Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Entinen jalkapallotähti muistaa yhä huippu-urheilujohtajan järkyttävät kommentit: "Ajattelin tuolloin, että matka on vielä todella pitkä"

Ylen isännöimä konferessi kokosi urheilun, median ja politiikan naisvaikuttajia keskustelemaan naisen asemasta urheilussa.

Urheilupolitiikka
Anne Mäkinen muisteli Sepp Blatterin möläytyksiä.
Anne Mäkinen muisteli Sepp Blatterin möläytyksiä.Matti Hämäläinen / Yle

Vilkas puheensorina solisee korkealla Helsingin kattojen yllä olevassa kokoushuoneessa. Paikalle pyöreisiin pöytiin on kokoontunut kolmisenkymmentä naista Euroopan eri maista. He ovat vaikuttavaa väkeä: urheilu- ja mediajohtajia, huippu-urheilijoita ja journalisteja. Yksi heistä, Tarja Halonen, on Suomen entinen presidentti. Titteleistä huolimatta näitä osallistujia yhdistää aihe, josta tänään on aika keskustella.

– Huomenta naiset, aloittaa Ruotsin radion toimitusjohtaja ja EBU:n johtoryhmän jäsen Cilla Benkö.

Huone hiljenee ja Benkö jatkaa puheenvuoroaan. Hän toivottaa osallistujat omalta osaltaan tervetulleeksi ja kertoo kuinka naisia on yhä ammattilaisurheilijoina ja -valmentajina vähän. Tilanne on sama urheilun erilaisissa johtotehtävissä. Benkö itse sanoo aloittaneensa uransa urheilutoimituksen harjoittelijana.

Osallistujat kuuntelevat tarkkaavaisina, sillä moni heistä on murtanut lasikattoja ja noussut urallaan merkittäviin tehtäviin. Ylen isännöimän kaksipäiväisen konferenssin aihe, naiset ja urheilu, on ajankohtainen erityisesti pohjoismaissa, joissa on käyty keskustelua huippu-urheilun tasa-arvosta.

"Naisilla on paineita olla täydellisiä roolimalleja"

Esiintymislavalle nostetaan viisi tuolia.

Niille istuutuvat aplodien saattelemina Suomen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, moninkertainen alppihiihdon arvokisamitalisti ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne sekä ensimmäinen jalkapalloa ammatikseen pelannut suomalaisnainen, Anne Mäkinen. Joukkoon liittyy Olympiakomitean Johtaa kuin nainen-hanketta vetävä Sari Kuosmanen sekä opetus-ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari.

Alkaa keskustelu, jota ohjailee Ylen uutisankkuri ja tuottaja Hanna Visala.

– Taitoluistelu on tasa-arvoista, mutta meillä Suomessa ei ole miehiä tai poikia taitoluistelussa. Tämä on haaste, aloittaa MM-pronssia ja Euroopan mestaruuden urallaan voittanut Laura Lepistö.

– Naisilla on myös paineita olla täydellisiä roolimalleja. Jos sanot jotain kriittistä, niin se on heti sen laatikon ulkopuolelta. Meillä on paine näyttää hyvältä ja kauniilta, Lepistö kertoo omista kokemuksistaan.

Ylen isännöimä konferessi kokosi urheilun, median ja politiikan naisvaikuttajia keskustelemaan naisen asemasta urheilussa.
Matti Hämäläinen / Yle

Vuonna 2014 aktiiviuransa lopettanut Tanja Poutiainen-Rinne kertoo, että hän ei ole itse ulkonäköpaineisiin urallaan törmännyt. Alppihiihdossa naiset ovat tasavertaisessa asemassa miehiin nähden.

– Jos menestyt, niin saat saman verran medianäkyvyyttä kuin miehetkin. Kun sponsorit tulivat mukaan, minun vanhempani olivat todella vahvasti tukena ja pitivät huolta. Martti Uusitalo hankki meille lahjakkaille naisalppihiihtäjille sponsoreita ja menestystäkin alkoi tulla. Miehet kiersivät jo maailmancupia, Poutiainen-Rinne sanoo.

– En ole kokenut missään vaiheessa ulkonäkökysymyksiin liittyvää haastetta, päinvastoin. Minä olen ollut minä ja saanut olla oma itseni. Persoonallisuus ja se vaikuttaa enemmän.

Jalkapallossa naisen asema ei ole ollut yhtä hyvä. Anne Mäkinen sanoo, että vuoden 2009 jalkapallon EM-lopputurnaus ei näkynyt juurikaan katukuvassa.

– Pelasin silloin Ruotsissa. Meillä oli EM-lopputurnaus täällä Helsingissä ja muistan miettineeni, että kukaan ei täällä tiedä mitkä kisat ovat aivan kohta. Se ei ole pelkästään Palloliiton asia, vaan myös median. Meidän pitää ottaa enemmän vastuuta, että oikeasti tehdään asian puolesta. Näistä asioista pitää puhua ja nostaa kissa pöydälle, Mäkinen sanoo ja saa ympäriltään hyväksyviä nyökkäyksiä.

Keskustelu jatkuu ja välillä yleisöstä kuuluu lisäkysymyksiä.

UEFAn ja FIFAn pitää johtaa muutosta jalkapallossa

On kahvitauon aika ja mahdollisuus kysyä suomalaisen jalkapallon pioneerilta Anne Mäkiseltä lisää uran vaiheista.

Mäkinen kertoo olleensa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä vielä 1990-2000 lukujen taitteessa ammattilaisuutta ei ollut. Tuleva jalkapallotähti oli juuri saanut opintonsa Notredamen yliopistossa valmiiksi kun Yhdysvalloissa ryhdyttiin pelaamaan naisten ammattilaisliigaa vuonna 2001.

– Mulla oli se oma unelma ja visio. Siitä kaikki tietyllä tavalla lähtee. Jos niitä mahdollisuuksia ei ole, niin sä voit unelmoida ja tehdä sen eteen töitä. Sain sopimuksen Washingtoniin, jossa sain pelata maailman parhaiden kanssa, hän kertoo.

Ruotsissa asuva ja Helmareiden valmennuksessa mukava oleva Mäkinen sanoo olevansa ylpeä työstä, jota hän osaltaan on jalkapallon eteen tehnyt. Häntä harmittaa se, että naisten asema ei jalkapallon kansainvälisissä elimissä ole juurikaan parantunut.

– Tämä asenne tulee harmittavasti myös UEFA:lta. Vuosien 2005-2004 taitteessa Sepp Blatter kommentoi, että naisten pitäisi pelata minihameissa, että peli olisi mielenkiintoisempaa. Kyllä se otti päähän, että tuolta taholta tulee tuollainen kommentti. Ajattelin tuolloin, että matka on vielä todella pitkä, Mäkinen sanoo.

– Ja jos katsoo UEFA:a ja FIFA:a niin siellä on todella vähän naisia päättäjinä. Kyllä se sieltä lähtee, sillä siellä päätetään myös palkintorahoista.

Suosittelemme

Tuoreimmat