Suora

  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 21.2.
  • Hiihdon MM, sprintin karsinnat
  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 21.2.
  • Hiihdon MM, sprinttifinaalit
  • Koripallon MM-karsintaottelu BUL - RUS
  • Penan polku: henkilökuvassa Pentti Salmi

Kaaosta ja hurrauksia jo olympiaharjoituksissa – Pohjois-Korean taitoluisteluparilta irtoaa haastattelussa vain yksi sana

Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik ovat olympialaisten seuratuimpia urheilijoita, vaikkeivät kuulu lajinsa mitalisuosikkeihin saati anna haastatteluja.

PyeongChang 2018
Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik
Vapaaehtoiset ihailivat pohjoiskorealaisten suorituksia harjoituksissa.EPA

GANGNEUNG. Rauhallinen kitarasoundi täyttää matalan harjoitusareenan. Tummiin pukeutunut kaksikko aloittaa synkronoidusti kulkevan luistelunsa. Performanssi kestää muutaman minuutin ja päättyy tyylikkääseen poseeraukseen. Seuraava pari alkaa valmistautua omaan harjoitusvetoonsa. Kaikki vaikuttaa normaalilta.

Paitsi että tummiin pukeutunut kaksikko on kaikkea muuta kuin tavallinen näky Etelä-Koreassa. Arkkivihollisen Pohjois-Korean taitoluistelupari Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik hurmaavat upealla esityksellään, vaikka kyse on vielä harjoituksista. Hymy pysyy kummankin kasvoilla koko esityksen ajan ja Ryomin pistoolieleet tekevät katselijasta sulaa vahaa.

Parikymmentä paikallista vapaaehtoistyöntekijää antaa kunnon aplodit kaksikolle heidän esityksensä jälkeen. Kommentoida he eivät kuitenkaan medialle uskalla, koska se on säännöissä kielletty. Hymyilevät vain kysymykselle pohjoisnaapurien suorituksesta.

Tällä kertaa harjoitusareenalla on varsin rauhallista. Mediaväkeä on paikalla parikymmentä. Toisin oli maanantaina, jolloin Pohjois-Korean paria seurasi noin 200 journalistia (siirryt toiseen palveluun). Nytkin kameran suljinääni kaikuu hallissa, kun valokuvaajat tallentavat jäätaidetta muistikorteilleen.

”Kiitos”

Oman suorituksensa jälkeen Ryom, 19, ja Kim, 25, luistelevat valmennuskaksikkonsa luokse. Talvitakkien selkämyksessä lukee isolla DPRK – Democratic People’s Republic of Korea. Maa, joka Etelä-Koreassa määritellään laittomasti maan vallanneena laittomana järjestönä.

Urheilijoiden asusteista maatunnuksia ei huomaa, ja ainakin olympialaisten ajan heitä kohdellaan kuten muitakin urheilijoita. Todennäköisesti paremmin, koska ainakin heidän turvallisuudestaan pidetään erityishuolta.

Valmennuskaksikko ei ole kaukalon laidalla yksin vaan mukana on myös isokokoinen mies, jolla on tulipunainen takki. Bruno Marcotte valmentaa Kanadan maajoukkueluistelijoita, mutta on auttanut myös Pohjois-Korean kaksikkoa. Kolmikon yhteistyöstä käy kiittäminen Suomeakin, sopivathan he kuvioistaan viime keväänä Helsingin MM-kisoissa. Ryom ja Kim viettivät kesällä kahdeksan viikkoa kanadalaisvalmennuksessa Montrealissa.

Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik ja Bruno Marcotte
Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik saavat ohjeita Bruno Marcottelta.EPA

Nyt Marcotte antaa kädestä pitäen ohjeita Ryomille, joka testaa opittua heti käytännössä. Sama toistuu puolen tunnin ajan ennen kuin on aika lopettaa. Tshekin ja Israelinkin parit ovat olleet koko ajan kaukalossa, mutta lähes kaikkien huomio on pohjoiskorealaisissa.

Mediakäytävällä odottaa lähes bubiwalleniusmainen kujanjuoksu. Toimitsija on kertonut etukäteen, etteivät pohjoiskorealaiset ole sanoneet sanaakaan aiempina päivinä haastattelualueella. Siltä vaikuttaa tälläkin kertaa. Kunnes yhtäkkiä, Kimin hymyilevät huulet aukeavat.

- Kiitos, hän sanoo koreaksi ja kumartaa.

Korealaismedia saa lisää pontta ja kiihdyttää huuhkajan lailla. Tuolit kaatuvat ja kysymykset lentävät. Kaaos on valmis. Enempää sanoja ei kuitenkaan tule, ja pian nelikko katoaa suljetun oven taa.

”He eivät ole tulleet tänne voittamaan mitalia”

Oven kolahtaessa moni tajuaa, ettei kanadalaisvalmentaja Marcotte tullut muun porukan mukana pois kaukalosta. Veijari on livahtanut jostakin raosta pukuhuoneisiin huomaamatta, eikä ole mediavastaavan mukaan todennäköisesti takaisin tulossa. Hän on kommentoinut yhteistyökuvioitaan edellisenä päivänä, eikä kuulemma kovinkaan mielellään.

- Olen tullut tänne antamaan heille tukeni. Me loimme kesällä vahvan suhteen ja toivon heidän tekevän elämänsä parhaan luistelun. He ovat parantaneet karsinnoista reilusti, Marcotte sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik
Ryom ja Kim eivät ole Pyeongchangissa mitalisuosikkeja.EPA

Bruno ei ole ainoa Marcotte, joka on auttanut pohjoiskorealaisia. Hänen siskonsa Julie tekee kaksikolle koreografioita. Musiikkina toimii lyhytohjelmassa The Beatlesin A Day In The Life, tosin Jeff Beckin versiona.

- I read the news today, oh boy / About a lucky man who made the grade, kuuluvat klassikon lupauksia herättävät avainsanat.

Marcotte haluaa kuitenkin pitää realisminkin mukana tässä uutistarinassa. Viime vuoden MM-kisojen 15:s pari ei ole olympialaisissa suosikki.

- Täytyy olla rehellinen, eivät he ole tulleet tänne voittamaan mitalia. Täällä on kova taso. Olisimme haltioituneita, jos he tulisivat 12 parhaan joukkoon, Marcotte sanoi AFP:lle.

Vaikkei mitalia tulisikaan, ovat Ryom ja Kim silti kisojen seuratuimpia urheilijoita kuten muutkin maanmiehensä. Kaikki lajit, joissa on pohjoiskorealaisia, on jo loppuunmyyty. Siitäkin huolimatta, että esimerkiksi taitoluisteluliput olivat 400 euron arvoisia.

Lue myös

Kommentti: Olympialaisissa on käynnissä irvokas näytelmä – Pohjois-Korean silittely halventaa urheilua

Suosittelemme

Tuoreimmat