Suora

  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Sveitsi
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - SUI
  • Jääkiekkokierros
  • Salibandyliiga, naisten 1. loppuottelu SB Pro - PSS

Janne Ahonen väläytti mahdollisuutta kahdeksansista olympiakisoista - "Neljän vuoden päästä olympialaisissa on mukana Ahonen"

Historiallisen sinivalkoisen olympiaedustuksien määrässä ennätyksen tekevä Janne Ahonen uskoo, että hänen mäkeä hyppäävä poikansa Mico – tai jopa hän itse on mukana Pekingin olympiakisoissa 2022.

urheilu
Janne Ahonen
Janne AhonenTomi Hänninen

Janne Ahosen olympiaura alkoi Lillehammerissa vuonna 1994. Hän oli silloin 16-vuotias. Nuori Ahonen ei osannut odottaa, että hänen olympiataipaleestaan tulisi näin pitkä.

– Ei olisi silloin käynyt pienessä mielessäkään.

Seuraavaksi vuorossa olevat Pyengchangin olympiakisat Etelä-Koreassa ovat Ahoselle siis uran seitsemännet, mikä on lajinsa Suomen ennätys. Kukaan muu suomalaisurheilija ei ole pystynyt samaan.

– Eipä sitä hirveästi ole itse miettinyt. Jos seitsemät olympiakisat käy, siis toistaiseksi, niin kyllähän se jostain kertoo. En tiedä, kertooko mistään muusta, kun siitä että olen niin pirun vanha, virnuilee Ahonen.

– Tässä tuli juuri telkkarista vanha haastattelu vuodelta 2006, kun olin valmistautumassa Torinon olympialaisiin. Sanoin haastattelussa, että nämä ovat ehdottomasti minun viimeiset olympiakisani. Nyt olen sen haastattelun jälkeen lähdössä jo kolmansiin olympiakisoihin. Ei sitä ikinä tiedä.

Ahonen on mukana Pekingin kisoissa

Janne Ahosen poika Mico on nyt 16-vuotias ja laskee mäkirintamalla isänsä suksien jäljissä.

Koska Micosta tulee olympiahyppääjä?

– Seuraava mahdollisuus on neljän vuoden päästä. Kyllä melkein uskaltaisin sanoa, että seuraavissa olympialaisissa on Ahonen – katsotaan sitten kumpi se on, letkauttaa Ahonen Ylen haastattelussa.

Voiko olla jopa molemmat?

– Sitä ei voi ikinä tietää, hymyilee viisinkertainen mäkiviikon voittaja.

Etelä-Koreasta seuraavat talviolympialaiset järjestetään Kiinan Pekingissä vuonna 2022.

Rakkaus syttyi vasta myöhemmällä iällä

Ahosella on ikää 40-vuotta. Hän on tehnyt hyppyjä isommista ja pienemmistä mäistä mielettömän määrän.

Mikä ajaa miehen mäkeen aina vaan uudestaan?

– Ennen sitä teki sen takia, koska se oli ammatti ja sillä teki elantonsa, mutta nykyään on oppinut myös rakastamaan sitä hyppäämistä, mitä en sillon nuorempana tajunnut, filosofoi Ahonen.

Nyt Ahonen on mäkijoukkueen nestori ja on valmis antamaan neuvoja olympiajoukkueen nuoremmille hyppääjille, jos joku niitä kaipaa.

– Totta kai. Jos apua tarvitseva siitä hyötyy ja viisastuu, niin olen erittäin tyytyväinen

– Jokainen opettelee nämä jutut, niin minäkin aikanaan. Varmasti jouduin kysymään neuvoja silloisilta konkareilta Ari-Pekka Nikkolalta, Vesa Hakalalta ja kumppaneilta.

Mitä jos sittenkin?

Ahosen tämän kauden parasta antia ovat olleet lentomäen MM-kisat, joissa hän oli paras suomalainen ja sijoitus oli kahdeskymmenestoinen. Etelä-Korean olympiakisoista lahtelainen ei kuitenkaan lähde hakemaan kuuta taivaalta.

– Realistinen pitää olla ja tietysti tiedetään, miten viimeiset kilpailut ovat menneet. Oikeastaan minulla ei ole mitään sijoitustavoitetta. Haluan vain hypätä kauden parhaat kilpailut. Jos siihen pystyn, niin silloin pitää olla tyytyväinen.

Janne Ahosella on kaksi olympiahopeaa joukkuemäessä, mutta henkilökohtaisen kisassa hänellä on "olympiakirous". Ahonen on hypännyt neljänneksi peräti kolmissa olympiakisoissa. Urheilussa voi tapahtua mitä tahansa ja olisikin huikeaa, jos Ahonen saisi vihdoin sen henkilökohtaisen mitalin.

– Toivotaan niin, mutta kyllä siihen tarvitaan todella onnistuneet suoritukset, siihen tarvitaan tuuria, siihen tarvitaan paljon kaikkea. Totta kai pitää osata hypätä, olla kovassa kunnossa ja kilpailla kovalla tasolla. Mutta sekään ei vielä riitä, jos ei ole onni myötä.

Lue myös:

Mäkihyppääjä Janne Ahonen tekee suomalaista olympiahistoriaa – "Ihokarvat nousevat pystyyn"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat