi myös huolensa.

Pyoengchangin olympiastadion
Pyoengchangin olympiastadionAOP

Olympiapaikkakunnan kylmyys nousi esiin jo ensimmäisen kerran tammikuussa, kun kuusi ihmistä kärsi hypotermiasta konsertissa Pyoengchangin olympiastadionilla.

Järjestäjät ovatkin pyrkineet tekemään varmaksi sen, että avajaisiin osallistuvat urheilijat ja 35 000 katsojan yleisö eivät jäätyisi stadionilla perjantain avajaisissa.

He aikovat laittaa tuulensuojia estämään kylmää tuulta ja asentaa 40 kannettavaa lämmitintä stadionille. Lisäksi järjestäjät jakavat erityisiä ”selviytymispakkauksia”, joihin lukeutuu huopa, lämmin istuinpehmuste sekä lämpöpakkaukset käsille ja jaloille.

Ruotsalaishiihtäjä yskinyt verta kovissa pakkasissa

Ruotsin maastohiihdon olympiatulokas Anna Dyvik kertoi, että on jo kokenut kovan pakkasen harjoitellessaan rajuin oirein.

– Viidessätoista pakkasasteessa alkaa tuntua. Kurkku tulee limaiseksi, mutta samaan aikaan aika karkealta. Kuten verenmaulta suussa. Jälkeen päin alkaa yskittää, Dyvik kuvaili (siirryt toiseen palveluun)Japanin leirillä Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun) kylmän aiheuttamaa tunnetta.

– Olen yskinyt niin, että verta tuli.

Anna Dyvik
Anna DyvikAOP

Maastohiihdossa pakkasraja kisaamiselle on kaksikymmentä miinusastetta. Ruotsin olympiajoukkueen lääkäri Per Andersson mietti, millaista Pyeongchangissa kisaaminen olisi pakkasilla. Hän kuitenkin muistutti, että ensimmäiselle kisapäivälle lauantaille on ennustettu lämpötilan laskua nollan tietämille.

– On erilaisia ennusteita, mutta nyt näyttää kylmemmältä ajalta. Nyt on kaikkea miinuskymmenestä miinusviiteentoista. Kun on 15 pakkasastetta, niin se on kylmä. Kun on 17 tai 18 pakkasastetta, niin se on kylmää kaikille, Andersson kuvaili Aftonbladetille. (siirryt toiseen palveluun)

Kisaaminen erittäin kylmissä olosuhteissa voi aiheuttaa isoja ongelmiakin.

–Limakalvoihin tulee kulumia. Limakalvot ovat tärkeä suojamuuri infektioita vastaan, joten siinä kasvaa tietty riski. Haaste on palautumisessa erityisesti niillä, jotka kisaavat useamman kisan. Yhdestä kisasta useimmat selviävät, mutta useammasta tulee vaikeampaa, Andersson totesi.

Lue myös:

Luvassa yhdet historian kylmimmistä olympialaisista – avajaisissa hyytävää säätä

Lähteet: NRK, Aftonbladet, SVT, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat