Naisleijonat empivät avajaisiin osallistumista: "Kyllä se telkkaristakin näkyy"

Perjantai-illan sääennusteet Peyongchangin alueella lupaavat pahimmillaan häijyn kylmää keliä olympialaisten avajaisten ajaksi. Vaikka aurinko paistaisi päivällä, pakkasasteet nousevat välittömästi auringon laskettua.

Riikka Välilä Kuva: AOP

Naisleijonien keskuudessa avajaisiin osallistuminen on puhuttanut. Osa pelaajista aikoo olla paikalla, mutta osa jää suosiolla olympiakylään.

Riikka Välilää on arvailtu Suomen joukkueen lipunkantajaehdokkaaksi, mutta muuten Välilää tuskin nähdään avausillan seremonioissa. Kylmyyden välttäminen on hyökkääjän mukaan järkevää.

– En ole osallistumassa näillä näkymin, Välilä sanoo.

Entä jos kutsu kävisi, ja Välilä valittaisiin lipunkantajaksi?

– Sitten varmaan täytyy miettiä asiaa uusiksi. Ei ole kyllä tällaisiakaan kysymyksiä ollut tai ei ole minulle tullut, Välilä jatkaa.

Konkari-Välilän kanssa samalla empiväisellä linjalla on puolustaja Ronja Savolainen.

– Jään huoneeseen huilimaan. Mietin peliä mieluummin kuin kävelen siellä ja jäädyn. Olisihan se kiva olla siellä, mutta kyllä se telkkaristakin näkyy, Savolainen kuittaa.

Naisleijonilla on avajaisten jälkeen vielä välipäivä, sillä Suomen avausottelu pelataan vasta sunnuntaina 11. helmikuuta. Joukkueenjohto jättää avajaisillan päätökset pelaajistolle.

– Osa pelaajista ja iso osa johtoryhmää osallistuu avajaisiin. Se on kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus ja monelle ensikertalaiselle huikea kokemus, kertoo joukkueen GM Arto Sieppi.

– Täytyy kuitenkin kunnioittaa pelaajistoa siinä mielessä, että kaikkien ei missään nimessä ole pakko tulla paikalle. Kuuntelemme vähän, mikä on pelaajien sen hetkinen tila ja katsomme säätilanteen. Täällä on huikean kivat kelit, mutta aika viileätä on välillä. Pitää katsoa tilanteen mukaan, Sieppi jatkaa.

Yksi rohkeista suomalaisista aikoo olla ykkösketjun hyökkääjä Susanna Tapani. Tapani oli mukana jo Sotshin olympialaisissa, mutta silloin avajaiset jäivät häneltä väliin.

– Kyllä itse ajattelin, että laitan päälle kaikki vaatteet, mitä kaapista löytyy ja menen sinne, Tapani sanoo.

– Me emme Sotshissa olleet siellä, eli en ole ikinä ollut avajaisissa. Se olisi kiva nähdä. Ja siinä on kaksi päivää aikaa ennen kuin pelit alkavat, niin ehtii lämpiämään kunnolla peleihin, Tapani virnistää.

Joukkueenjohto odottaa vielä tarkempia tietoja avajaisillan kulusta. Toisinaan järjestäjät ovat onnistuneet, toisinaan pitkää pinnaa on vaadittu jokaiselta – ja tuplana.

– Siinä on aina tietty haaste siirtymisten suhteen, missä odotetaan varsinaista pääsyä avajaispaikalle. Kaikki ovat olleet hienoja tilaisuuksia ja varmasti ikimuistoisia, mutta on vähän eroja, oletko toppahousut jalassa kolme tuntia ennen avajaistilannetta vai pääsetkö odottamaan sisällä, Arto Sieppi kuvaa.