Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Joona Sotala kilpailee Pyeongchangissa, muttei kuulu Suomen olympiajoukkueeseen – salattu turnaus esitteli e-urheilua olympiaväelle

19-vuotias Joona "Serral" Sotala edusti Suomea Pyeongchangissa järjestetyssä StarCraft-turnauksessa. Yle Urheilu tutustui Etelä-Korean epäviralliseen "kansallislajiin".

PyeongChang 2018
Joona "Serral" Sotala
Joona Sotala, 19, edusti Suomea talviolympialaisten e-urheiluturnauksessa.ESL

PYEONGCHANG. Olympialaisisten valmisteluja on seurattu Etelä-Koreassa suurella mielenkiinnolla ja innolla. Kisamenestystä odotetaan talvikisojen isäntämaassa esimerkiksi pika- ja taitoluistelussa sekä kelkkailussa. Olympialaiset ovat Etelä-Koreassa vuoden ykkösjuttu – vaikka maan epävirallinen kansallislaji ei kuulu ollenkaan olympiaperheeseen.

Tämä laji on muualla maailmassa kovassa kasvussa oleva elektroninen urheilu. E-urheilu, eli videopelien kilpapelaaminen on Etelä-Koreassa älyttömän seurattua, ja maa on lajin todellisia pioneerimaita. Suosituinta peliä – StarCraftia ja sen jatko-osaa StarCraft II:sta – on pelattu Koreassa ammattimaisesti kilpaa jo 20 vuotta. Suurturnaukset keräävät lehterit täyteen ja pelejä näytetään televisiossa. Tähtipelaajat ovat tunnettuja julkkiksia, ja myös tienestit ovat verrattavissa aivan perinteisen urheilun parhaiten palkattuihin lajeihin: menestyneimmät e-urheilijat tekevät turnauspalkkioiden ja sponsorisopimusten myötä kirjaimellisesti miljoonia.

Ei olekaan ihme, että e-urheilu ja StarCraft ovat myös Pyeongchangissa 2018 läsnä. Vaikka e-urheilulla ei ole virallisen näytöslajin statusta, puuhasi Kansainvälinen olympiakomitea yhdessä maailmanlaajuisen e-urheiluorganisaatio ESL:n kanssa talvikisojen yhteyteen pikavauhdilla suuren mittaluokan StarCraft II -turnauksen. Turnauspaikkana on Gangneungin rantakaupunki, joka toimii myös talvikisojen jäälajien näyttämönä.

Suomea olympialaisten ”esiturnauksessa” edusti StarCraftin maailmankärkeen jo 19-vuotiaana lukeutuva Joona ”Serral” Sotala.

- Mukavaa oli Koreassa taas pelata. Täällä StarCraft on kuitenkin aika iso juttu ja turnauksessa oli paljon hyviä pelaajia mukana, jo neljättä kertaa Etelä-Koreassa pelireissulla ollut Sotala kertoi paikan päällä Yle Urheilulle.

Joona Sotala
Varsinaiselle turnauspaikalle ei ollut toimittajilla pääsyä. Suomen edustajaa Joona Sotalaa sai kuvata vain pääsponsorin pystyttämän seinän edessä.Otto Rönkä / Yle

Tapahtumassa oli myös suuren urheilujuhlan tuntua: karsintoja järjestettiin kaikissa maailmanosissa ja olympiakaupungin lopputurnaukseen selviytyneet kilpailijat mittelivät toisiaan vastaan seurapaitojen sijaan maajoukkueasuissa. Palkintopottina komeili 150 000 dollaria.

- Turnauksen ideana oli enempi näyttää Olympiakomitealle, että millaista urheilua tämä elektroninen urheilu oikein on. Ei tässä vielä suoranaisesti ollut siitä kyse, että edustettaisiin joitain maita. Vaikka paita päällä olikin, Pornaisista ponnistava Sotala pohti.

Tulevaisuudessa elektronisessakin urheilussa saatetaan perinteisten urheilulajien lailla kilpailla virallisesti eri maiden väreissä. Puheiden mukaan KOK olisi kiinnostunut nostamaan e-urheilun näytöslajiksi Pariisissa 2024, ellei jopa jo Tokiossa 2020. Sotala voisi ikänsä ja taitojensa puolesta hyvinkin olla olympialaisissa Suomen edustaja. Uransa ensimmäisen major-turnausvoiton marraskuussa Barcelonassa napannut pelimies ei kuitenkaan turhia stressaa.

- Minulla ei ole mitään pitkän tähtäimen tavoitteita. Että jos sitä nyt muutaman vuoden kovasti yrittää parhaansa menestyä. Pitkään tavoitteena oli ottaa se ensimmäinen iso turnausvoitto, mutta nyt kun se on saavutettu, niin varmaan koitan vaan voittaa lisää, vaatimaton Sotala avasi tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Katso ESL:n esittelyvideo Pornaisista ponnistelevasta Joona "Serral" Sotalasta alta:

Gangneungin ”olympiaturnauksessa” jopa voittoa tavoitellut Sotala joutui kuitenkin pettymään. Suomalainen kaatoi vielä avauspelissään kolumbialaisen Sebastian ”eGGz” Latorren puhtaasti erin 3-0, mutta taipui toisessa kanadalaiselle Sasha ”Scarlett” Hostynille 1-3.

- Scarlett treenaa koko vuoden Koreassa, joten hän myös pelaa kovin eri tavalla mihin olen eurooppalaisia vastaan harjoitellessa tottunut, 6 500 dollaria kuitannut ja sijoille 5-8 jäänyt Sotala selitti.

Elektroninen urheilu eroaa perinteisistä urheilulajeista monella tapaa, ja yksi on suhtautuminen eri sukupuoliin. StarCraftissa kaikki pelaavat samassa sarjassa. Häviäminen maailman parhaaksi naispelaajaksi kutsutulle Hostynille ei ollutkaan Sotalalle sen kummepi kokemus.

- Tappio totta kai harmittaa, kun tänne tultiin voittamaan. Mutta muuten on hyvä, ettei ole erittelyjä, vaan kaikki pelataan yhdessä. Mulle se on ainakin ihan sama, että onko siellä mies vai nainen vastassa. Tässä lajissa kaikilla on ihan yhtä hyvät mahdollisuudet tulla hyväksi.

Salatun turnauksen mysteeri

Tämän artikkelin oli alun perin tarkoitus tarjota myös sukellus Pyeongchangin StarCraft-turnauksen kisapaikalle ja kulissien taakse. Turnausjärjestäjien radiohiljaisuus ja koko tapahtuman ympärillä vallinnut kummallinen salamyhkäisyys muuttivat kuitenkin lajia pelimaailman ytimestä esittelevän jutunteon lähes salapoliisityöksi.

KOK:n alkuperäisen tiedotteen mukaan turnauksen oli määrä esitellä elektronista urheilua maailman olympiayleisölle. Ammattimaisesti tuotettu kisalähetys oli näkyvästi esillä talvikisojen virallisilla kotisivuilla.

Paikan päällä Pyeongchangissa tapahtumasta ei kuitenkaan ollut mitään aikatauluja kummempia lisätietoja tarjolla. Suurin kysymysmerkki oli turnauspaikan sijainti. Niin paikalliset järjestäjät kuin olympialaisten televisiotuotantoyhtiö OBS (Olympic Broadcasting Services) olivat autuaan tietämättömiä koko tapahtumasta – siitäkin huolimatta, että KOK oli toinen järjestäjistä ja OBS vastasi olympialajien ohella myös StarCraft-turnauksen TV-lähetyksestä.

- Korealaiset ovat hulluina StarCraftiin. Eräs tunnetuimmista esports-kolumnisteistamme ihmetteli juuri kirjoituksessaan, että ketä ja mitä varten tämä koko turnaus on oikein järjestetty. Jos tarkoitus on esitellä peliä olympiayleisölle, tämä ei ole oikea tapa, Soominiksi itsensä esitellyt OBS:n paikallinen tiedottaja päivitteli.

Lopulta Pyeongchangin virallinen kisatiedotus ilmoitti, että turnaus järjestetään salaisessa paikassa. Pääsy pelipaikalle oli evätty niin yleisöltä kuin median edustajilta.

E-urheiluturnauksen pelipaikka Gangeungissa.
Turnauspaikkana toimi tämä Gangneungin laitamilla sijaitseva seminaari- ja hääkeskus.Otto Rönkä / Yle

Yle Urheilu sai turnauspaikan sijainnin kuitenkin selvitettyä. Paikan päällä odottivat tiukat turvatoimet, joskin pelaajahaastatteluja ei rajoitettu. Toimittaja pääsi piipahtamaan myös hetkeksi pelialueen laitamille.

- Ei tämä kyllä ihan normaalia ole. Ei ole tainnut aiemmin näin tiukkoja turvatoimia kisoissa olla, turnaushallin aulassa haastattelunsa antanut Sotala kertoi.

- Me tiedämme, että monet fanit ovat pettyneitä, kun eivät pääse katsomaan otteluita paikan päälle. Mutta tämä oli parasta, mihin pystyimme nopealla aikataululla. Lisäksi sponsorit sanelivat ehdot ja säännöt. Emme vain voineet muuta, tapahtuman korealainen tuottaja Tae Ryu valitteli kisapaikalla.

Kolmipäiväinen turnaus huipentui salaisessa kohteessaan keskiviikkona. Olympialaisten virallisessa kisalähetyksessä mestaruutta ja 50 000 dollarin palkintosiivua juhli lopulta juuri Sotalan puolivälierässä selättänyt Kanadan Sasha Hostyn.

Mutta voittiko elektroninen urheilu tässä mitään? Se riippuu paljolti siitä, pitikö Kansainvälinen olympiakomitea ja ottelulähetyksiä tapittanut monikymmentuhatpäinen olympiayleisö näkemästään.

Lue lisää:

E-urheilu saattaa olla tulevaisuuden olympialaji: "Missä menee urheilun raja?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat