Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilustudio
  • Zao, naisten kilpailu

Euroopan suurimman kisan voittanut valmentaja on tehnyt tähtensä kanssa töitä varsasta saakka: "Tämä oli meidän olympiakultamme"

Timo Nurmos sai juhlia Prix d'Ameriquen voittoa tammikuun lopulla. Readly Express on rauhallinen, mutta kovapäinen tähti.

urheilu
Ohjastaja Björn Goop, valmentaja Timo Nurmos ja ravihevonen Readly Express juhlivat Prix d'Ameriquen voittoa.
Timo Nurmos antoi Prix d'Ameriquen voittajalle suukon.AOP

Siitä alkaa olla hieman yli viikko, kun Timo Nurmoksen ura ravivalmentajana sai kirkkaimman mahdollisen palkinnon.

Euroopan suurimman ravikilpailun voittoon juoksi viiden lähdön uusinnan ja kovan loppusuoran taistelun jälkeen Readly Express. Ranskan Vincennes'ssä käydyn Prix d'Ameriquen voitto tuli vasta toisen kerran suomalaisen valmentajan suojatille.

Tammikuun 28. päivä jää ikuiseksi huippuhetkeksi.

– Näin olympiavuonna voisi sanoa, että tämä oli meidän olympiakultamme. Olen itse pitänyt sitä lähes mahdottomana voittaa, Nurmos totesi Ylen aamu-tv:n sohvalla.

– Se on suuri kilpailu, jota olen katsonut koko ikäni pikkupojasta saakka. Sitten kun itse voittaa paikan päällä, niin se on vielä suurempi.

Voitto oli luonnollisesti myös ruotsalaisohjastaja Björn Goopin taidonnäyte. Hän piti Readly Expressin mukana kärkitaistelussa, vaikka volttilähtö jouduttiin uusimaan kerrasta toiseen.

Nurmos on kuitenkin henkilö, joka on kasvattanut oriista suurvoittajan.

– On vaikea sanoa, kuinka monta prosenttia voitosta on valmentajan ansiota. Niin kuin muussakin urheilussa, valmentaja antaa mahdollisuuden urheilijalle tai tässä tapauksessa hevoselle, että se saa parhaan kuntonsa ja näyttönsä tällaisina päivinä. Itse kilpailutilanteessa myös ohjastajalla on suuri merkitys, Nurmoes sanoi.

– Suuri vastuu on siitä, miten treenataan, miten valmistaudutaan. Ei sitä voi vähätellä. Tässä tapauksessa olen saanut olla koko uran sen mukana, varsasta tähän päivään saakka.

Ruotsissa asuvan Nurmoksen ja hevosen suhde on tiivis. Valmentajan mukaan Readlyn sukutaustan lisäksi hevosen luonne on tehnyt siitä tähden, joka myös tuntee oman arvonsa.

– Se on hyvin rauhallinen, mutta ymmärtää, että on varmaan tähti. Se on tosi innokas, haluaa treenata. Ammattilainen jokaisena arkipäivänäkin.

– Kilpailuissa se ei stressaa, ja kun on lähtö kysymyksessä, se panee kaiken peliin. Täydellinen paketti kilpailemiseen.

Huippuhevonen on kahden vuoden ajan ollut myös siitosorin tehtävissä. Nurmoksen mukaan valmentajalla on iso vastuu myös siitä, miten kilpa- ja siitosurat sovitetaan yhteen.

– Se on treenarille hankala yhtälö, että saa kaiken toimimaan. Siitospuolen, kilpailun ja harjoittelun, saa palaset loksahtamaan kohdalleen.

Täysipäiväinen huolenpito on samalla psyykkistä valmennusta. Readlylle rutiinit ovat tärkeitä.

– Hoitajan suurin työ on pitää huolta rutiineista, olla seitsemän päivää viikossa hevosen mukana. Hoitaja on ikään kuin äiti hevoselle, ruokkii ja hoitaa, pesee pyykit sun muut. Sillä hoidetaan paljon psyykettä, Nurmos sanoo.

– Samoin sillä, millä systeemillä hevosta treenataan, sen lämmittelyt, kovemmat ajot ja palauttelut pyritään tekemään ilman stressiä. Siitä lähdetään, että se on huippu-urheilija ja kaikki tehdään hevosen ehdoilla.

– Ravihevosia pidetään niin hyvin, että jos ihmiset pitäisivät toisistaan yhtä hyvää huolta, niin ei olisi ongelmia.

Lue myös:

Jussi Lähteen ravikommentti: maailman paras valmentaja?

Suomalaisvalmentajan tähtiravuri nappasi jättipotin Prix D'Amerique -kisassa

Suosittelemme

Tuoreimmat