1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Unelmasta luopuminen ei ole vaihtoehto - Huippumyyjä päätti karistaa kotimaan pölyt ja pyrkiä Ranskasta käsin Tokion olympialaisiin

Sisukas ja määrätietoinen judoka Jaakko Alli, 25, on valmis kääntämään jokaisen kiven olympiahaaveensa eteen.

Jaakko Alli Kuva: Judoliitto

Jaakko Alli on kahlannut läpi lukion ja armeijan, tehnyt erilaisia keikkatöitä ja ”sirkushuveja” elättääkseen itsensä urheilijana.

Jos judo on viimeisen päälle kamppailulaji, niin yhtä kamppailua maajoukkuejudokalle on ollut myös se, kun hän on yrittänyt yhdistää viikkotasolla, vuodesta toiseen työn ja huippujudon.

Syksyllä 2016 Jaakko Alli näki työpaikkailmoituksen, joka vaikutti jopa huvittavalta, koska siinä luvattiin joustavat työajat ja hyvän mahdollisuuden päästä käsiksi rahoihin - ja vieläpä mukavassa ilmapiirissä.

- Lupaus piti paikkansa. Aloitin myyntineuvottelijana ilman minkäänlaista kaupallista koulutusta. Tietynlaista kamppailua puhelinmyyntikin toki on, kun se toinen pitää kääntää siinä puolelleen.

- Telemarkkinointi Tampereen keskustassa, Nääshallin läheisyydessä mahdollisti sen, että aamu- ja iltaharjoittelun välissä pystyin toimimaan puhelinmyynnissä muutaman tunnin aina päivisin. Kiitokset tästä kuuluvat toimitusjohtaja Jarno Lindroosille, kehuu Alli auliisti.

maajoukkuejudokat Jaakko Alli ja Samuli Viitanen Kuva: Allin facebook-tili

Vantaan Vapaalassa nuoruutensa viettänyt, mutta Tampereella vuodesta 2011 asti judon takia asunut Alli teki viime syksynä jälleen ison siirron elämässään muuttamalla rakkaan lajinsa perässä judon eurooppalaiseen pääkaupunkin Pariisiin.

- Roamingmaksut poistuivat EU-alueelta viime kesäkuussa ja silloin hoksasin, että telemarkkinointia voi tehdä ulkomailta käsin samaan hintaan kuin Suomesta. Esimieheni suostui heti pyyntööni.

- Osaltaan tämä johtui varmaan siitä, että myyntitilastoissa olen useasti keikkunut kärkipäässä ja eiköhän hyville kavereille suoda aina vähän vapauksia, virnistää Alli.

Alli kääri empimättä hihat ylös ja vanhana Niemen muuttomiehenä pakkasi vaivatta kipsunsa ja kampsunsa suunnaten kohti Pariisia ja siellä sijaitsevaan Judo Instituuttiin, jossa oli usein leireillyt aiemmin.

- Koko urheilu-uran ajan kotimaassa on ollut huutava pula isoista harjoitusvastustajista ja kovemmat treenimatsit on pitänyt hakea aina ulkomaan kansainvälisiltä leireiltä, mikä on tietysti kallista lystiä amatööriurheilijalle Suomessa.

- Muuttamalla Pariisiin ja harjoittelemalla siellä, säästän matkustuspäivien lisäksi myös euroissa niin kisa- kuin harjoittelubudjetissa. Enää ei tatamilta puutu myöskään isoja, eri tyylisiä ranttuvastustajia, iloitsee voimapesä.

Kuva: judokan facebook-sivusto

Käytönnön asiat ovat Allilla vielä vaiheessa Pariisissa, sillä vakituinen vuokra-asunto yhä puuttuu. Hän asuu tätä nykyä eri asuntoloissa ja välillä hotelleissa käyttäen kuukausitasolla rahaa vajaa 1000 euroa asumiseen.

- Mutta ei niitä muita kuluja kuin ruokamenot sitten olekaan. Kaikki muu on karsittu minimiin. Urheilun ehdoilla menen. Toimeen tulen, mutta ei tämä todellakaan ole mitään luksusta, nauraa Alli leveästi.

Mäkelänrinteen urheilulukion läpikäynyt Jaakko Alli oli kolme vuotta sitten, 22-vuotiaana judokana hyvässä nousukiidossa voittaen muun muassa Tampereen ja Helsingborgin Euroopan cupit. Sitten kuvaan astuivat mukaan erinäiset loukkaantumiset, jotka pakottivat liikaa kompromisseihin verottaen harjoittelutehoja.

Menestymättömyys on näkynyt paitsi mollivoittoisessa rankingsijoituksessa, niin ennen muuta tukirahoissa, joita ei juuri enää tilille kolahda.

Viimeisen vuoden aikana Allin toipilaspäivät ovat jääneet vihdoin vähiin ja hän on päässyt enemmän mukaan arkitekemisen meininkiin. Nousu takaisin kohti kirkkaampia valoja ei ole äärimmäisessä kamppailulajissa, 90 kilon karpaasien sarjassa kuitenkaan helppoa.

Jaakko Alli Kuva: Allin facebook-sivusto

Haaviin on tarttunut lupaavista treeniotteista huolimatta lähinnä pettymyksiä - pois lukien viime maaliskuun pronssisija Sarajevon Euroopan cupissa.

- Vaikka tulokset eivät ehkä sitä kerro, niin parin pimeämmän, vaisumman kauden jälkeen olen nyt paremmassa kansainvälisessä kunnossa kuin esimerkiksi vuonna 2014, jolloin tuli menestystä Euroopan cup-tasolla, muistuttaa Tikkurilan Judokoiden ykkösurheilija.

Kesäkuussa alkaviin, lähes kaksi vuotta kestäviin Tokion judon olympiakarsintoihin on ladattu paljon odotuksia.

- Rankka ja kallis olympiasetti on edessä. Paljon turnauksia. Laskeskeltiin tuossa, että yhteensä turnauksia on noin 60 karsintajakson aikana. Kaikkiin en tietysti osallistu, mutta koko ajan pitää valmistautua kilpailuihin, ei ole aikaa tavallaan harjoitella niin paljon kuin haluaisi. Täysillä lähden tähän rulianssiin mukaan, sillä tämä on päätähtäin minun urallani.

Suomalaisjudokalle karsinta nielee käytännössä yleensä 20-30 000 euroa vuodessa, vaatii päivittäistä suunnitelmallisuutta ja siinä pysymistä, ympäri maailman reissaamista - reilusti yli sataa matka- ja leiripäivää vuodessa sekä tuhansia ja taas tuhansia hikikarpaloita niin tatamilla kuin punttisalilla.

Lahjakkuudella ei pärjää judossa, ratkaisevaa onkin päivittäinen harjoittelu ja sen laatu. Judo on maailman kilpailluin kamppailulaji, jossa huipulla kärki on laaja ja sinne kipuaminen vaikeaa.

Rion olympiapronssimies Cyrille Maret ja Jaakko Alli Kuva: Allin facebook-tili

- Minusta kortit on hyvä katsoa loppuun, niin myöhemmin ei tarvitse sitten jossitella tai olla yhtään katkera urheilu-uran kannalta. Judoa en varmaan koskaan lopeta, mutta kun urheilu-uran päivittäin panostaminen loppuu, niin varmasti sen energian ja motivaation voi siirtää opiskeluun tai työhön ja menestyä sielläkin, puntaroi puhelias ottelija.

Kävi Jaakko Allin Tokion vuoden 2020 olympiaunelmalle miten tahansa, niin hukkaan ei hänen judouransa ole mennyt. Miellyttävä, kansainvälinen nuori mies tulee mainiosti toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja on esimerkillinen esikuva nuorille urheilijoille.

Judon perimmäiset arvot näkyvät hyvin Jaakko Allissa. Hän on sosiaalinen, kohtelias, kunnioittaa muita ja on ennen kaikkea omassa tekemisessään johdonmukainen ja kurinalainen.

**Jaakko Alli osallistuu 428 muun huippujudokan kanssa ensi viikonvaihteen 10.-11. helmikuuta käytävään Pariisin Grand Slam -turnaukseen (siirryt toiseen palveluun), jossa 73 maasta tulevat tatamin pöllyttäjät hakevat mainetta ja kunniaa yhdessä maailman arvostetuimmassa judotapahtumassa. **