Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Urheiluruutu
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Urheiluruutu

NRK: Norja lähettää olympiaurheilijoilleen 6 000 annosta astmalääkettä

Norjan yleisradioyhtiön mukaan norjalaisjoukkue ottaa olympialaisiin moninkertaisesti astmalääkitystä Suomeen, Ruotsiin ja Saksaan verrattuna.

urheilu
Kelkkailija Alexander Henning Hanssen Pyeongchangin olympialaisten radalla.
AOP

Norjan talviurheilun astmalääketarve tuntuu olevan moninkertainen Suomeen, Ruotsiin ja Saksaan verrattuna. Maan yleisradioyhtiö NRK:n uutisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) huippu-urheilun katto-organisaatio Olympiatoppen lähettää Pyeongchangin kisoihin matkaaville urheilijoille 6 000 annosta astmalääkettä.

Määrä on kova, kun otetaan huomioon, että astmaa sairastavat urheilijat vastaavat itse omasta lääkityksestään.

NRK:n mukaan Suomi, Ruotsi ja Saksa ovat varautuneet huomattavasti vähemmällä lääkityksellä.

– Meillä on mukana 10 inhalaattoria ja Ventolinea. Olemme informoineet kaikkia kroonisesti sairaita, että heidän tulee tuoda omat lääkkeensä. On epätodennäköistä, että uusia astmadiagnooseja tulee kisojen aikana, sanoo Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen NRK:lle.

Selvityksen mukaan myös Ruotsi tuo mukanaan 10 inhalaattoria. Norja on pakannut mukaan 43 inhalaattoria.

– Urheilijat, joilla on astma, ottavat yleensä omat lääkkeensä kisojen ajaksi. Siksi lääkkeiden määrä on meidän joukkueessamme pieni. Lähinnä ne ovat hätätilanteita varten tai avuksi urheilijoille, jotka joko ovat unohtaneet lääkkeensä tai varautuneet liian vähillä lääkkeillä, sanoo Saksan olympiakomitean Olav Spahl.

Norjan Olympiatoppenin terveystiimin johtaja Mona Kjeldsberg myöntää, että 6 000 annosta on kova määrä.

– Ymmärrän, että tämä kuulostaa monen mielestä todella, todella paljolta. Mutta meillä on yhteensä 43 inhalaattoria, jotka ovat henkilökohtaiseen käyttöön, Kjledsberg sanoo.

– Olemme laskeneet määrän aiempien olympialaisten perusteella. Meidän pitää varautua tilanteeseen, joka koskee olympiajoukkueen 250 ihmistä, joista vastaamme. Mutta pitää sanoa, että suurin osa lääkkeistä tulee takaisin kisoista.

Norjalaisen hiihdon astmalääkkeiden käyttö joutui suurennuslasin alle, kun Martin Johsnrud Sundby tuomittiin kilpailukieltoon väärinkäytöksestä kesällä 2016.

Entinen olympiajoukkueen lääkäri Thor-Öistein Endsjö ei näe astmalääkkeiden määrässä mitään ongelmaa.

– Tämä on vain varmistus, ettei tarvitse asioida paikallisessa apteekissa, Endjö toteaa.

– Urheilijat ovat terveitä, eivät he muuten olisi kilpailemassa. Hoidamme hyvin pieniä oireita tämän tason tapahtumassa. Mutta puhutaan kuitenkin urheilu-uran kohokohdasta, joten kynnys oireiden hoitamiselle on pienempi kuin muissa kisoissa.

Endsjön mukaan on selvää, ettei astmalääke lisää terveen urheilijan suorituskykyä, vaan parhaimmillaankin takaa, että hengitys kulkee normaalisti.

Lue myös:

Olympiatoppen har sendt over 6000 doser astmamedisin til OL (nrk.no) (siirryt toiseen palveluun)

Olympialaisten ennätyspakkasta jännitetään Suomen naapureissa – norjalaiset maksoivat suuren summan turvatempusta, ruotsalaishiihtäjä kuvaili veren yskimistä

Norjalaisprofessori nosti astmatutkimuksen esiin jo vuosi sitten –"Hiljaisuus on hämmästyttävää"

Älä sotke astmaa ja dopingia keskenään – tässä yleisimmät väärinkäsitykset

Björgen: Moni lopettaisi ilman astmalääkitystä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat