Sebastian Ahon hurja maalitahti NHL-eliittiä – "Hyvin paljon on kiinni itseluottamuksesta"

Hetken se otti, mutta kun Carolinan Sebastian Aho sai hanat auki, loppua ei ole ollut näkyvissä. Aho on iskenyt maaleja edellisen puolentoista vuoden aikana NHL:n huippumiesten tahtiin.

Sebastian Aho. Kuva: AOP

VANCOUVER. Jos Sebastian Aho saisi päättää NHL-kausi alkaisi todennäköisesti vasta marraskuun puolella. Aho, joka on levitellyt upeiden otteidensa kautta käyntikorttejaan puolentoista vuoden ajan ympäri NHL:n, ei ole tavannut saada hanojaan auki vielä lokakuussa. Vuosi sitten Aho iski NHL-uransa ensimmäisen osuman vasta lokakuun puolessa välissä, kuun kahdentenatoista päivänä.

Tällä kaudella avausosuma syntyi päivää myöhemmin, marraskuun kolmantenatoista.

- Sanotaanko näin, että alkukausi oli aika vaikea, Aho sanoo Yle Urheilulle.

Vaikea on Ahon tapauksessa suhteellinen käsite. Toki pelaaja itse on varmasti kokenut viidentoista ottelun maalittoman jakson tuskaisena, mutta valmennusjohto tuskin oli kovin huolissaan, siksi vahvasti Aho kuivanakin kautena pelasi. Ahon vahva tekeminen näkyi itselle ja muille luotuina maalipaikkoina sekä armottomana kamppailu-ja puolustuspelaamisena.

Vaikka Aho ei onnistunut tekemään tulosta, tämä kuului jatkuvasti joukkueensa parhaimmistoon.

- Omastakin mielestä pelasin ihan hyvin, vaikka tulosta ei tullut. Se oli vaikeaa aikaa, kun ei pystynyt tulospuolella auttamaan joukkuetta ja ehkä jonkinlainen rentouskin siinä sitten katosi. Lopulta yritin vain keskittyä pitämään homman mahdollisimman rentona, Aho kertaa.

Kuiva ruuti

Lokakuun tuska on Aholle helmikuussa vain kaukainen muisto. Saatuaan hanat auki, Aho on päästellyt menemään maalinteko-osastolla maailman parhaiden tahtiin. Kun huomioon otetaan viidentoista ottelun kuiva kausi sekä neljän ottelun tauko loukkaantumisen vuoksi, Ahon 29 maalin vauhti kuulostaa huimalta.

Kääntäen: Aho on tehnyt 35 edellisessä ottelussaan 19 maalia. Sen jälkeen, kun Aho iski ensimmäisensä, vain Pittsburghin Jevgeni Malkin, Vegasin William Karlsson ja Vancouverin Brock Boeser ovat tehneet NHL:ssä suomalaislaituria enemmän maaleja. Kaiken päälle Aho on osunut tolppaan kuusi kertaa, mikä sekin riittää kymmenen parhaan joukkoon koko NHL:n osalta.

Eikä kyse ole ainoastaan tästä kaudesta.

Jos laskuista otetaan pois Ahon tulokaskauden kuiva jakso lokakuulta 2016, oululainen on lyönyt 119 NHL-ottelussa tiskiin 43 maalia. Connor McDavidilla on samalta jaksolta 46 ja esimerkiksi Phil Kesselillä 44 osumaa. Aho siis iskee tulosta taululle parhaiden tahtiin.

- Hyvin paljon tuo on kiinni itseluottamuksesta. Kun niitä maaleja tulee, niin tuntuu, että pomputkin osuvat itselle paremmin. Osa on siis tuuriakin. Toisaalta, kun rentous tekemiseen löytyy, paikoista pystyy iskemään kiekon pussiin paremmilla tehoilla, Aho järkeilee.

Tuuri ei kuitenkaan käy perusteluksi Ahon onnistumisille.

Työnteon kautta

Ensinnäkin Ahon upea kokonaisvaltainen pelaaminen johtaa jatkuviin maalipaikkoihin. Ahon pelikäsitys on maailmanluokkaa, mutta hyödyntääkseen sitä maksimaalisesti, pelaaja tarvitsee oikeat työkalut. Ja Ahon pakissa riittää tavaraa. Kaikki lähtee fantastisesta luistelusta, mikä mahdollistaa vahvana jässikkänä tunnetun laiturin vahvan kamppailu-, karvaus- ja riistopelaamisen.

Aho on luonut pelkästään karvaus- ja riistopelaamisen kautta ison määrän maalipaikkoja tämän kauden aikana. Nuoren suomalaisen työmoraali on yksinkertaisesti uskomattomalla tasolla. Kyse ei koskaan ole ollut siitä, onko Aholla tai tämän ketjukaverilla Teuvo Teräväisellä taitoa ratkaista.

Kyse on puhtaasti halusta tehdä oikeita asioita ilman kiekkoa ja tässä Aho näyttää omilleen eteen upealla tavalla.

Sattumalla tai onnella ei ole Ahon hurjan maalivireen kanssa juurikaan tekemistä. Kyse on oikeiden asioiden toistamisesta ottelusta toiseen. Eikä Aho olisi Aho, jos tämä ei olisi pyrkisi täydellisyyteen myös maalinteossa. Kärppäkasvatti on valmis kääntämään viimeistelynkin osalta jokaisen kiven.

- Olen pyrkinyt jatkuvasti harjoittelemaan laukomista. Pyrin myös miettimään sitä, mistä ja miten maaleja pystyy tekemään. Olen yleensä tietoinen ennen peliä myös siitä, ketä maalivahtia vastaan pelaan. Pyrin aina luomaan etukäteen jonkinlaisen mielikuvan maalivahdista ja tämän ominaisuuksista, Aho selventää.

Aho sanoo oppineensa talontavoille NHL:ssä nopeasti, mitä maalintekoon tulee.

- Asiat tapahtuvat täällä nopeammin kuin Euroopassa, joten laukausta ei ole aikaa juurikaan viritellä. Pelin nopeus tavallaan pätee tälläkin osa-alueella, ratkaisut on pystyttävä tekemään todella nopeasti.

Kerran viidestä

Kaikki edellä mainitut asiat näkyvät väistämättä myös Ahon laukaisutehoissa. Saatuaan hanansa auki marraskuussa, Aho on laukonut maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa yli 20 prosentin tehoilla. Prosentit ovat huimia, kun huomioon otetaan, että suomalainen laukoi vuosi sitten noin yhdellätoista prosentilla.

Kokonaisten kausien osalta vain kolmetoista pelaajaa on pystynyt 20 prosentin laukaisutehoihin 2010-luvun NHL:ssä, Montrealin Paul Byron ainoana kahdella kaudella.

Saattaa olla siis, ettei Aho iske seuraavaan kuuteentoista otteluun kahtatoista osumaa, kuten on tehnyt alkaen jouluaatonaatosta 2017. Varmaa kuitenkin on, että nuoren suomalaispelaajan pedanttius ja poikkeuksellinen nöyryys työntekoa kohtaan pitävät kuivat kaudet jatkossakin lyhyinä.

Ja mikä parasta, Aho on turkasen käyttökelpoinen ja hyödyllinen pelaaja silloinkin, kun ei näy tehotilastoissa.

Ja se lopulta kertoo Ahosta paljon enemmän kuin isketyt maalit.

Lue myös: